Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A ˝kicsik˝ mentik meg a világot

A héten mutatták be Magyarországon a mozik a Harry Potter és a félvér herceget. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak a Potter-regényekért, de két másik mesés fantasysorozat is hasonló sikert aratott a nézők-olvasók körében: a Star Wars és A gyűrűk ura.

Réz András esztétát kérdeztük, mi a közös ezekben a művekben, és mi az oka, hogy a felnőtteket is ennyire vonzza a mesevilág?

Elindul a legkisebb királyfi vagy a szegény parasztlegény, és diadalmaskodik olyan próbatételeken, amelyen elbuknak a nagyok, az erősek. Számtalan mesében találkozhatunk a ˝felállással˝, amelyben a legkisebb, legártatlanabb, legkevésbé hataloméhes menti meg a világot – köztük a három talán legismertebb és legkedveltebb fantasytörténettel.

A Csillagok háborújában a Tatooine nevű bolygóról, igazi ˝porfészekből˝ indul Anakin Skywalker, egy rabszolganő gyermeke, ahogy később a fia is, Luke Skywalker, az árva, egyszerű földműves. A gyűrűk ura hobbitjaitól mi sem áll távolabb, mint a kaland keresése. Harry Potter szintén árva, ráadásul nyárspolgár nevelőszülei és unokatestvére nem bánnak vele épp barátságosan: és egyszerre kiderül róla, hogy tehetséges varázslóivadék.


Mi több, neki kell megküzdenie Voldemorttal, a gonosz sötét nagyúrral. Ez a ˝népmesei elem˝ lehet az egyik, amely kortól és nemtől függetlenül elvarázsolja a nézőket-olvasókat. A Harry Potter eredetileg gyerekeknek íródott. A filmek szereplői – Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint – a rajongókkal együtt nőttek fel, és ahogy a kiskorú rajongók felnőttek, úgy lettek egyre keményebbek Harryék megpróbáltatásai.

2001-ben debütált az első regény filmváltozata, a hatodik részt, a Harry Potter és a félvér herceget csütörtökön mutatták be Magyarországon. Ám nemcsak az aprónépet ragadta magával a szemüveges varázslótanonc, felnőttek is szép számmal olvasták a regényeket, nézték meg a filmeket.

Mi a titka a kicsiket és nagyokat egyaránt lekötő, mesés történeteknek, mint a Harry Potter, a Star Wars vagy A gyűrűk ura? – kérdeztük Réz Andrást. Az esztéta egyszerűbb és bonyolultabb választ is adott.

– A meseigény nem a gyermekkor sajátossága, a felnőttekben is megmarad életük végéig. Ez vonatkozik mind a mesehallgatásra, mind a mesemondásra – hangzott az egyszerűbb magyarázat. Valóban: annak idején tollfosztás, kukoricahántás közben is mesés történetekkel szórakoztatták egymást a falusi emberek. A Grimm testvérek jól ismert meséit pedig – bár mára a gyerekszoba könyvespolcára kerültek – eredetileg családi meséknek szánták a szerzők.

Réz András
Réz András

A második: George Lucas, J. R. R. Tolkien és J. K. Rowling önálló univerzumot teremtett, különleges lényekkel, saját mitológiával, földrajzzal. A gyűrűk ura nyelvész szerzője még nyelvet is kidolgozott a tündéknek, az erdők légies lakóinak. – Ezeket a regényeket olvasva, filmeket nézve kiléphetünk a minket körülvevő világból. Nem azért, mert utáljuk, hanem mert a gondosan kidolgozott fantáziavilág lenyűgözi az embert, nagyon bele lehet feledkezni – osztotta meg velünk gondolatait Réz András.

Persze a minket körülvevő valóság is oka annak, hogy akkora lelkesedéssel fogadjuk a mesevilágot. Amíg a gyereket nem rontják el tökéletesen, fontosnak tartja, hogy a rossz cselekedetekért cserébe büntetés jár: nem szép dolog hazudni, félrevezetni a másikat, megcsalni a barátainkat. A mai világ ellenben azt üzeni: ami nem tilos, azt megtehetjük, ami tilos, azt pedig ki lehet játszani. A gyermeklelkű felnőttekben azonban megmarad az igény az erkölcsre, a jóra, és ezekben a meseszerű történetekben tisztábbak a viszonyok. Világosan elkülönül a jó és a rossz, mindig a jó győz, a gonoszok megkapják méltó büntetésüket – foglalta össze a neves esztéta, mi az, ami annyira vonz bennünket Luke Skywalker, Frodó vagy Harry kalandjaiban. Akik mellesleg kezdetben semmivel sem többek, mint az átlagemberek. Miközben nézzük a filmeket, olvassuk a regényeket, a háttérben talán ott motoszkál a gondolat: akár mi is lehetnénk ˝kiválasztottak˝.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pezsgődurranás volt a jel

˝A keletnémet csoport elejét tagbaszakadt, izmos fiatalok alkották, akik egy pezsgődurranás jelére… Tovább olvasom