Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A fáraók földjén

Néhány hete még remélni sem mertem, hogy a mexikói lépcsős piramisok után az egyiptomi piramisokat is látni fogom. Aztán egy szerencsés véletlen és egy gyors döntés eredményeként már a repülőgépen ültünk – irány Afrika!
Igazából persze nyaralásnak indult, az egyik közkedvelt üdülőparadicsom luxus-üdülőkomplexumába, de ha már ott vagyunk, nem lehet kihagyni egy kis történelmi időutazást. Illetve dehogyis nem lehet! Jó páran voltak a csoportunkban lévő magyarok között, akiket sokkal jobban érdekeltek egyéb tevékenységek. Lelkük rajta. A szálloda, egyébként minden tekintetben felülmúlt mindenféle várakozást. Patyolattisztaság, naponta centire pontosan levágott gyep, csodás kert, ápolt medencék, korallzátony, tintakék tenger.

Az előítéletekkel szemben hihetetlenül szorgalmasan és fáradhatatlanul dolgozó arab személyzet – le a kalappal –, fényévnyire az átlagos magyar munkamoráltól. A levegő perzselő, a tenger felüdítő, a kiszolgálás királyi, de már alig várjuk a kirándulást Kairóba és Gízába a piramisokhoz. A fárasztóbb és lassabb buszos utat választjuk, hátha többet látunk az országból. Bejött. Az első kellemetlen élmény egy autóspihenő, ahol a magunkkal hozott kajacsomag tartalmát lehetne elfogyasztani, kávézni, kis- és nagydolgokat elintézni. A leírhatatlan higiéniás helyzet miatt inkább a diéta mellett döntünk, és amíg lehet „visszatartjuk".


Megérkezünk Kairóba. 17 milliós nagyváros a maga szélsőségeivel. Gazdagság, luxus, hihetetlen nyomor és kosz. Na, ezek után mondja valaki, hogy Pest piszkos! Nemzeti múzeum: felmérhetetlen kincsek a szó szoros értelmében, hiszen a vezetőnk szerint a kincseknek talán a 20%-t tárták fel eddig. De ettől is eláll az ember lélegzete. Mi lehet még a föld alatt? Sajnos fényképezni, filmezni nem lehet. Talán majd az emlékezet.

Aztán irány a piramisok! Még javában a városban rohan a busz, de az épületek fölött már felbukkan Kheopsz piramisa. Pár perc és ott állunk előtte: Kheopsz, Kefrén, Mükerinosz fáraók lenyűgöző emlékműve! Ágnesem szerint mint egy gyerek rohangászok eufóriában a csodák körül. Nem hiszek a szememnek! Néhányan lemerészkedünk egy sírkamrába. Amikor leérek, nem vagyok biztos benne, hogy vissza is tudom vonszolni magam. Sikerül. Egy fiatal útitársam esküdözik, hogy ezt ember nem építhette. Többen hajlunk a megállapításra. Aztán a Szfinx, amely Kheopsz piramisát őrzi. Már nem tud hová esni az állam. De alig feldolgozható az élmény. Talán majd hetek, hónapok múlva. Ha háromszor ennyit írhatnék, akkor lenne idő a részletekre, a hajóútra a Níluson, a befejezetlen házakra, az úticsomagunkból éhét csillapító kisgyerekre és még milliónyi emlékre, így azonban csak annyit: boldog vagyok, hogy ezt is láthattuk.

Szikra József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűvösvölgyi Ildikó merész vágya

– Nagyon örülök, hogy a szezonkezdő zenés bohózatban, A szabin nők elrablásában már színpadra… Tovább olvasom