Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Álom és valóság között Bécsben

A belga formatervezés irányzataiba enged betekintést a bécsi Designforumban október 11-ig látható ˝Je Suis Dada – Between Dream and Reality˝ című vándorkiállítás.

Torinó után az osztrák fővárosba érkezett a belga dizájn eredményeit ˝megvillantó˝ tárlat, amely része a ˝Vienna Design Week˝ idei rendezvénysorozatának. A kiállítás harminc kortárs formatervező munkáján keresztül mutatja be a belga lélek komplexitását, és azt, hogy a belga dizájn soha nem vesztette el kapcsolatát az avantgárd két nagy irányzatával, a szürrealizmussal és a dadaizmussal.

A fehér világba ágyazott tárgyak – amelyek felett Hitchcock fekete hollói őrködnek – jól szemléltetik, hogy a komolyság és az ésszerűség, racionalitás időnként szívesen átengedi a gyeplőt a képzeletnek. Az érzelmek és költészet mellett jó adag irónia hozzáadásával megalkotott használati tárgyak minden funkcionális elvárásnak megfelelnek, ugyanakkor szabad utat engednek a szemlélő képzelőerejének.


Sofie Lachaert és Luc D’hanis dizájnerpáros például nem arra használja a tárgyakat, hogy absztrakt művészetet teremtsen velük, hanem arra, hogy új funkciókat nyisson meg a felhasználók előtt. A tárgyak és anyagok új perspektíváját és a szokásostól eltérő felhasználási lehetőségét kínálja Siegfried de Buck, Casimir, Nora De Rudder és Roos Van de Velde. A humoráról és a legapróbb részletekre való odafigyelésről vált ismertté a Weyers & Borms.

A kiállítás célja, hogy olyan dizájnerdarabokkal konfrontálja a közönséget, amelyek magukban hordozzák az anarchista szürrealista viccet, ami megkülönbözteti a belga formatervezést más országokétól. A bemutatott darabok először csak mosolygásra késztetik a szemlélőt, majd alaposabb tanulmányozás után rámutatnak a mélyebb összefüggésekre és felfedik a mögöttük rejlő groteszk iróniát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsevadászok

Őszintén! Ugye elgondolkozott már ön is azon, mire is költené a hatalmas nyereményt, amelyet már jó… Tovább olvasom