Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

A katedrák kedvencei 5.

Oltárczi Ottília a soproni Fenyő Téri Általános Iskola alsó tagozatos tanítója. Egyik elsőse ajánlotta.

Oltárczi Ottília a győri tanítóképző elvégzése után, 1988-ban kezdett el tanítani. Mint mondja, a tanári pályát nagyrészt egykori tanítója, Gátas Ferencné Babi néni hatására választotta. Az édesapa, Oltárczi Ferenc szintén pedagógus.

A tanítónő két gyermek édesanyja. Az otthoni tapasztalatokat a tanításban is fel lehet használni és mindez fordítva is működik. Az óvoda után éles váltást jelent az általános iskola, amikor negyvenöt percet kell végigülniük a kis diákoknak, lekötni figyelmüket, de óriási türelemmel minden elérhető. Ráadásul mindezt naponta négyszer.
– A befektetett energia viszont többszörösen megtérül, amikor látja a tanító néni a nebulók szemében a csillogást, hogy megértették az aznapi feladatot. A tanulók érzelmileg erősen kötődnek a tanítójukhoz, talán ezért is nehéz a váltás, amikor véget ér a négy év, és az ötödik osztályban már más tanárokhoz kerülnek.

A tanító néni minden reggel meghallgatja, mi történt a kisgyermekekkel, akik a kedvességet rajzokkal, élménybeszámolókkal hálálják meg. Legalább ilyen fontosak a visszajelzések. Például, amikor a régi tanítványok visszajárnak. Sőt, az utcán is megállítják egy jó szó erejéig. Olyan eset is előfordult már, hogy egykori tanítványa is az ő osztályába íratta be gyermekét. S lehet-e ennél nagyobb öröme egy pedagógusnak? A főiskolások szívesen választják Oltárczi Ottíliát, ha iskolai gyakorlat teljesítéséről van szó.

Ajánló

Oltárczi Ottíliát az első osztályos Szittyai Bálint ajánlotta. Igaz, most hét éves, így szerkesztőségünknek a levelet az édesanya fogalmazta, természetesen Bálint javaslatára.
– Nem szeretnék más osztályba és más tanítónénihez járni. Nagyon jól érzem magam az 1. B-ben. A tanításból fél év telt el, de a tanítónéni kedves hozzánk.. Nap mint nap megkérdezi, mi történt velünk, megértő, ezért „örömmel" jövünk be az iskolába.

Igazgató

Barilichné Tóth Rita titokban a szíve mélyén remélte, hogy kollégái közül lesz jelölt a Katedrák kedvencei kampányban, hisz mint elmondta, sok kiváló, jó pedagógus tanít a Fenyő Téri Iskolában.
– Ottília a kötelező tanítási órákon túl az iskolai rendezvények szervezésében is tevékenyen vállal részt. A gyermekeket nagyon szerető pedagógus, segítőkész, türelmes, a szülőkkel és kollégáival jó kapcsolatot építő, ápoló ember. Hagyományokat őrző, de az új felé is mindig nyitott személy. Mindig lehet rá számítani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szük Ödön, a száguldó fotóriporter

Talán nincs is olyan család Győrben, amelynek valamelyik tagját ne fotózta volna le az elmúlt 35… Tovább olvasom