Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Az anyatej világnapja

A ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává.

A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik nyomorékká, mert nem jut anyatejhez. Ennek ellenére sok országban mind kevesebb nő szoptatja a gyermekét a mesterséges táplálás térhódítása, illetve az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó hagyományok háttérbe szorulása miatt.

A szoptatás világhetének idei jelmondata: Szoptatás – vészhelyzetben életet ment. Egymillió gyermek életét menthetné meg ugyanis évente a világon az élet első órájában megkezdett szoptatás, és a kizárólagos szoptatás az első hat hónapban. Ezért indította az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálásáért. Az anyatejben ugyanis olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak, emellett sem vízre, sem teára nincs szükség, mert az anyatej minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amire a kicsinek szüksége van.


Számokban

A szoptatás helyzete látványosan javul: míg 1997-ben  az első félévüket betöltött csecsemők közül a kizárólagosan  szoptatottak aránya 23,1 százalék volt, addig ez az adat 2007-ben  43,9 százalékra nőtt. Ez európai viszonylatban jónak minősül,  ugyanakkor az anyák 80–90 százaléka képes lenne a gyermekét féléves  koráig szoptatni. A mamák legtöbbször azért nem szoptatnak, mert  lelkileg nem kiegyensúlyozottak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kunáért kínált boldogság

A látványos országreklámot finanszírozó Horvátország (gondoljunk csak a magyar tévékben naponta… Tovább olvasom