Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Alvó gyermekemberek vagyunk

„Akár tetszik, akár nem, rá kellett jönniük a férfiaknak, hogy mi, nők már többet akarunk" – hangsúlyozta Soma, aki most, mamagésaszerepben tartott előadást a Zichy-palotában.
Idén először Győr is csatlakozott a Születés Hete kezdeményezéshez. A programsorozatot a művésznő, Soma Mamagésa előadása nyitotta meg a megváltozott férfi és női kapcsolati és társadalmi nemi szerepmintákról.

A fővárosban a már hagyományos rendezvénysorozatként ismert kampány célja, hogy a várandósok és családjuk tájékoztatást kapjanak a választási lehetőségeikről a szülést illetően, a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról. Információkhoz jussanak az ezzel kapcsolatos kutatási eredményekről, a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól.


Erőszakos születések

Soma Mamagésa ebben segítette a győri közönséget: többek között beszélt a mai kórházi rendszerről, a nők társadalmi helyzetéről és a párkapcsolatokról is. Mint mondja, abuzáltan (megerőszakoltan) születtünk és lettünk háromóránként táplálva (ez már maga az erőszak), így nem csoda, ha sérültünk az ősbizalomban. A Megasztár egykori zsűrije ezt az 1966-os atlantai világkongresszuson világgá kürtölt sejtmemória létével magyarázza. Ami azt jelenti, hogy a sejtjeink a megfoganástól kezdve minden információt tárolnak. Így a megszületés és az utána következő évek már meghatározzák a személyiség alapjait. Soma számos szakirodalommal példázta előadását, elvetve a „gyorsított szülés" gyakorlatát, és kiemelve a háborítatlan és tudatos szülés meghatározó szerepét.

– Maradt a negyven éve változatlan szemlélet: az anyuka fekve, „gyorsított üzemben" szül, minél kevesebb gondot okozva az orvosnak. A tendencia: gyorsan elvágni a köldökzsinórt, öt perc múlva lemérni a gyereket, majd háromóránként etetni.

A mamagésa abszolút elítéli ezt a nézetet, szerinte már ekkor megszűnik az ősbizalom a gyermek és az anya között. Állítja, hogy (ennek is) a következménye, hogy a későbbiekben spirituális szempontból egyfajta „alvó állapotban" maradnak az emberek. Nem mernek önállóan dönteni, valakinek mindig kívülről kell megmondani, hogy mit kell csinálni, hogy mi a helyes. Szerencsére a mai tudatos nő választhat és háborítatlanul is szülhet.

Soma a születésről is markánsan fogalmazott. Fotó: Szük Ödön
Soma a születésről is markánsan fogalmazott. Fotó: Szük Ödön


Megerősödött nők

Soma szerint mindenki látja – aki nem dugja a homokba a fejét –, hogy a férfi és női kapcsolati és társadalmi nemi szerepminták az évek során megváltoztak. A XVIII–XIX. század asszonyairól beszélt, akikkel bizonyos szempontból gyámoltalan gyermekként bántak, akiknek „hallgass" volt a nevük, azokról, akik eltűrtek mindent a családi béke érdekében. Nem tanulhattak, szó sem volt egyenjogúságról. Azonban a nők kitörtek ebből a helyzetből és 1868-ban „megszületett" az a rendelet, amely törvénybe foglalta, hogy a gyengébbik nem is tanulhat. A mai nők megerősödtek, a férfiak toleránsabbak lettek velük szemben. Napjainkban már trend az is, hogy az erősebbik nem marad otthon a babával.

Soma ezt a szerepkörök változásával magyarázza, állítja, hogy a most felnövő fiatal generációnak már nem tud az anya mindent átadni. Ha spirituális értelemben is fel kíván nőni, nagyon sok mindenre magában kell megtalálnia a számára helyes választ.


A házasság nem csak egy papír

Az elmúlt ötven évben a válások száma megkétszereződött, a házasságkötések száma pedig a felére csökkent. A fiatal nők 50 százaléka él egyedül, pedig a mai világban fontos, hogy legyen társunk. Egy olyan ember, akivel fizikailag és érzelmileg is kiegészülünk. A művésznő szerint a hosszú távú kapcsolat házasság nélkül csak egymás sértegetése.

Nem vagyunk elég bátrak bevállalni a másikat? Vagy esetleg azt a bizonyos kiskaput még nyitva tartjuk, hátha jön a tökéletes? Akik úgy gondolják, hogy a házasság csak egy papír, Soma szerint óriási hibát követnek el, mert ez a fajta „felvállalás" egy magasabb – és nem csak érzelmi – szintre emeli a kapcsolatot.

Nagy változásnak kell bekövetkeznie, hogy ez a tendencia – a válásokról, a házasságkötésekről készült statisztika – kedvezőbb irányba tolódjon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kalapos asszony

A falakon Szász Endre-festmények, grafikák sorakoznak. Furcsa, groteszk figurák, lidércek, különös… Tovább olvasom