Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

A nő Maga a szépség

– Nekem a nő a szépség. A női test a harmónia. Tisztelem a nőket, általuk és velük tudom kifejezni a gondolataimat, szebbé tenni a saját világomat, s talán másokét is. A fotópapírra, vászonra fogalmazott szépség talán jobbá is teszi a nyitott szívvel közeledőt – vall művészetéről Horváth Endre.
Évekkel (évtizeddel) ezelőtt azt írtam egy soproni kiállításán a vendégkönyvbe, hogy jó volt a fotói közt nőnek lenni. Azóta jóban vagyunk, mert szerinte ezzel a rövid mondattal összefoglaltam művészi üzenetének lényegét. Nem szántam udvariaskodó bóknak azokat a szavakat. Ma is úgy gondolom, hogy Horváth Endre művészi tisztelettel pózoltatja modelljeit, testük a szépség és a harmónia kifejezésének eszköze. Persze erotikusak, vágygerjesztők ezek a szép lányok, a fények és a formák játéka mégis megtisztítja a képeket, s valami testiségen túli igazságot mutatnak meg.

– Ötvenöt éves vagyok, ez a 33. önálló kiállításom. A célom a régi, de most először, kísérletképpen, vászonra nyomtattam a fényes fotópapír helyett – mutat körbe Álom és valóság címmel megrendezett kiállításán, a soproni Festőteremben Horváth Endre, a „tárlatvezetőm", s máris kérdezi: – Milyen?

– Egészen festményszerűekké váltak a képek, a színes fotók szinte reneszánsz jellegűek.

– Szerintem is így van, de nézze ezt a fekete-fehér sorozatot! Egy régi, romos malomban fotóztam Burgenlandban.

Horváth Endre
Horváth Endre

– Szép. De Endre, miért csak nők?

– Férfit még nem harmonizáltam... De a viccet félretéve: én a szépséget, a harmóniát látom a nő formáiban.

– Tudom, hogy mélyen vallásos...

– Igen, néha kicsit zavarba is jövök, ha az aktok szóba jönnek egy-egy általam tisztelt egyházi ember előtt. Pedig valószínűleg nem kellene... Ennek a kiállításnak az anyagát könyvben is kiadtuk, egyik nap kicsit pironkodva, félve, de megmutattam egy pap barátomnak. Végiglapozta és megállapította, ez nagyon szép, nem is gondolta, hogy ebből a témából ilyet is ki lehet hozni.

Álom és valóság vászonra fényképezve

– Az aktok mellett a templomok és a műemlékek a kedvenc témái.

– Számomra ez a három téma hozta meg a felszabadulást. Tudod, hogy közel negyven évet dolgoztam az egészségügyben. Nekem a kórházban hivatásom volt. Nem szaladtam el a fájdalom elől és nem fordítottam hátat a szenvedésnek, ellenkezőleg... De ezt ellensúlyozni kellett valamivel, s számomra a szépben való megmerítkezés volt a megváltás, a felszabadítás. Szép a természet is, de én a masinámon keresztül a templomokban, az ódon falakban és a női testben találtam meg a megfogalmazható harmóniát.

– A feleségének sem lehet könnyű: szép lányokat vetkőzte pucérra.

– Nagyon jól, a helyén kezeli és tolerálja. Sőt! Van, hogy elfáradok, feladom. Olyankor ő küld, mert tudja, hogy ez az én utam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két férfi, egy díszlet?

Sopronban és Veszprémben nemcsak az a közös, hogy mind a két városban Petőfiről nevezték el a… Tovább olvasom