Sragner László blogja

2009.06.16. 20:16

U7 koncepció

2009. március

A belsőépítészeti és belső tér berendezési piac átfogó kezelése érdekében

az A............. kft - bútorgyártás

a B....... kft - bútorgyártás

és a C.............. kft - belsőépítészet

egy több lépcsős gazdasági szerveződés létrejöttét indította el 2008 elején.

 

A kezdeményezést a következő felismerések motiválták:

Ø A belső terek kialakításával és berendezésével foglalkozó gazdasági ágak és azok szereplői a magyar gazdaságra általában jellemző esetlegesség és szervezetlenség közepette működnek.

Ø Nem jöttek létre olyan sok-szereplős és széltében-hosszában integrált piaci csoportosulások, amik valós piaci szereppel bírnak, valós igények kielégítését tűzték ki célként, és a struktúrájuk alkalmas a profitképes együttműködésre.

Ø Az integrálódás szükségességét már sokan felismerték, de a magvalósítást főleg olyan nem reálgazdasági szereplők kezdeményezték, akiknek motivációi szinte garantálják a sikertelenséget. Szövetségek, klaszterek és egyéb gitt-egyletek, amiknek a célja tagdíj szedés és/vagy pályázati pénzek lenyúlása és felélése.

Ø A fent leírtak miatt a belsőépítészeti szereplőket egy adott projekt befektetője vagy kivitelezője gereblyézi össze alkalmilag, zömmel véletlenszerű merítéssel. Az alvállalkozó státuszba kerülő cégek aztán szakmai és anyagi téren is kiszolgáltatottan gürizhetik végig a projektet, majd várhatják a pénzüket.

Ø Számos vállalkozás hirdeti magáról mindazok ellenkezőjét, amit eddig az integrált szakmai képességekről írtam, de konkrét esetekben azonnal kibuknak a 'mindentudásuk' korlátjai.

Ø A magyar piac mérete és az elvárások olyan belsőépítészeti szereplőket igényelnének, akiknek a szakmai tudása egyszerre átfogó, de ha kell, akkor bizonyos részletkérdésekben világszínvonalon specializált. Legyenek kicsik a rugalmassághoz, és nagyok a finanszírozáshoz! Ezt egy vállalkozás nem elégítheti ki!

Ø A belső építészet jelenlegi gyakorlata, vagyis a tervezők és kivitelezők térben és időben kusza szövedéke rengeteg csikorgással jár, és nem szolgálja a szakma színvonalának általános emelkedését, még akkor sem, ha mind a tervezésben, mind a kivitelezésben vannak nagyon magas színvonalat képviselő cégek és személyek.

 

Következtetések:

Ø Létre kell hozni egy sok-szereplős, szakmailag is sokszínű szerveződést, ami meg tud felelni a piaci igényeknek!

Ø Az együttműködést gazdasági érdekek mentén kell több lépésben felépíteni, majd összetartani!

Ø A szereplőknek a jelenlegi gyakorlatra jellemző alkalmi vagy fél-alkalmi összedolgozásoknál sokkal egységesebb szakmai és gazdasági gyakorlatot kell kialakítaniuk! El kell érni, hogy a megrendelő számára kerek gazdasági egység benyomását keltsék!

Ø Olyan szakmai, gazdasági méretet kell elérni, hogy a szerveződés alkalmas legyen akár távoli piacokon való munkára is!

 

Gyakorlati lépések:

A szakmai szervezkedések rossz hazai tapasztalataiból kiindulva először tekintsük át:

 

Mit nem szabad tenni!?

Nálunk a szokásos forgatókönyv a következő:

Ø Valaki vagy néhányan kitalálják, hogy jó lenne valamilyen együttműködés egy adott szakma vagy piaci szelet szereplői között.

Ø Rábeszélnek, összerántanak x céget.

Ø Beszélnek, esznek-isznak, majd kijelentik, sőt le is írják, hogy innentől együttműködnek.

Ø Választanak titkárt, elnököt stb, aztán hazamennek, és minden megy tovább, ahogy eddig.

Ø Időnként újra összejönnek, esznek-isznak, esetleg kirándulnak, szakmai út címén.

