Kisalföld logö

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 2°C | 8°C Még több cikk.

A muzsaji vízimalom kereke

Röjtökmuzsaj a Kisalföld nyugati peremén, az Ikva patak mellett fekszik. Napjainkban kastélyszállója tette ismertté, de temploma és vízimalma is megérdemli figyelmünket. Távolsága Győrtől Fertőszentmiklóson át 65, Soprontól Nagycenken és Lövőn keresztül 35 kilométer.
Történelem

A község Röjtök és Muzsaj egyesítéséből 1927-ben jött létre. Lakossága ötszáz lélek, két falurésze különállását napjainkig megtartotta. Röjtök nevét 1265-ből, Muzsajét 1232-ből származó oklevél említi először. A két település a középkortól számos nemesi család tulajdonában volt.

A kastély

Hat és fél hektáros parkban áll a röjtöki kastély. Eredetileg a Széchényiek udvarháza volt, 1770 körül alakíttatta a Felsőbüki Nagy család kastéllyá. A következő százötven évben többször átépítették. A parkban ma is látható kishidat a német Thyssen nagyiparos család ajándékozta az akkori birtokosnak, báró Berg Miksának. Utolsó tulajdonosa Verseghy Nagy Elek, hazánk háború előtti vatikáni nagykövete volt. Holland származású felesége és kilenc lánya szórakoztatására a parkot igényesen alakíttatta ki. Különlegességnek számított a virágoktól folyamatosan pompázó hollandkert és a geometrikus formájúra nyírt bukszusokból álló díszudvar. Ekkor épült a Hajós Alfréd által tervezett uszoda, a japánház és a kripta. A kastélyban sok nemes és híres vendég fordult meg, többek között Bethlen István, Teleki Pál miniszterelnök és Serédi Jusztinián hercegprímás. A háború után a kastélyban hosszú ideig gyermeküdülő működött. Átépítése és helyreállítása után magas kategóriájú kastélyszálló kapott benne helyet. Az egyemeletes kastély U alaprajzú, középső traktusának tornyocskája előtt címerdíszes timpanonnal. A kert irányába nyúló szárnyak végén manzárdtetős tornyok állnak. Gondozott parkja szabadon látogatható.

A templom

A röjtöki Kisboldogasszony plébánia- és kegytemplom legnagyobb értéke a fából faragott Mária-kegyszobor, amely kalandos úton került ide. 1496-ban felépült Vimpác község (Wimpassing an der Leitha, ma Burgenlandban) temploma. Főoltárára a Lajta partján dolgozó parasztok által talált Szűz Mária-alak került. A Bécs alól visszavonuló török csapatok egyik katonája a szobrot ellopta. Hamarosan megbetegedett és szinte halálán volt, amikor egy kondás tanácsára zsákmányát visszaküldte. Ő rövidesen felgyógyult, Vimpácon pedig örömmel fogadták a szobor visszatértét. Egyre több zarándok érkezett hozzá, a templom mellett ekkor egy forrás tört elő, melynek vizétől sokan meggyógyultak. A nagy forgalmúvá lett kegyhely gondozását először a ferencesek, majd a minoriták látták el. II. József szerzetesrendeket feloszlató rendelete után elnéptelenedett a kolostor. A kegyszobrot Végh Anna hozta Röjtökre és a templomnak adományozta. A gyakori imameghallgatások után a győri püspök engedélyével a vimpáci Szűzanyát a főoltárra helyezték. A röjtöki főbúcsú a Kisboldogasszony napját követő vasárnapon van. Az ünnep hagyományos eleme a Mária-keresés, a muzsaji kápolnához vezető szombat éjszakai körmenet.

A vízimalom

Muzsaj nevezetessége a régi vízimalom. Sok tulajdonosa volt, az utolsó a Bausz család. 1952-ben őröltek benne utoljára. A malmot az Ikva egyik ága mellé építették. Első kétszáz évében két kerékre és két kőre járó volt. Két hatméteres vízikereke két malomkövet hajtott. Egyik végezte a kenyérgabona őrlését, a másik az állati takarmány darálását. Később egykerekűre alakították és a jobb meghajtás érdekében egy gőzgépet is beállítottak. Az őrlést pedig nem malomkővel, hanem hengerszékkel végezték. Majd generátort szereltek fel, mellyel áramot fejlesztve biztosították az üzem és a molnárlakás világítását. Az 1930-as években vízi turbinát építettek be, ennek érdekessége, hogy a meghajtást öntöttvas fogaskerekek helyett olajban kifőzött akácfa fogakkal végezték, ami a zajosságot csökkentette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A trópusi földi paradicsom

A rábacsécsényi Kertics Herbert kalandos életének egyik állomása Brazília. A világ ötödik legnagyobb országában barátnőjével, Marinával közel fél évet élt Poços de Caldasban. Herbert két hónapja érkezett haza és elmondta, hogy szeretett kint élni, de a magyar „levegő" mégis hiányzott neki. Tovább olvasom