Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

A bor nagykövetei

A cím alapján sokunk lelki szemei előtt magas, egyenruhába öltözött, tekintélyt követelő, de mégis jó kedélyű, barátságos hölgyek és urak jelennek meg, akik különféle – természetesen borral kapcsolatos – rendezvényeken vesznek részt s mélyítik el az általuk képviselt vidék borainak hírnevét.
Az első borlovagrend megalakulása Európában a középkorra tehető. A bor már abban az időben is egészséges és kedvelt nedűnek számított, ezért tagjai a lovagi erények gyakorlásával egy-egy borvidék hagyományainak ápolását tűzték ki célul. A borrendi egyesületeket termelők alapították. Megalakulásuk gazdasági érdekeket is szolgált, hiszen a minőségvédelem, valamint a borrendekhez kapcsolódó marketinglehetőségek kihasználásával az értékesítés során jelentős növekedést ér(het)tek el.

További céljuk volt a bor hírnevének, minőségének védelme. A kulturált borfogyasztás zászlóvivőinek, nagyköveteinek is hívták – s hívják – őket. Tagjai a borlovagok, akik igényességükkel, tekintélyükkel hozzájárultak az általuk képviselt vidék borainak minőségvédelméhez.

Magyarországon a borrendek története 1976. augusztus 26-án kezdődött. Ekkor alakult meg az első magyar borrend Baján, Pax Corporis (= a test békéje) néven. (Érdekesség, hogy a hazai borrendek alapítói szívesen választanak latin kifejezéseket névként.) 1989-ben már 13 borrend működött hazánkban, ezek alakították meg az azóta folyamatosan bővülő Magyarországi Borrendek Országos Szövetségét.


-Minden borrend sajátos díszes öltözékkel, emblémával, címerrel és zászlóval rendelkezik. Külsőségeikben a középkori lovagrendi hagyományokra támaszkodnak, legendájukat, ceremóniájukat az általuk képviselt borvidék szokásai, hagyományai alapján alakítják ki. Nevük utalhat a terület régi nevére, a tájegység nevére, egy neves szülöttükre vagy éppen egy tárgyi emlékre. Díszes öltözetüket, kellékeiket is ehhez kapcsolódva tervezik és készítik el. Maguk határozzák meg a működési rendjüket, ünnepeiket, ceremóniájuk rituáléját és zászlós borukat. A zászlós bor a tájegység legjellegzetesebb, leghíresebb és legjobbnak ítélt bora. Lehet egy állandó fajta, vagy egy évente házi borversenyen kiválasztott bor, a legfontosabb, hogy kiváló minőségi és a borrendet, a borvidéket reprezentáló bor legyen.

A borlovagok között a szőlész-borász, vendéglátós, idegenforgalmi szakemberek mellett olyan borkedvelő emberek is helyet kapnak, akik a borral „csupán" kedvtelésből, kikapcsolódásként foglalkoznak.

A borrendek szabályzatuk alapján, ünnepélyes keretek között avatnak új tagokat. Ezt megelőzi egy sikeres próbatétel, amelynek során a jelöltnek a borvidékhez kapcsolódó gyakorlati – s néha elméleti – feladatot kell végrehajtania, megoldania. A sikeres próbatétel után következik az eskütétel. Ezután a nagymester a borrend jelképét jelentő eszközzel (pl. kard, lopó, bot) az új tagot a rend tagjává avatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fáraók földjén

Néhány hete még remélni sem mertem, hogy a mexikói lépcsős piramisok után az egyiptomi piramisokat… Tovább olvasom