Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

A zene mindenre megtanít

Melbourne-től Londonig vannak barátai, Németországba, Angliába, Ausztriába és Izraelbe is rendszeresen hívják tanítani. Most éppen lektori munkára is felkértek, országos versenyeken zsűrizett.

Ezer szállal, s főként a tanítványai, kollégái, barátai miatt viszont Győrhöz kötődik Spiegel Marianna, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola szolfézs-, zongora- és oboatanára.

– Olyan kitűnő tanároktól tanultam többek között, mint Szabó Miklós és Nyáriné Borostyán Magda – árulta el pályája kezdetéről Spiegel Marianna Marinka, ahogyan kollégái szólítják. – A mosonmagyar-óvári éveket követően kerültem Győrbe, több tárgyat és korosztályt is tanítottam. A konziban, azaz a zeneművészeti szakközépiskolában folyó munka, majdan pedig a tanárjelöltekkel való foglalkozás pluszkihívást jelentett. Nem tudom megmondani, hány tanítványom lehet a pályán, de rendkívül jóleső érzés, ha velük találkozom. Örömmel tölt el a tudat, hogy sikerült elhintenem a magot, hogy valaki ne csak szeresse, de értse, meghallja a zenét.


– Mi a helyzet a gyerekekkel, hisz negyven-egynéhány év alatt alaposan változtak a szokások, a hagyományok, de a gyerekek is.

– Nekem mindig nagy élményt jelent a gyerekekkel való foglalkozás. A tanításra készültem világéletemben, úgyhogy szerencsés vagyok. Azt csinálhatom, amihez a legnagyobb kedvem van. Kitárultak a lehetőségek, a diákok többféle dolgot csinálnak a korábbinál jóval kevesebb intenzitással. A jó tanár azonban véleményem szerint ma is észreveszi a növendékeiben szunnyadó tehetséget, s szeretetteljes szigorral kihozza belőlük, amit lehet.


– Egy tanár talán legnagyobb öröme, ha a diákja azt az utat folytatja, amelyet ő kezdett. Sok ilyen diákja van?

– Sokukkal már kollégaként együtt dolgozom, akár itt a zeneiskolában vagy a szakközépiskolában, de többen külföldön, így például Bécsben, Németországban muzsikálnak, tanítanak. De ajándék nekem az is, ha a volt tanítvány hobbizenészként jó szívvel gondol a szolfézsórákra. A zene életre szóló ajándék lehet bárki életében, mindegy, mit csinál az illető.


– Több kórusnak, zenekarnak is tagja volt, van kedvenc?

A Győri Leánykar, a filharmonikusok egyenként is élményt jelentettek. A zene és a dalirodalom különleges kincs, máig nagyon szívesen búvárkodom és tanulok. Az internetet fantasztikus lehetőségnek tartom, így vannak barátaim és ismerőseim Melbourne-től Londonig. Most éppen lektori munkára is felkértek, országos versenyeken zsűriztem. Debrecenben az Országos Bárdos-napokon tartottam előadást. Visszahívtak, jó érzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy zsenialitása szenvedésből született

Gyermekként árván maradt, fiatalként elkapta a vérbajt, csak egy fia született, s az is meghalt… Tovább olvasom