Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

A barokk bűvöletében Győr történelmi főterén

Az ország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa Győr. Történelmi központjának értékei a barokk korban születtek. A Széchenyi téren és környékén találjuk a legszebb sarokerkélyes épületeket.
Évszázadokon keresztül fontos események zajlottak itt. Minden jelen van, ami egy igazi főtéren nélkülözhetetlen, paloták és polgárházak, kéttornyú templom, Mária-oszlop és persze a galambok sokasága. A megyeszékhely távolsága Soprontól 90, Mosonmagyaróvártól 40 kilométer.

Mórok a patikában

A Széchenyi tér déli oldalát a bencés épülettömb foglalja el. Eredetileg a jezsuiták építették, 1802-ben a bencések vették át és létesítettek középiskolát. A Szent Ignác-templom országos jelentőségű műemlék, az olaszos korai barokk egyik legcsodálatosabb hazai alkotása. Hagymasisakkal koronázott tornyait gömbön ülő, aranyozott keresztek ékesítik. Főoltárképe Paul Troger bécsi akadémiai festő alkotása, témája Szent Ignác megdicsőülése. Felette, a szentély boltozatának freskóján a szent lelkének mennybevitele. Gyönyörű munka a szószék és az orgonaszekrény, szépek a művészien faragott padok. A hat oldalkápolna oltárképei közül kettőt közelről is érdemes megnézni. A Szent Pál megtérése a damaszkuszi úton című és a magyar ruhás kisfiút őrangyallal bemutató kép háttérábrázolásain ugyanis Győr XVII. századi látképét ismerhetjük fel. A gimnáziumi szárny előtt álló szoborkettős Czuczor Gergely költő, nyelvész és Jedlik Ányos természettudós, feltaláló emléke előtt tiszteleg. Két egykori szerzetes-tanára közül az előző nevét viseli ma az intézmény, az utóbbi munkásságát az épületben kiállítás mutatja be.


A gimnáziumi szárny előtt álló szoborkettős Czuczor Gergely költő, nyelvész és Jedlik Ányos természettudós, feltaláló emléke előtt tiszteleg.


Jedlik Ányos nevéhez fűződik többek között a dinamó és a szódavíz gyártásának feltalálása. A rendház földszintjén nyílik a Széchényi Múzeumpatika. Ide csodálatos stukkós mennyezetéért mindenképpen érdemes betérni. Freskóin az orvoslásban nagyon kedvelt gyógynövények jelennek meg: a titkos értelmű rózsa, az ékes olajfa, a válogatott mirha és a liliom a tövisek között. Ezek a Mária mennybemenetelét ábrázoló központi képhez oly módon kapcsolódnak, hogy mindegyikük a Szent Szűz tisztaságát példázza. Az egykor jezsuiták működtette gyógyszertár eredeti berendezéséből maradt fenn két koronás mór által tartott vitrines szekrény és egy nagy bronzmozsár.

Pellengér és vérpad

A téren a török időkben föld alatti börtön működött, ide állították pellengérre a bűnösöket, az Apátúr-ház előtt volt a nemesek kivégzőhelye. Az utolsó boszorkányégetést 1688-ban tartották és néhány évvel később a híres lőcsei fehér asszony, Korponai Jánosné Géczy Julianna nyakára is itt sújtott le a hóhér. A Mária-oszlopot Buda visszafoglalásának emlékére emelték az eseményt követő években.

Vastuskó a sarkon

Az északi oldalon egységes a barokk épületsor. Dekoratív a régi városháza, ami funkcióját az új városháza megépültével veszítette el. Hatásos a kapuzat feletti nyitott erkély kovácsoltvas díszrácsa. Az Apátúr-ház Győr legszebb világi barokk épülete. A pannonhalmi főapátok városi palotája volt, megjelenése is ezt sugallja. Földszinti ablakait apácarács védi, az emeletiek kőkereteinek szemöldökpárkánya kagylódíszes. Homlokzati zárt erkélye különösen értékes, rafinált elhelyezésű korpuszos kereszttel és a bencések kőcímerével. Két oldalán a fülkékben Szent István és Szent Benedek szobra. Falai között működik a Xántus János Múzeum. Fő kiállítása Győr és környékének történetével ismertet meg az őskortól az 1950-es évekig. A régészeti gyűjteményben látható a nagybaráti halomsírok kora vaskori anyaga és a Ménfőcsanak határában feltárt kelta temetőből előkerült fegyverleletek, kerámiák, ékszerek.

A vastuskós ház jellegzetessége sarkának hengeres, zárt erkélye. Földszintje egykori fűszerüzlete cégéréül, bécsi minta alapján választották a vastuskót. A céhrendszer idején alakult ki az a szokás, hogy a városok főterére tuskót állítottak, amelybe a vándorló iparoslegények egy-egy vasszeget vertek. Az épületben található Patkó Imre-gyűjtemény XX. századi magyar és nyugat-európai képzőművészeti alkotásokat mutat be, valamint afrikai, óceániai természeti népek törzsi művészetébe enged bepillantást.

Étkezés

A Széchenyi tér Király utca felőli sarkán (Jedlik u. 19.) találjuk a közelmúltban felújított Pálffy éttermet. Ajánlatuk tyúkhúsleves gazdagon 590, pulykamell fahéjas vilmoskörtével, füstölt sajttal és burgonyapürével 1350, túrós-barackos rétes vaníliasodóval 550 forintért. A Szekszárdi Cuvée (Liszt-pincészet) 180, a Hohes C 100%-os narancslé 100 forintba kerül decinként. Testa Rossa eszpresszókávé 230 Ft. Nyitva: a hét minden napján 9 és 24 óra között. Telefon: 96/524-680.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldás Zsédával

Tél ide, tél oda, Le Castellet-ben most is virágoznak a növények. A hőmérő tizenkilenc fokot mutat,… Tovább olvasom