Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A menüett nem francia étlap

Urbán Szabó Mária szakított a klasszikus koncertekkel, és új formába öntötte a „kötelező anyagot".

Irodalom, történelem, zene, művészet és kvízműsor aligha fér bele egy röpke órába. Urbán Szabó Mária koncertsorozata azonban szakított a hagyományos klasszikus koncertek sémájával és kirobbanóan új formába öntötte a „kötelező anyagot". Nem csoda, hogy 4 részből álló előadására már fogyóban vannak a bérletek.

– Én mától hegedülni szeretnék! – mondta az a 14 éves kislány, aki a koncert után elsőként futott oda a művésznőhöz. Mások könnyes szemmel gratuláltak, és volt, aki az egész családnak bérletet vásárolt a többi előadásra.

– Három gyerekkel érkeztünk. Levente, a kisfiam még csak 3 éves, de ő is végig élvezte az előadást – mondja Csanaki Rolandné, miközben 10 éves kislányának be sem áll a szája.

– Az iskolában már tanultunk a zeneszerzőkről, de unalmas volt. Így sokkal jobban értettem mindent – újságolja Tamara. – Legjobban azonban az utolsó szám tetszett!

– Persze, mert az már dzsessz volt!  – vág közbe Csanakiné legidősebb fia, a 14 éves Márk.

– 14 éve nem tanítok, úgyhogy nagyon jó volt látni, hogy a gyerekek élvezik az előadást –  kezdi Urbán Szabó Mária, a koncert hegedűművésze és egyben porondmestere. – Mivel elég hideg napjaink vannak, ezért csupa olyan témát válogattam össze, ami a téllel kapcsolatos. Így került be Vivalditól a Tél, Csajkovszkijtól a Diótörő, és mivel kicsit báli hangulatban van az egész város, ezért a keringőkből is adtunk némi ízelítőt. A koncert talán azért volt sikeres, mert a darabok között kicsit meséltem a gyerekeknek a zeneszerzőkről, a korról, amiben éltek, és belecsempésztem a mondandómba illemtanleckét is, pontosabban azt, hogy hogyan kell viselkedni a bálban.

– A mai gyerekek többsége azt sem tudja, ki volt Haydn, mikor élt és hogyan kell elképzelni a kort, amiben alkottak – szól közbe Mándi Piroska, aki az imént még törölgette a könnyeit. – A művésznő nagyon jól összeválogatta a zenéket, látja, olyan hatást váltott ki, hogy sírva fakadtam!

– A koncerteket úgy szervezem, hogy korban egymásra építem a művészek darabjait. Így persze minden előadás végére eljutunk a modern korig. Most a Macskák musicalből játszottunk egy részletet – folytatja Urbán Szabó Mária.

– Legközelebb a tánc lesz a központi téma. Hívtam balett-táncosokat, akik segítik az előadást. Később pedig a shakespeare-i korszakot a színház néhány művészével együtt mutatjuk be.  A célom az, hogy közelebb hozzam a gyerekekhez a klasszikus zenét, de ez nem megy már manapság csak úgy, mindenféle trükk nélkül. Az én véleményem az, hogy ha feldobjuk a  klasszikus zenét modern ritmussal és összekeverjük egy csipet humorral, ha váltogatjuk az előadásmódját, akkor minden gyerek figyelni fog abban a negyvenöt percben, amíg az „óra" tart.

– Én belépőjegyet nyertem egy koncertre – mondja az egyik kisfiú –, mivel válaszoltam a kvízkérdésekre. Tudtam, hogy a menüett nem francia étlap és nem is programzene, hanem tánc.

– Örülök, hogy ennyire élvezték az előadást – mosolyog Urbán Mária. – Persze a zenekarom nélkül nem lett volna teljes a hatás, nem beszélve Illés Gabrielláról, aki énekelt. Az is jó döntés volt, helyet szorítottam egy ifjú tehetség bemutatására, amit egyébként a következő előadásomon megismételek. Most egy országos helyezést elért ifjú hegedűművésznek volt alkalma játszani, legközelebb pedig egy fuvolás érkezik hozzánk.
A következő koncertre február 26-án, vasárnap délelőtt 11 órakor várják az érdeklődő gyerekeket és szüleiket a győri Zichy-palotába. A belépőjegy ára 700 Ft.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolompoló szódások, jegesek

A hatvanas években bizony csak a jeges járt olykor teherautóval, a szódást ló húzta, az ószeres… Tovább olvasom