Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

A hegymászók hegyén

Erőss Zsolt harmincnégy év alatt jutott el a Kárpátoktól a Himalája csúcsáig. Úgy hódította meg első magyarként a Mount Everestet 2002-ben, hogy Erdélyből egy lyukas fillér nélkül jött el a román forradalom idején, később barátok haltak meg mellette. Legismertebb alpinistánk évek óta próbál „a hegymászók hegyének" titulált Karakorum tetejére lépni – többek közt erről faggattuk.
– 2002 májusában első magyarként lépett a Mount Everest csúcsára. Azóta nem nagyon adott életjelt magáról – legalábbis nem szerepelt annyit a médiában –, mivel telt az utóbbi öt éve?

– Négy éve a 8035 méteres Gasherbrum II sikeres megmászása után a Gasherbrum I-gyel próbálkoztam, de a rossz időjárás miatt le kellett menekülnöm a hegyről. Három éve a Kilimandzsárón jártam, 2005-ben pedig körülbelül 8300 méteres magasságig jutottam a K2-n. Abban az esztendőben, amikor senkinek sem sikerült a Föld második legmagasabb csúcsára felküzdenie magát. Ezenkívül rengeteg nyári tábort és síelést szerveztem az utóbbi években.


Az időjárás a legfőbb kérdőjel

– Hogyan lehetséges egyáltalán készülni a K2 meghódítására? Főleg annak tükrében, hogy magasságban a Karakorum az Alpoknak közel a duplája.

– Igazából az európai mászók számára a felkészülés nem jelent különösebb hátrányt. Az Alpokban remekül lehet csiszolni a mászástechnikát, igaz, itt nyilvánvalóan nem szembesül olyan oxigénhiánnyal az ember, mint a Himaláján. Az akklimatizációról pedig az a tapasztalatom, hogy az orvosi előrejelzések és a gyakorlati életszituációk többnyire eltérnek egymástól, hisz minden szervezet másképp reagál adott szintkülönbség-emelkedésre. Nekem e téren elég jók az adottságaim: a K2 alaptáborában három hétre volt szükségem, míg megszoktam a zord viszonyokat, a társaimnak ellenben közel négy hétre.

– Miért tartják „a hegymászók hegyének" a K2-t, vagyis a legnagyobb kihívásnak?

– A Karakorum hegység a Himalája nyugati csücskétől északra fekszik, a rendkívül pikáns pakisztáni–indiai–kínai hármas határ mentén. A közelben található Tibet, melyet 1962-ben kínai csapatok szálltak meg. A K2 elnevezés Thomas Montgomerie-től származik, ő a Karakorumot a Himalája kettes számú csúcsaként jelölte meg. Maga a hegy rendkívül meredek és lavinaveszélyes. A fő gondot azonban mégsem ez jelenti, hanem a csúcs fölé gyakran begyűrűző monszunfelhők. Itt mindig az időjárás a legfőbb kérdőjel; idén gyakorlatilag egy nap volt alkalmas csúcshódításra, s ezzel élt is az orosz csapat. A mi expedíciónknak két nyolcezres hegyet sikerült legyőznie három héten belül: előbb a 8068 méteres Gasherbrum I-et, majd a 8047 méteres Broad Peaket hódítottuk meg. Egyikre sem jutott fel előttünk magyar alakulat.

– A 8611 méteres csúcsra viszont nem sikerült felkapaszkodni. Csalódás?

– Semmiképp sem szomorkodunk miatta. Hiába tisztult ki az égbolt pár napra a csúcs közelében, a lavinaveszély oly nagy volt, hogy felelősen döntöttünk, mikor azt mondtuk: inkább visszajövünk, de most nem próbálkozunk. Egyelőre más célpontok után kacsingatunk, rögtön visszatérni egy teljesen meg nem hódított hegyhez ugyanis nem szerencsés. Sőt, nagy álmomról, a Magic Line-útvonalról sem tettem le.


Millió forintból és dollárból is lehet

– Erről mit kell tudni?

– Az első, 1954-es olasz megmászás óta a K2-re a hagyományos úton, az úgynevezett Abruzzi-vonalon érte el a hegyet az eddig sikerrel kísérletező kétszázötven alpinista több mint háromnegyede. Ez az egyik lehetőség. A Magic Line-on – amely Reinhold Messnertől, az alpinizmus legendájától kapta a nevét –, azaz a délkeleti gerincen azonban csupán négy ember érte el a csúcsot, de csak három jutott vissza élve.

– Milyen költségekkel kell számolniuk a K2-t célba vevő expedícióknak?

– Idén a mi társaságunk és az orosz csapat jelentette költségvetés terén a két végletet. A húszfős orosz csapat kereken egymillió dollárból gazdálkodhatott, míg a mi tízfős csapatunkra fejenként jutott egymillió forint. Így az oroszoknak minden emberükre jutott egy hegyi segítő, miközben nekünk nemhogy serpánk nem volt, de az alaptáborban is csak a legegyszerűbb ellátást engedhettük meg magunknak. Összességében mégsem hiszem, hogy ezen múlik a Karakorum meghódítása. Ráadásul segítők nélkül a legsportszerűbb minden hegy meghódítása.

– Ha már a piszkos anyagiaknál tartunk: a K2-t a Mount Everesthez hasonlóan szintén előszeretettel veszik célba a dúsgazdag „hobbihegymászók"?

– A Karakorumnál mindez nem jellemző. Egyrészt itt nagyon nehéz garantálni a sikert, s nagyon kell tudni mászni, másrészt legyen szó amatőr vagy profi mászóról, a K2 rendkívül veszélyes terep. Ezen pedig dollármilliárdokkal sem lehet változtatni.

Szeghalmi Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a világ a Maestrótól

Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt… Tovább olvasom