Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

A gyerekek zenebirodalma

W. Baross Judit alapítványi koncertjeivel óvodásokkal és kisiskolásokkal szerettetni meg a zenét.

A komolyzenei darabok, operák foghíjas közönsége csak annak nem tűnik fel, aki egyébként is elkerüli a koncerttermeket. Ötven-hatvan évesek, esetleg külföldiek ülnek a sorokban, aztán jön egy nagy generációszünet. Tinédzserek csupán akkor tévednek a nézőtérre, ha muszáj ott lenniük. Jobb esetben előfordul, hogy nem papírgalacsin-dobálással múlatják az időt. W. Baross Judit a jövő fiatal hallgatóságát szeretné „kinevelni", óvodásokkal és kisiskolásokkal szerettetni meg a zenét. Alapítványa, a Zenebirodalom első koncertsorozatának Győrben 1400 bérletese van. A siker törvényszerű volt...

A Zenebirodalom egy-egy koncertjén háromszor töltik meg a győri apróságok a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ színháztermét. Az óvodások, kisiskolások nyelvén szólaltatják meg hangszereiket a győri színház, a zenekar művészei és a főiskolások.

Az élménnyé varázsolt színes kalandozások a legfogékonyabb időszakukat élő gyerekek ízlését formálja a klasszikus zenék segítségével. A módszer lényege, hogy a hangversenyeket nem gúzsba kötve, mozdulatlanságra ítélve hallgatni, hanem megfigyelési szempontokat adva tanítják élénken figyelni a gyerekeket. Mérőütéssel, táncmozdulatokkal kísérik a megszólaló zenét, mozgásokat rajzolnak a levegőbe. A zenehallgatáson keresztül a cél az esztétikai érzéken keresztül az apróságok személyiségének fejlesztése.
A győri alapítványt, amelynek Szinetár Miklós a fővédnöke, tavaly ősszel jegyezték be, s noha a koncertek híre csak a tanévkezdést követően ért el a pedagógusokhoz, majdnem másfél ezer győri óvodásnak és kisiskolásnak váltottak bérletet. A négy hangversenyen a húros hangszerek, a fafúvós család, a rézfúvósok, most tavasszal pedig az ütős hangszerek mutatkoznak be. Mindegyik programjában szerepel egy új dal megtanítása, melyet a bemutatott hangszerek kísérnek. Így a kicsik nemcsak látják, hallják a hangszereket, hanem megízlelhetik az együttmuzsikálás örömét is. A koncert után a témához kapcsolódó, kézzelfogható emléket kap mindenki.

A módszer híre túlszárnyalt a városon, a megyén, már az ország túlsó végéből is érdeklődtek iránta, amelyhez az elhivatottságon és tehetségen túl zenei képzettségre és anyai megérzésekre is szükség volt. W. Baross Juditban, a zeneakadémia művészeti titkárában, a Zenebirodalom Alapítvány ügyvezető igazgatójában mindez egyesül.

– Aki körülöttem él és mozog, mindenki zenével foglalkozik – mondta Judit. – Édesapám a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, egyébként trombitás, a testvérem a zenekarban timpanista, a sógornőm énekes, én pedig nagybőgő szakon végeztem a konzervatóriumban. Amikor családot alapítottunk a férjemmel, aki a Magyar Állami Operaház magánénekese, tudtam, hogy fel kell adnom a zenélést. Öt- és másfél éves lányaink mellett nem engedhettük meg magunknak, hogy a próbák és koncertek között, a reptéren percekre fussunk csak össze. Budapestről Győrbe költöztünk, és egy régi tanárom, Kanczlerné Rátz Ágota ötletére, módszerére alapozva életre kelt a Zenebirodalom. Hatalmas a siker, mégis úgy érzem, egyelőre nem lépjük át a város határát, vagyis győri mederben marad a koncertsorozat. Nagy terveink vannak, jövőre a hangszeres ismerkedést a kicsik számára egy újabb, az előzőre épülő koncertsorozat követi, amelyben nagyobb kamaraművek, zenés mesék csendülnek fel. Szintén ősztől engedjük útjára a népzenei ismeretterjesztő sorozatot, melyet az általános iskolák felső tagozatosainak szántunk. Szeretnénk megmutatni, hogy magyar népdalokat énekelni nem egy kötelező rossz, hanem örömteli élmény. A hat fő tájegységet (a Dunántúlt és Délvidéket – természetesen kiemelve a Rábaközt –,  az Alföldet és Felvidéket, Erdélyt és Moldvát), azok jellemző népzenéjét, népdalait és népviseletét szakavatott szakemberek segítségével, helyi néptáncegyüttesek közreműködésével szeretnénk bemutatni. Projektoros vetítéssel követjük nyomon  a legjelentősebb népdalgyűjtők útját, népművészek segítségével mutatjuk be az adott tájegység népviseletét, melybe az önként jelentkező gyerekek bele is bújhatnak. A dalokat kitűnő népzenészek irányításával tanulhatják meg a fiatalok. A sorozat zárásaként nagyszabású táncházat szervezünk az Ifjú Muzsikás Együttes közreműködésével, amelyre természetesen minden részt vevő gyermek és pedagógus meghívást kap.

A Bartók-év apropóján előadás-sorozat kezdődik a győri középiskolák és gimnáziumok hallgatóinak is. Bár Bartók zenéje nem kifejezetten a könnyen emészthető kategóriába sorolható, mégis hiszem, hogy alapos felkészüléssel és könnyedebb hangvétellel ennek a korosztálynak is izgalmassá tehető. Természetesen nem lehet célunk minden alkalommal egy-egy teljes művet bemutatni, csak annak a korosztály számára könnyen befogadható keresztmetszetét ismertetni. 2007 márciusában a szerzett ismeretek tesztelésére vetélkedőt szervezünk „Ki tud többet Bartókról?" címmel, az előadás-sorozaton részt vevő intézmények delegált csapataival.

Ahol az egyik koncertsorozat befejeződik, ott kezdődik a másik. A tudatosan felépített rendszerbe ezért nem lehet menetközben bekapcsolódni, a korosztályokat nem lehet és nem is szándékunk egy-egy hangversenyen keverni.
A Zenebirodalom sikere, a sok visszajelzés arról tanúskodik, hogy a kultúrára fordított tőke nem a gyorsan megtérülő profitban mutatkozik meg, hanem idővel a művelt fiatalok kreativitásában, szellemi szabadságában. Ez szép és nemes feladat. Talán egyszer bebizonyosodik az is, hogy a gyermekek segítségünkkel megkapták azt a szellemi táplálékot, amely egész életükön át mutatja a helyes utat. De az is elég, ha rádöbbennek, hogy zenét hallgatni legalább annyira érdekes, mint ülni a tévé előtt és élő egyenes adásban nézni egy idegen család életét...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arctalan segítők a telefonban

Félmillió hívás évente: hazánkban ennyien fordulnak az ifjúsági telefonos… Tovább olvasom