Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Aligátorok és hurrikánok

A „hurrikán" szó nyelvkutatók szerint a maja isten, „Huracan" nevére vezethető vissza. Ő volt a szél, a vihar és a tűz ura. A hurrikánok egyelőre hazánkra nem jellemzőek, bár kistestvéreik, a tornádók már fel-felütik itt a fejüket. Cikkünk írója, aki a megye nyugati csücskéből indult el Amerikába, olyan területen él családjával, ahol mindennapos jelenségnek számít a pusztító szélvihar. Pár hete is bejelentették, vonuljon mindenki fedezékbe, Edouard közeleg.
Vihar a Kisalföldön és a Mexikói-öbölben

A meteorológusok vihart jeleznek a Kisalföldre. Mit teszünk ilyenkor? Beszedjük a kiakasztott ruhákat, hónunk alá csapunk egy esernyőt, és a gazdák bíznak benne, eső, jég nem veri el a termést. Ahol most élek, szülőhelyemtől tizenegyezer kilométerre nemrégiben vihart jósoltak. A texasiak kicsit másként reagálnak ilyenkor, mint a kisalföldi emberek.

Ruhát nem szednek be, mert ki se akasztják: áramot zabáló, hatalmas szárítógépekbe rakják a cuccaikat. Esernyőt kevesen használnak, mert mindenhova kocsival járnak. Általában olyan az intézmények bejárata, legyen az iskola vagy étterem, hogy a kocsiból kiszállva már beléphetnek. Esetleg rögtön parkolóházakba állnak meg a kocsival és gyalogosalagúton jutnak el a céljukhoz. Houston belvárosi részén talán több alagút, folyosó van, mint az egri vár alatt. A vetést szintén kutyába veszik, ugyanis nincs. A talaj szinte megművelhetetlen, ha le is lehet ásni, tíz centiméter után már ott a talajvíz.

Azért persze az itteniek is izgulni kezdenek, ha egy „tropical storm" közeleg, ami hurrikánná is alakulhat. A különbség a szél erősségében és a vízszint emelkedésében rejlik. A Saffir–Simpson hurrikánskála alapján 119 km/h-tól minden vihar hurrikánnak tekinthető, ilyen esetekben a víz szintje akár két méterrel is megnőhet. Ez nem tréfa Houston környékén, hiszen a város lagúnákkal, öblökkel és csatornákkal van körülvéve. Ezekben az aligátorok és kígyók otthon érzik magukat. Nincs is velük semmi gond, amíg emelkedni nem kezd a víz. Ilyenkor a kedves, alapvetően emberre nem veszélyes jószágok a házak kertjeiben mászkálnak, csúszkálnak. Emelkedik a víz, a hüllők előszeretettel úsznak, másznak, csúsznak a kertekbe.

Houston környékén az aligátorok és kígyók otthon érzik magukat. Nincs is velük semmi gond, amíg emelkedni nem kezd a víz.
Houston környékén az aligátorok és kígyók otthon érzik magukat.

Volt, aki szomjan halt

Ezért is tartottunk Edouardtól, amelynek előre jelzett félelmetes pusztítása ugyan elmaradt, de ennek ellenére Rick Perry, Texas kormányzója Houstont és még egy ezer kilométeres partszakaszt az öböl mentén katasztrófaterületnek nyilvánított. Megtette ezt már a szokásoknak megfelelően, mikor még kék volt az ég és perzselt a nap, Edouard pedig 500 kilométerre a parttól kint tombolt Louisiana magasságában.

Túlzott óvatosság? Lehet, de a kormány nem akarta elkövetni azt a hibát, mint három évvel ezelőtt a Kathrina és a Rita hurrikánok esetében: prevenciós intézkedések akkor egyáltalán nem történtek. Megdöbbentő adat, de tény, vol, aki egyszerűen szomjan halt a Rita okozta evakuálás alatt az autópályán lévő dugóban. Aki az akkori eseményeket átélte, horrorként emlékezik vissza rá.

Nincs is gond az aligátorokkal, amíg emelkedni nem kezd a víz.
Nincs is gond az aligátorokkal, amíg emelkedni nem kezd a víz.

Vízhatlan ládákban a családi iratok

Idén nekünk, a kisalföldi viharok után lassan a hurrikánokhoz is hozzászokó családnak és a többieknek is időben jött a felszólítás. Egy keddi napra számolták ki, hogy Edouard partot ér Galveston szigetén. A lakosságot már hétfőn reggel figyelmeztették: gondoskodjanak elég vízről, konzervről, elemlámpáról, elemkről – esetleges áramkimaradás esetére. Gondoljanak készpénzre is, mert áram nélkül a boltok pénztárainál elhelyezett kártyaolvasók sem működnek. Ez az egyik legfontosabb felhívás, hiszen itt, Amerikában még egy gerezd fokhagymát is bankkártyával fizetünk ki. Sok helyen már a riadó napján hazaküldték a dolgozókat munkahelyükről. Sürgősségi ellátásra korlátozták a kórházak tevékenységét, a közeli olajfúrótornyokat evakuálták. Az emberek elkezdték felszerelni ablakaikra a hurrikánvédőket. Ezek általában hullámlemezek, de bevallható, sok család egyszerűen lustaságból nem teszi fel őket, bízva abban, úgysem lesz nagyobb baj. Az iratokat, fontosabb képeket, értékeket azért nagy, vízálló ládákba csomagolja mindenki vagy elviszik az úgynevezett „storage"-ba. Ezek konténerhez hasonló klimatizált, hurrikánbiztos tárolók.


A Tankod legyen tele!

Az autópálya mentén figyelmeztető felhívások villognak: „Hurrican is forming in the Golf. Fill your tank!", a közelgő hurrikán végett legyen mindenkinek elég benzin a kocsijában – ha netán evakuálásra kerülne sor.

Edouard a Galveston közelében fekvő Bolivar-félszigeten ért partot és azért csak megcsiklandozta az ott élők idegeit. Az esti tévétudósítás hajladozó pálmafákat, térdig vízben gázoló embereket, néhány házat tető nélkül mutatott, húszezer ember áram nélkül marad. Ennek ellenére az illetékesek megkönnyebbülten jelenthették be: a prevenciós intézkedéseknek köszönhetően sikerült nagyobb kár nélkül átvészelni a veszélyt. Az elbizakodástól azonban óvnak; a hurrikánszezon november végéig tart.

Cikkünk írója

Két és fél éve él League Cityben – Houstontól 60 km-re délre – férjével és két gyermekükkel. Hegyeshalomban nőtt fel. Tizenkét évig Németországban élt. Egyetemi évei alatt kezdett újságírással foglalkozni. Dolgozott a landaui (Rheinland-Pfalz), a göttingeni (Niedersachsen) lapok szerkesztőségében. New York Cityben a New Yorker Staats-Zeitung sport- és kulturális oldalait szerkesztette.

Hécz-Obermann Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó inka uralkodó halála

„A kormányzó halálra ítélte Atahualpát azért az árulásért, amelyet elkövetett; az ítélet … Tovább olvasom