Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

A királynő támasza

II. Erzsébet királynő férje több mint 57 éve számít uralkodói házastársnak, ennyi idő telt el ugyanis azóta, hogy felesége 1952. február 6-án – édesapja, VI. György halála után – Nagy-Britannia trónjára lépett.
Az előző rekordot III. György felesége, Charlotte királyné tartotta, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott királynak, és 1818-ban hunyt el.

Szórakoztatta a hercegnőket

Az idén 83 éves II. Erzsébet királynő és a 88. évében járó Fülöp herceg több emberöltőn átívelő, súlyos családi és társadalmi válságokat átvészelő, 1947-ben kötött frigyének története még a II. világháború előtt kezdődött. Erzsébet – akkor még ifjú hercegkisasszonyként – ugyanis már kislány korában fülig beleszerelmesedett a hontalan és pénztelen,
fiatal brit–görög nemesbe. Udvari krónikások szerint a szerelem már akkor kibontakozott, amikor Erzsébet és Fülöp – legalábbis hivatalosan – először találkozott.

Ez 1939 júliusában történt, amikor a királyi család rövid látogatást tett a dartmouth-i haditengerészeti akadémián. Az eseményt szervező Lord Mountbatten, VI. György távoli rokona, India későbbi alkirálya – akit negyven évvel később az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) pokolgépe ölt meg – saját első unokaöccsét bízta meg a két ifjú hercegnő, a 13 éves Erzsébet és húga, Margit szórakoztatásával.

A görög uralkodóházból származó Fülöp, a hercegnői kísérőnek kijelölt 18 éves dartmouth-i kadét a családi kapcsolatok révén már korábban is ismerte a királyi hölgyeket, ám az udvari évkönyvek ezt a találkozót jegyzik fel elsőként.

Az elegáns, frissen végzett tengerésztisztet nem sokkal később aktív szolgálatba szólította a háború, de a kapcsolat nem szakadt meg, és a brit sajtó a negyvenes évek közepétől már románcról pletykált. Nem alaptalanul: Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről, és Mountbatten vezetéknévvel honosított brit állampolgár lett. Július 9-én a Buckingham-palota bejelentette az eljegyzést, négy hónapra rá pedig az ifjú pár egybekelt.

Fotó: internet
Fotó: internet

Kínos protokoll-percek

Fülöp és az esküvő után öt évvel trónra lépő Erzsébet házasságának szilárdsága nem bizonyult követendő példának a leszármazottak körében. A házaspár négy gyermeke közül három – Károly trónörökös, András yorki herceg és Anna hercegnő – elvált, és már csak a legkisebb királyfi, Eduárd herceg él együtt első hitvesével.

Károly és az 1997-ben autóbalesetben meghalt Diana hercegnő kölcsönös – és nyilvános – házasságtörésekkel tarkított, válásba, majd tragédiába torkolló családi botrányát sokan a brit monarchia egyik legsúlyosabb válságának tartják.


Nem könnyű ember

Fülöp hívei és bírálói megegyeznek abban a véleményükben, hogy az edinburgh-i herceg sem „könnyű" ember. Nem elsősorban az állítólagos hűtlenkedéseiről rendre lábra kapó – bár ugyanilyen rendszerességgel cáfolt – pletykák miatt, hanem azért, mert általában egyenesen, nemegyszer érdes stílusban kimondja, amit gondol, kínos perceket okozva a rettegő udvari protokollosoknak.

Néhány éve, az egyik skóciai elektronikai gyárban tett látogatása alkalmával egy szerinte kevéssé sikerült termékre azt mondta: ez úgy néz ki, mintha egy indiai rakta volna össze.

Cate Blanchett színésznővel, akivel egy fogadáson elegyedett szóba, elromlott DVD-lejátszóját akarta megcsináltatni, miután értesült róla, hogy az Oscar-díjas világhíresség a „filmiparban" tevékenykedik.

A hivatásos királyi életrajzírók állítják, hogy Fülöp az elmúlt hat évtized legnagyobb viharai közepette is megingathatatlan támasza volt Erzsébetnek, a brit monarchia intézményét egyértelműen a sziklaszilárd házasságuk mentette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az álmok elérhetőek

Amikor beszélgetésnyi időt kértünk Varga Szabolcs légiutas-kísérőtől, sem ő, sem mi nem tudhattuk,… Tovább olvasom