Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

A csontváznak is van szíve

˝Minden alkotás saját belső törvények szerint épül és legalább olyan rejtélyes módon, ahogy a lélek.˝

˝Valamennyi spontán művészi alkotásban belső pszichés tartalmak fejeződnek ki˝ – állítja a pszichológus. Borbély Károly festőművész viszont úgy fogalmaz: ˝Minden alkotás saját belső törvények szerint épül és legalább olyan rejtélyes módon, ahogy a lélek.˝

Már e mondatából érezhető, hogy sokrétűen csomózódik egymáshoz művészet és lélek, s érdemes volt ezt a bogot egy kicsit bontogatni a Nyugdíjasegyetemen.

Az anatómiai rajzot megtaláló gyermek azt kérdezte: ˝Ez mi ez?˝ A felnőtt azt mondta: ˝Csontváz.˝ Erre megint jött a kérdés: ˝Az mi az?˝ Hosszas magyarázat következett testünkről, s a figyelmes gyermek maga is rajzolt egyet. Csak egy térdkaláccsal, bordázatot jelző csíkozással. S a felnőtt rájött: jobb ez a rajz, mint az övé, mert a csontváznak szíve volt, egy kis krumpliforma a mellkasban. Mert a gyermek úgy gondolkodik, hogy ha ez a mi testünk váza, akkor él. Ez jól mutatja, hogyan értelmezzük kiskorban a világot. Borbély Károly azért kezdte ezzel a kis történettel előadását, mert arról akart beszélni, hogy feszültségteli, meghatározó élményeinket levezethetjük rajzzal, feldolgozhatjuk azokat.

Borbély Károly
Borbély Károly. A háttérben Tiziano Urbinói Vénusza.

Amit látunk, hallunk, érintünk, mind élményként rögzül bennünk és látványhoz, érzelmekhez kötődik. A művészet lehetősége, hogy ezeket a képeket elérje. Alkotáskor csoda történik a festőművész magyarázata szerint, mert ez a tevékenység mozgósítja az egész személyiséget. ˝A szép fehér papíron vagy vásznon először gondolatban megjelenik a tudatalattiból felbukkanó kép és aztán elindul a kéz...˝


Démon és csokoládé

A tudatalattiból érkező sugallatot hívjuk ihletnek. A festőművész szerint ahogy vonalat húzunk, angyal születik, a lélek megnyilatkozik. Aztán megismétlődik ez, amikor valaki más nézi az alkotó rajzát. A befogadás aspektusát ismertetve Füst Milán egy esetét mesélte el az előadó. Fotográfus barátja hívta meg, hogy megmutassa a ˝démonait˝, a lesütött szemű, átszellemült, szinte túlvilági szépségek fotóit. Füst viszont idősebb emberként másképp látta, a portrék lehunyt szemhéja mögött olyan gondolatokat sejtett, hogy nejlonharisnya vagy forró csokoládé. A mű egyéni értelmezése mindenkinek szíve joga. Ugyanakkor a mű értelmezésével alkotunk valamit a műtárgy és közvetetten a művész segítségével.


Lángot rőzséből

Pavel Luckov Repülős című szobra papírmaséból készült. Olyan, mintha az alak a lábbal hajtós szerkezettel már épp suhanna, pedig egy vitrinben van. Borbély szerint gyönyörű ez a gondolat: egyszerre tiszteletre méltó és vicces. Milyen közel is van egymáshoz fenséges és groteszk! A test el akar szakadni a gravitációtól, a szellem, a lélek el is tud. Így érdemes szemlélni a brazil művésznő alkotását is, ami egy kupac rőzsének tűnik, gallyakból tákolt valaminek. Azt gondolhatjuk, ez marhaság, de ha ezt az előítéletet lecsendesítjük magunkban, akkor leszünk nyitottak, akkor tud megszólalni a mű. Ha csak annyit mond a szobor, hogy így, a természet logikájával összhangban is lehetne építkezni, az már jó. De ha megtudjuk, hogy a címe Láng, akkor az értelmezés másik lehetősége adódik. Az a csavar benne, hogy abból épített Shirley Paes Leme lángot, amiből az táplálkozik.


Az istennőtől a prostituáltig

Tiziano Urbinói Vénuszát és Giorgione Alvó Vénuszát, az  1500-as években készült remekműveket modernizálta 1865-ben Manet az Olympia című képével. A hasonlóság szembetűnő, csakhogy a francia modellje egy ismert prostituált volt, így mintha alkotása a prostitúció himnusza lenne. Korában óriási botrányt kavart, a párizsiak pfujoltak, végül mégis óriási sikert aratott. Többek közt Zola védte meg a művet: ˝A sors e kép helyét a Louvre-ban jelölte ki.˝

Tiziano: Urbinói Vénusz
Tiziano: Urbinói Vénusz

Manet korában a művészek maguknak adtak megbízást, tehát azt festették, ami hiányzott nekik és kitalálhatták azt is, hogyan festenek, ezért voltak újítók. Az iparosodás korában így a pikniktémák terjedtek, a ˝ki a szabadba˝, a ˝vissza a természetbe˝ érzést megjelenítők. Gondoljunk csak Gauguin tahiti nőire, hiszen a munkahelyét fullasztónak tartó tőzsdeügynök egészen szigetükig menekült. Megfestette, amit emberhez méltó életnek tartott.

Manet: Olympia
Manet: OlympiaKérdések az ihlettel összefüggésben

A Nyugdíjasegyetem negyedik előadásán Borbély Károly festőművészt az alkotást ösztönző érzésekről hallhatták a résztvevők. A tájékoztatóról ismét kérdéseket fogalmazunk meg. A legjobb válaszokat beküldők között ˝Kisalföld-könyvek˝ ajándékcsomagokat sorsolunk ki. Kérjük, egy-egy választ maximum 3–4 mondatban fogalmazzanak meg! A megoldások beküldhetők e-mailen (nyugdijasegyetem@kisalfold.hu) vagy levélben a 9021 Győr, Pf. 28 címre.

1. kérdés: Van Gogh szerint hogy bántak az emberek a korabeli festőkkel és miért?

2. kérdés: Mit jelent az a művészetben, hogy imagináció?

3. kérdés: Milyen holmijait temettette maga mellé Madarász Viktor?

4. kérdés: Mit tudott Mednyánszky László képein ˝borzongató mélységű realizmussal˝ ábrázolni?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Combtörés végzett Tutanhamonnal

A legismertebb egyiptomi fáraó, a 18 évesen elhunyt Tutanhamon arcát másfél éve rekonstruálták,… Tovább olvasom