Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

17 elnök az ovális irodában

Az ovális irodáról sok szó esik a hírekben. E különös belső tér jellegzetességeit most pontról pontra bemutatjuk.
A több mint 3,5 méter magas franciaablakok rengeteg fényt engednek az ovális irodába (1. pont). Az üvegeket a második világháború idején golyóállóra cserélték. Ahogyan minden elnök, az amerikai zászlót és az elnöki zászlót (2–3.) Barack Obama is az íróasztal mögött tartja majd.

A Gunlock-szék (4.) eddig kilenc elnököt szolgált. Egyébként annak idején kifejezetten John F. Kennedynek tervezték, aki krónikus hátfájástól szenvedett.

Az oldalasztalon (5.) egyelőre Bush elnök családjának fotóit láthatjuk.
Az elnöki íróasztalt (6.) egy brit fregatt maradványából faragták, amelyet Viktória királynő ajándékozott az Egyesült Államoknak.

Az íróasztal elülső részén lévő panelt (7.) Franklin D. Roosevelt szereltette fel, hogy elrejtse lábmerevítőit – ugyanis gyermekbénulásban szenvedett.

Eisenhower elnök mellszobra (8.). Obama úgy döntött: a Fehér Ház gyűjteményéről szóló könyveket hívja segítségül, hogy eldöntse, mi kerüljön még az ovális irodába. William Koerner történelmi festménye egy lovast ábrázol (9.).


William Howard Taft, az Egyesült Államok 27. elnöke használhatta elsőként az ovális irodát (10.). Mivel túl hidegnek találta, a Fülöp-szigetekről származó mahajua fából mozaikpadlót készíttetett, bársonyfüggönyöket, valamint rénszarvasbőr borította, bronzszegecsekkel díszített székeket hozatott az irodába.

A hagyomány szerint Obama új szőnyeget választ. John F. Kennedyé egyébként piros volt, Bill Clinton az ünnepélyes sötétkék mellett voksolt. A jelenlegi, optimizmust sugárzó, napsugaras mintázatú szőnyeget a Fehér Háztól hamarosan búcsúzó Bush felesége, Laura rendelte meg. Egyébként a szőnyeg állandó motívuma (11.): közepén mindig az elnöki pecsét látható.

A kis asztalkán (12.), egy dobozban helyezkedik el az a piros, berregő nyomógomb, amellyel az elnök segítséget hívhat az ovális irodába. Ezt Johnson elnök szereltette be regnálása idején, és állítólag arra szolgált, hogy a titkosszolgálat figyelmeztesse őt, ha a felesége útban volt az ovális irodába.

Az elnöki asztal két oldalán egy-egy rózsafa szék áll (13.), ezt még Roosevelt elnök hozatta az irodába. Itt foglalnak helyet a titkárok – háttal az ajtónak –, ha az elnök diktál nekik.

Olvasóink írták

  • 1. kackac 2008. december 08. 08:25
    „Aszittem orális!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adósságcsapdába kerülhetnek a felelőtlenül vásárlók

Magyarországon a pénzügyi kultúra egyelőre gyerekcipőben jár; részben ennek is köszönhető, hogy… Tovább olvasom