Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Aranymise a soproni Szent György-templomban

Nem hullt aranypor, nem szóltak hosszabban a harangok, mint máskor, és nem érződött tömjénfüst a levegőben.
A soproni Szent György-templom oltáránál a szombat esti misén Bindes Ferenc atya állt, s körülötte ministránsai és tanítványai. Azok a fiatalok, akik az ő emberi és lelkipásztori példáját követve, hozzá hasonlóan az Úrnak szentelték életüket.

Az elmúlt tizenhét esztendőben, amióta Bindes atya (vagy ahogy a hívek közül a legtöbben hívják: Feri bácsi) „jelen van" a hűség városának hitéletében, tizenöt fiatal (lány és fiú) döntött a papi vagy szerzetesi hivatás mellett. Közülük most öten jöttek el az ország különböző részeiből, hogy Feri bácsival együtt hálát adjanak a papi szolgálatban eltöltött ötven esztendőért.

„Te vagy, Uram, én reményem, ne hagyj soha szégyent érnem!
„Te vagy, Uram, én reményem, ne hagyj soha szégyent érnem!"


Az ünneplés másnap az ötórás és a félnyolcas misén folytatódott. Az ötvenéves évfordulóra csak az oltár előtt elhelyezett ötven szál fehér rózsa és az aranyszínű miseruha emlékeztetett. Minden más olyan volt, mint a többi vasárnapokon. Szeretetteljes, hiteles és őszinte. A templomban rengeteg ember ült és állt, sokak kezében egy-egy szál virág. Az ötórás szertartáson az az orgona szólt, melynek felújítása Bindes atya nevéhez fűződik, az esti beatmisén (amelyet szintén Feri bácsi „honosított meg" Sopronban) a zenészek még a korábbiaknál is meghatóbban muzsikáltak.

A szentbeszédben Feri bácsi elmondta: aranymisés emléklapján ugyanaz az idézet áll, melyet annak idején, pappá szentelésekor választott: „Te vagy, Uram, én reményem, ne hagyj soha szégyent érnem!" Egész életében arra törekedett, hogy az igaz utat kövesse: hirdesse az Úr szeretetét, meghallgassa a hozzá fordulókat, vigasztalja a szenvedőket, imádkozzon embertársaiért. Bindes atya hangsúlyozta, az ő feladata az volt az elmúlt ötven évben, hogy misézzen, gyóntasson és beszélgessen a hívekkel. Azért adott hálát, hogy felismerte és teljesíthette ezt a küldetést.

A szentmise végén, az aranymisés áldást követően a hívek egy-egy szál virággal köszöntötték Feri bácsit. Több mint hatvan percig tartott, míg mindenki átadta ajándékát. Neki pedig a gyerekekhez és a felnőttekhez is volt egy-egy kedves szava. Úgy fordult a híveihez, ahogy az elmúlt tizenhét évben mindig: szeretettel, hitelesen és őszintén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királynők szállanak

A kerttel rendelkező tulajdonosokat többnyire megrémiszti, ha a fák ágain nagy tömött fürtben látják… Tovább olvasom