Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

A Madonna-hatás: szegény gyerekek örökbefogadása

A szegény országokból gyermekeket örökbe fogadó hírességek, mint például Madonna, többet ártanak az ügynek, mint amennyit használnak – figyelmeztettek szakemberek. Úgy vélik: a lehetőség, hogy a jóléti, nyugati államokba juttassák gyerekeiket, arra sarkallja a harmadik világbeli családokat, hogy árvaházba adják őket. S teszik ezt annak reményében, hogy külföldiek fogják örökbe fogadni a kicsiket.
A liverpooli egyetem pszichológiai tanszékének munkatársai által készített jelentésben az áll: véget kell vetni a nemzetközi örökbefogadásoknak és meg kell állítani az örökbefogadás piaci mechanizmusát, amely a gyerekek életére káros hatással van, mert ellentétes a gyermekek jogaival. Ez a javaslat bizonyára tiltakozást vált majd ki azon európai párok körében, akik a tengerentúlról próbálnak örökbe fogadni gyermekeket, mert a saját országukban sokkal nehézkesebb és lényegesen hosszabb a procedúra. A jelentés szerint a gyerekek külföldről való örökbefogadása inkább kereskedelmi jellegű, és káros hatásai vannak az ily módon adoptált gyerekekre.


Az eljárást Madonna-hatásnak nevezték el, azt követően, hogy az énekesnő 2006-ban örökbe fogadott egy zambiai kisfiút.


– Vannak, akik úgy vélik, hogy a nemzetközi örökbefogadással nagyon sok gyermeken tudnak segíteni, de mi éppen az ellenkező következtetésre jutottunk. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a szegény országokban élő szülők eldobják gyermekeiket és nem vállalják a róluk való gondoskodást. Lemondanak róluk annak reményében, hogy jobb életet biztosíthatnak számukra a fejlett országokban élő örökbe fogadó családoknál. Egyes hírességek, a nemzetközi örökbefogadásra bátorítanak. A statisztikai adatok szerint világszerte a gyermekek 96 százaléka nem valódi árvaházakban él, mindegyiküknek legalább az egyik szülője él, és ennek a ténynek a helyi hatóságok is tudatában vannak – mondta a tanulmány készítője, Kevin Browne professzor. Hozzátette: a kormányok és az árvaházak egyfajta anyagi haszon reményében kötnek hallgatólagos megállapodást. A jelentés kitér arra is, hogy az árvaházi gondoskodás sokkal hatékonyabb és jobb a gyermekeknek, mint a külföldi örökbeadás – ennek csak a legutolsó lehetőségnek kellene lennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virtus ünnepe

Csesznek - Azon szerencsések közé tartozom, akik az Úr 2008. esztendejében, Kisasszony havának, vagy… Tovább olvasom