Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

A szabadság kokárdája és a felakasztott hős

Vártok Géza és felesége, Szentmártoni Fanni közel 10 éve foglalkozik családfakutatással, s most már öt közeli család történetét sikerült feldolgozni évszázadokra visszamenőleg. A hosszú kutatások során meseszép és tragikus történetek is előkerültek 1848 egyre távolodó porából.
Vártok Géza villamosmérnökként kezdte a pályáját, s rengeteget tett a Nyugat-Dunántúl villamos hálózatának kiépítéséért. Tekintettel, hogy remekül beszél mind angolul, mind németül, még Irakban is dolgozhatott kiküldetésben három évig.

"A közel-keleti országban is a villamos hálózatok fejlesztése volt a feladatom. Finoman fogalmazva is érdekesnek bizonyult az élet Irakban, például minden állami hivatalban óriási portrén feszített Szaddám Huszein. Ekkor trónolt személyi kultusza csúcsán. Szerencsére nem találkoztam vele egyszer sem – ha bárkit vele kapcsolatban hívtak elbeszélgetésre, nem sok jót jelentett –, de azt láttam többször is, hogy Bagdadban hatalmas konvoj kísérte a diktátort ide-oda" – mesélt élete egyik legnagyobb kalandjáról a lelkes családfakutató.


A dédnagypapa kokárdája

Arra a kérdésünkre, hogy mégis miként kezdődött az ősök iránti "szerelem", az aranydiplomás villamosmérnök így válaszolt: "Az egyik családtagunkat búcsúztattuk, mikor az unokatestvérem felvetette, hogy érdemes lenne utánanézni, kicsit feleleveníteni az őseink történetét, mire azt mondtam: így legalább nem csak temetésekkor jönnénk össze. Még ezekben a napokban végigjártuk Hegyfalu temetőjét, s a sírok között kerestük a Vártok nevű halottakat. Így indult az egész, s innen jutottunk el több száz oldalas kötetekig, valamint számos családtalálkozóig. Az első összejövetelen 111 Vártok tette tiszteletét, míg nemzetségünknek 310 tagja van."

"A családfakutatás attól szép, hogy rengeteg olyan szép pillanat bújik felszínre az ősök életéből, melyet egyébként soha nem tudtunk volna meg. Ilyen volt például, amikor a nagyszüleim szerelmes levelei előkerültek, nagyon romantikus a megismerkedésük. A március 15-i ünnep apropóján pedig megemlíthetem dédnagypapám, Angyalffy Arisztidesz kokárdáját 1848-ból. Ennek a különlegességét az adja, hogy Arisztidesz nyolcéves volt, amikor kirobbant a pesti forradalom, de fiatal kora ellenére saját kezűleg készítette el nemzeti jelképünket. Noha eredetiben nincsen meg, fényképen nagy becsben őrizzük az egyik legszebb magyar történelmi pillanat emlékét" – kapcsolódott a beszélgetésbe Vártok úr felesége, Szentmártoni Fanni.


 

Rokon, akit felakasztottak ’49-ben

"Az apósom családjában akad olyan ember, akit felakasztottak a világosi fegyverletétel után. Bár lengyel származású, Woronieczki herceg, a magyar szabadságért áldozta az életét. Az ő tragikus története viszonylag ismert, s a földművelésügyi minisztérium oldalfalán emléktábla is őrzi az emlékét. Woronieczki herceg alhadnagyként szolgált a szabadkai dragonyosezredben, s 24 évesen esett a császáriak fogságába 1849. augusztus 9-én Temesvárnál. Amikor közölték vele, hogy viszik akasztani, ebéden vendégelte meg hóhérját, s aztán a forradalmat éltetve, szivarra gyújtva állt az akasztófa alá. A korabeli krónikák azt is megemlítik, hogy a lengyel herceget nagyon daliás külsővel áldotta meg a sors, a pesti hölgyek meg is siratták a kivégzéskor. S a szóban forgó altábornagy hogyan kapcsolódik a feleségem családjához? A keresztapja, egy másik Woronieczki, a lengyel szabadságharcban harcolt az 1830-as évek elején. Ő úgy úszta meg a megtorlást, hogy hazánkba menekült, s egy halott, tót származású ember nevét vette fel a harcok után – s így lett Voronyák. Ő már a feleségem édesapjának közvetlen hozzátartozója" – zárta szavait Vártok Géza.

Tán hozzá sem kell tenni, ha anno nem áll neki a családfakutatásnak, most mennyi családi anekdotával lenne szegényebb a győri házaspár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkünk nemzeti ethosza

A hatalom közelében az ember óhatatlanul elveszíti tisztánlátását Kaposi Gergely, a Győri Nemzeti… Tovább olvasom