Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

A hetedik megmentett

Kövi Zoltáné lett a mesebeli hetes szám, a Pápa mellett élő férfit nemcsak a sors és az orvosok tudása mentette meg, hanem részint az a stroke-kampány is, amelyben önök több mint ötezren részt vettek.
 A műtőasztalon kapott stroke-ot Kövi Zoltán, így néhány másodpercen belül a legmodernebb eljárással (trombektómiával) el tudták távolítani az agyából a teljes elzáródást okozó vérrögöt.  Most már ismét tudja formálni a szavakat, a kórházi ágyából fel tud állni. Ez egy éve lehetetlen lett volna. 
Kövi Zoltán már tud mosolyogni a betegágyában - ez maga a csoda. Fotó: H. Baranyai Edina
Kövi Zoltán már tud mosolyogni a betegágyában – ez maga a csoda. Fotó: H. Baranyai Edina

Az operáció két orvoshoz kötődik: dr. Tamás László János főigazgató (aki érsebész főorvos is egyben) helyreállító érműtétet végzett visszajáró betegén. Műtét közben kapott stroke-ot a páciens, így dr. Bartek Péter radiológus főorvossal azonnal átálltak az új metódusra, a katéteres vérrög-eltávolításra. Ha otthon éri hasonló eset ugyanezt a beteget, menthetetlen lett volna. Ha Győrben nem alkalmaznák már a forradalminak nevezett, új eljárást, akkor is sokkal több szövődménnyel, maradványtünettel kellett volna számolnia a férfinek. 

És a sort még lehet folytatni: ha nincs a stroke-kampány és az önök adománya, akkor a műtétre felálló team nem használhatja a legmodernebb eszközöket sem, nem védheti az egészségét speciális köpenyekkel. 

Előbb felismerik

Mindent nyilván nem lehet, nem is kell a kampány számlájára írni, de tény – s ezt a megkérdezett orvosok mind megerősítették –, a hirtelen lesújtó betegségről a kampányhoz kötődő cikksorozatnak hála többet tudnak már az emberek, előbb kérnek segítséget, s így nagyobb eséllyel indulnak a gyógyulás útján a betegek. 

Ugye emlékeznek: az úgynevezett „időkapu", amikor még sikerrel lehet elkezdeni a gyógyszeres vérrögoldást vagy azt követően (ha szükséges) a katéteres vérrög-eltávolítást, három-hat óra. 

 Arra is emlékezhetnek: a kampány során összesen 32.584.008 forint gyűlt össze több mint 5 ezer adományozótól.

Megmenekült és adakozott
 
Köztük volt Kövi Zoltán szobatársa, az öttevényi Bider Gyula is. Vele is sorsszerűen történtek a dolgok, háziorvosához ugyanis azért ment el, mert fájt a lába. Ő a rendelőben kapott stroke-ot. A gyors és pontos diagnózist szakszerű kórházi ellátás, majd hosszú rehabilitáció követte. „Az ötezerből az egyetlen vagyok, aki ilyen elzáródást túlélt" – mondja a rehabilitációs osztályon. S azt is, hogy májusban kórházi betegként hallott-olvasott a kampányról, családjával együtt természetesnek tartotta, hogy adakozzon a győri stroke-centrum fejlesztéséért. 
Bider Gyula már kórházban volt, amikor hallott a stroke-kampányról. Ő és a családja is fontosnak tartotta a csatlakozást. Fotó: H. B. E.
Bider Gyula már kórházban volt, amikor hallott a stroke-kampányról. Ő és a családja is fontosnak tartotta a csatlakozást. Fotó: H. B. E.

 Így jöhetett össze tehát az a rengeteg forint, amelyből mostanra minden megérkezett a kórházba – eszköz formájában is. A neurológián már használják azt az óriáskivetítőt, amely háromszoros nagyságban tudja megmutatni a felvételeket. (Erről augusztus végén még nem írhattunk.) A radiológián az új mellények védik az operáló személyzetet; a beteg szervezetét pedig – a speciális infúziós pumpának hála – csak annyi kontrasztanyaggal terhelik, amennyivel muszáj. A modern ultrahangot napi szinten használják a neurológián.
 
 „Köszönöm" – formálja tisztán ezt a szót Kövi Zoltán, akit családja, unokái várnak haza. Mesebeli számot kapott a sorstól és még egy esélyt az életre.
 
 Azonnal hívjon mentőt!

Ha ezeket a tüneteket észleli önmagán vagy hozzátartozóján, a környezetében, azonnal mentőt kell hívni. Ha a fél oldala lebénul. Arca, karja hirtelen zsibbad, érzéketlenné válik. A szájzuga félrecsúszik. Ha hirtelen nem tud beszélni vagy nem érti a beszédet. Ha hirtelen elhomályosul a látása vagy kettős látása alakul ki. Ha hirtelen kialakuló szédülést, egyensúlyvesztést, mozgási, nyelési zavarokat észlel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszönjük a feleségem életét! - Újabb sikeres műtét a győri stroke-centrumban

Köszönjük a feleségem életét! - Újabb sikeres műtét a győri stroke-centrumban
Egy csornai család az édesanyát és feleséget kapta vissza hétfő este, mi pedig egy újabb megerősítést arra, hogy a stroke-kampányunk célba ért. Tovább olvasom