Ø Általánosan jellemző hozzáállás: „Pénz azt nem gondolnám, hogy beleteszek, de ha van valami jó üzlet, akkor szóljatok nekem is!"

 

Az egész cécó alatt általában kerülni szokták a következő elemi fontosságú kérdések felvetését és főleg a megválaszolását:

Ø Mik azok a reális indokok és célok, amik miatt az érintetteknek érdemes együttműködni? Vagyis: nem úgy általában, hanem azoknak, akikről éppen szó van!

Ø Az együttműködés pontosan mit fog jelenteni a gyakorlatban?

Ø Ki készíti fel a szereplőket az együttműködésre?

Ø Ki finanszírozza a szervezkedés és a közös műveletek költségét?

Ø Mi lesz a haszna az együttműködésnek? Nem lapos általánosságokra gondolok, hanem pénzben kifejezhető haszonra! Szereplőkre bontva!

Ø Hol jelenik meg ez a haszon, és ki hogyan jut hozzá a részéhez?

Ø Mitől lesz tartós az együttműködés?

 

Ezek után lássuk az U7 koncepciót!

Az A............... kft 

a B.......... kft

és a C........... kft

 

Ø Nem hisznek a spontán vagy az alakalmi szerveződések hatékonyságában, ezért konzorciumot hoznak létre. A konzorcium szerződéses formában működik. Nem jogi személy, de a későbbi tapasztalatok alapján a társasággá alakulás lehetőségét a szerződő felek nyitva hagyják.

Ø A szerveződés neve: U7 Konzorcium. A fenti három cég: U7 tagok.

Ø A belsőépítészeti piac közép és felső szeletét célozzák meg. Sok egyedi megoldást és magas hozzáadott értéket igénylő munkákat keresnek, ahol a magyar gazdaság állapotából és a szabályozókból adódó versenyhátrány kiküszöbölésére látnak esélyt.

Ø Az U7 tagok tevékenysége szakmai szempontból kiegészíti egymást, ezért együttműködésük alkalmasnak látszik egy tágabb rendszer technikáinak kikísérletezésére.

Ø Az U7 tagok nem ismernek életképes működési modellt, ezért klasszikus fő és alvállalkozó felállásban indítanak. Fővállalkozó a B ................. kft.

Ø A kiinduló működési és pénzügyi keret a B................ kft-re alapozódik. Ezt a meglévő feltételek indokolják, de az U7 jövője szempontjából nem tekinthető végleges állapotnak.

Ø Az U7 piaci megjelenítését a B.............. kft kezdi felépíteni, de cél az önálló és komplex arculat és működés.

Ø A koncepció fizikai elérhetősége és megtestesítése érdekében az U7 tagok egy kereskedelmi-szakmaközösségi-bemutatkozó pontot hoznak létre Budapesten. A k-sz-b pont neve U7. Az U7-et a tagok nem egyenlő mértékű anyagi részvétellel átalakítják és berendezik. Az üzemeltetés költségeit a tagok a létrehozás kapcsán kialakított arányok szerint viselik. A k-sz-b pont nem tekinthető klasszikus bemutató teremnek. Az alap berendezés nem egy vagy több stílus vagy áru csoport megjelenítését szolgálja, hanem a tagok szakmai tudását hivatott reprezentálni. Jelentős szabad terek állnak a szakmaközösségi munka és rendezvények, valamint az alkalmi bemutatók, kiállítások számára.

Ø A tagok az U7 anyagi és szervezeti alapfelállását a működőképesség érdekében rögzítettnek tekintik, de azonnal elindítják egy szélesebb együttműködési háló kialakítását. Belsőépítészeti tervezés, marketing, kereskedelem és kivitelezés területéről keresnek együttműködő partnereket. Nevezzük őket U7 kültagoknak! A kültagokkal a kölcsönös megismerkedés és az összedolgozás szakmai és anyagi érdekeinek a felderítése az első feladat. Ezután kölcsönös vagy az U7 által biztosított projektlehetőségeket kell keresni, ahol egyedi megállapodásokkal ki kell próbálni egymást. Sikeres összefonódások az U7 tagság bővítéséhez vezethetnek.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!