Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A pannonhalmi közvetítő

A közvetítő címmel dokumentumfilm készült Várszegi Asztrik főapátról és a Pannonhalmi Bencés Főapátságról.

Várszegi Asztrik főapátról és a Pannonhalmi Bencés Főapátságról szóló dokumentumfilmet készített A közvetítő címmel Petényi Katalin és Kabay Barna. A díszbemutatót jövő szerdán tartják a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A dokumentumfilm központi alakja Várszegi Asztrik „karizmatikus főapát", aki teljes személyiségével és tevékenységével a kereszténység megújulását szolgálja, miközben emberek, vallások és eszmék között közvetít fáradhatatlanul – olvasható az ismertetőben.
Az alkotás a több mint ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság egyedülálló, a világot egységben látó, „humánumot szolgáló szemléletét" mutatja be – írták.

A költői képsorok nemcsak a szerzetesek elhivatottságát, a spirituális és hétköznapi cselekvés harmóniáját mutatják be a tanító-, nevelőmunkától a gyógynövénytermesztésig, a szőlőskertek telepítésétől a bortermelésig; felelevenítik azokat a történelmi jelentőségű találkozásokat is, amelyek a különböző vallások közeledését, megbékélését szolgálják – tájékoztatta a film forgalmazója, az Európa 2000 az MTI-t.

Petényi Katalin író, rendező és Kabay Barna rendező, producer – mindketten többtucatnyi játék-, dokumentum- és tévéfilm szerzői, magyar és nemzetközi filmfesztiválok díjazottjai – a párbeszéd fontosságáról, a másság tiszteletéről és a megbékélésről forgattak filmet, amely eszmeiségével támaszt kíván adni hívőknek és útkeresőknek – olvasható az ismertetőben.

A vetítést megelőző beszélgetésen a főapát mellett részt vesz Bölcskei Gusztáv református püspök, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Hankiss Elemér szociológus, valamint a két rendező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jaj a legyőzötteknek!

Ötvenhatban november negyedike vasárnapra esett. Ünnep helyett mégis rettegésbe zuhant az ország. Tovább olvasom