Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

A patkolt tojás szerencsét hoz

A tojás nemcsak az élet, hanem megannyi titkok tudója és rengetegféle díszítési motívum ihletője lehet.

A tojás nemcsak az élet, hanem megannyi titkok tudója és rengetegféle díszítési motívum ihletője lehet. A húsvét attól is szép lehet, hogy egy kicsit újra gyerekké válva varázsoljunk, bütyköljünk, a legkisebbekkel együtt készüljünk az ünnepre. Jó alkalom lehet erre a húsvéti játszóház, a tojásmúzeum mint kirándulóprogram, de akár a kalákában végzett tojásfestés és -díszítés is.

Ezekben a napokban népi iparművészek járják az országot, hogy bemutassák a még fellelhető tojásfestési és egyéb díszítési technikákat. A győri Gyermekek Házában megrendezett Tojásfesztiválra nemcsak az ország különböző részeiből, de a határon túlról is érkeztek kiállítók, érdeklődők.

– Tíz éve próbálunk húsvét előtt egy kis ízelítőt adni abból, hogyan készüljenek a családok a nagyhétre, az ünnepre – tájékoztatott Kokas Éva igazgató. – Egy napra a népi iparművészeket most is sikerült elcsalni Győrbe, a kiállítások mellett játszóházakat, meseelőadást is szerveztünk. Tapasztalataim szerint imádnak a felnőttek is egy kicsit alkotni, játszani és gyermekeikkel együtt szívesen töltik itt az időt.

A szombathelyi Csordás Csabáné csodás karcolt tojásait érdemes volt közelebbről is szemügyre venni. A tulipános, árvácskás, gyöngyvirágos, netán madaras minta kirajzolásához láthatóan rendkívüli türelem szükséges.

– Gencsapátiban születtem, ahol a karcolt tojásnak hagyománya van – magyarázta az alkotó. – Édesanyámtól tanultam a technikát, 90 éves édesanyám még mindig így díszíti a tojásokat. Magunk is kitalálunk új mintát, nekem a szőlős-madaras a kedvencem.

Csordás Csabáné érdeklődőnek tartja a mai lurkókat, lány- és fiúunokáit már tanítgatta a műveletre. Húsvéthétfőn a szombathelyi múzeumfaluban mutatja be a tudományát.

A tojás szerencsét is hozhat, pláne, ha patkót rejt. Az aprólékosan megmunkált, patkolt tojásokhoz a fantázia mellett szó szerint fenék is kell. Legalábbis ezt állítja Bognár László népi iparművész, a Honvéd Táncegyüttes egykori táncosa.

– Túlzás, hogy megtanultam, csak próbálkozom - immár több mint húsz éve – meséli nevetve. – Összetett feladat, jó szem kell hozzá. Az alapot egy speciális, körülbelül 1 milliméter vastagságú ólomlemez jelenti, amelyből egy körömvágó ollóval vágjuk ki a mintát. Én az óbudaira esküszöm, ugyanis ott lakom.

Elmélyült munka folyik egy másik sarokban a békésszentandrási Lázár Jutka népi iparművész segítségével. Az óvodáskorú Zámbó Lili gyertya segítségével  írókázza, majd „aranyozza" a tojást.
– Ajándék lesz – súgja a kislány, aki már a harmadik tojás díszítésénél tart. Édesanyjával egy baráti látogatásra érkeztek Keszthelyről Győrbe, s a programon egyszerűen itt ragadtak. Magukkal viszik nemcsak a kézzel készített húsvéti ajándékokat, de mindazt a békét és jókedvet, amivel azok készültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis magyar valóság – tíz mai családmodell

Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus szerint fel lehet nőni családon kívül is, de azok a feltételek, amelyek szükségesek az egészséges személyiségfejlődéshez, csak ép családban adottak. A legfontosabb az apróságokat ölelő biztonság, amelyet a szülők egymás iránti szeretete táplál. Ahol ugyanis a szülők külön-külön szeretik a gyerekeiket, de egymással nem tudnak kijönni, a gyerek szorong, veszélyben van. Tovább olvasom