Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

32,5 millió forint adomány segíti a győri stroke-centrumot

A stroke-kampány sikerét, a 30.578.343 forint támogatás bejelentést követően több mint ezer olvasónk további 2 millió 5 ezer 665 forintot utalt alapítványunk számlájára. Összesen így több mint 32 millió forint jött össze.

A győri stroke-centrumért indított kampányunkat hivatalosan lezárjuk, egy újabb, szívmelengető listát közölve. Mai lapszámunkban a június 10-én már közzétett négyezer nevet újabb hatszázzal egészítjük ki – ők azok, akik június 3-a óta  csekken vagy számlán utaltak a Kisalföld alapítványi számlaszámára, a győri stroke-ellátás támogatására, fejlesztésére. 

Félszáz olyan támogató is megtette ezt, aki nevét nem szerette volna nyomtatásban látni. Nekik éppúgy köszönjük a Petz-kórház nevében is a jótékony adományt. 

A győri önkormányzat felajánlásával együtt összesen tehát 32.584.008 forint érkezett a kórház számlájára. 
 A stroke-kampányt a június 9-i sajtótájékoztatón egyszer már lezártuk, de mert olvasóink azóta is nagy számban utaltak a Lapcom Média Alapítvány számlaszámára, ezért döntöttünk az újabb lista közléséről. (A listát a Kisalföld napilap hétfői számában találják.)

 
 A kampány sikerét az összefogás mutatja: 
a győri önkormányzat első szóra csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, az emberek pedig kérés nélkül is adakoztak. Azok is, akik később hallottak a kampány híréről. Köszönjük!
 Úton vannak a gépek
 
A Kisalföld ígéretéhez híven nyomon követi az eszközvásárlást, mint most megtudtuk, az eszközök – az ultrahangkészülék, a kontrasztanyag-adagoló, az ólomkötények és a védőszemüvegek, a rehabilitációs kezelőágy – már úton vannak, várhatóan a héten, illetve azt követően érkeznek meg a győri kórházba, ahol azonnal használni is tudják az orvosok és az asszisztensek. 

 A célok teljesültek 

Két olyan páciensről tudunk eddig, akinél az úgynevezett trombektómiát, vagyis a katéteres vérrögoldást el tudták végezni. A kampány részben szólt a stroke-kezelésben forradalmi újításnak számító eljárás bevezetéséről és annak 24 órás biztosításáról. Mindkét beteg jól van, olyannyira, hogy a vérrög-eltávolításon másodiknak átesett Tamás Imrének rehabilitációs kezelésre sincs szüksége, otthonába hazatérhetett. A legfontosabb ugyanakkor, hogy a győri kórház készen áll az esetek fogadására. 

 A stroke-kampány másik célja az volt, hogy a betegségről nyíltan, érthetően beszéljünk, s eljusson az emberekhez a legfontosabb üzenet: az idővel versenyeznek, ne tétovázzanak, hívjanak szakszerű segítséget. Azt reméljük, hogy ezt az üzenetet is sikerült célba juttatnunk; esély például a trombektómiára csak ennek függvényében van. A kampány – bátran állíthatjuk tehát – sikeres volt. 

 A folytatás

A Lapcom Média Alapítvány továbbra is várja az olvasók felajánlásait. A jóakarat forintjai ahogy eddig, úgy továbbra is a rászoruló családokhoz jutnak el. 

Mostantól tehát ami pénz a számlára érkezik, azt jótékony célra, a nehéz sorsú embereknek adjuk. 
Legutóbb annak az édesapának a családját támogattuk, akit fekvőbiciklijén ütött el egy autó. A  tragédia sokaknak ismert: a férfi a baleset következtében meghalt, négy gyermeket hagyott maga után, akiket mostantól az anya egyedül nevel.

 Természetesen nem a Békási család az egyetlen, akiket az alapítványunk ebben az évben már támogatott. Idén eddig 7 millió 200 ezer forintot juttattunk el összesen negyvennyolc családhoz. Mindannyian nehéz küzdelem előtt, közben vagy után vannak, s mindegyiküknél hisszük, hogy az önök forintjai – ahogy a stroke-kampánynál is – jó helyre kerültek, a sorsukon segíteni tudnak.

 Ott leszünk

 Terveink szerint a gépek, műszerek érkezéséről is beszámolunk hamarosan, a győri stroke-centrumban pedig a legfontosabb feltételek adottak lesznek ahhoz, hogy nemcsak Győr-Moson-Sopron megye, hanem az észak-dunántúli régió összes betege olyan ellátáshoz jusson, amelyre eddig ebben a térségben nem volt lehetőség. 
A jövőt közösen indítottuk el 2016 nyarán a gyermekeinkért is.
Azonnal hívjon mentőt!

A stroke a szív- és a daganatos betegségek után a legtöbb halálesettel jár. A felnőttkori rokkantság egyik fő okozója. A kezelésnek a tünetek megjelenését követő 4–6 órán túl gyakorlatilag már nincs értelme, mert az érintett agyterület sejtjei elhalnak. Ezért élet-halál kérdése, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a beteg eljusson a legközelebbi, stroke-ellátást adó kórházba. Ha  a következő  tüneteket észleli önmagán vagy hozzátartozóján, a környezetében, azonnal mentőt kell hívni: ha a fél oldala lebénul; arca, karja hirtelen zsibbad, érzéketlenné válik; a szájzuga félrecsúszik. Ha hirtelen nem tud beszélni vagy nem érti a beszédet. Ha hirtelen elhomályosul a látása vagy kettős látása alakul ki. Ha hirtelen kialakuló szédülést, egyensúlyvesztést, mozgási, nyelési zavarokat észlel.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom