Sragner László blogja

2009.01.08. 00:14

Szlovák euró 3

Újból elővennék egyet a Szlovák euró című írásomhoz érkezett hozzászólások közül.

 

3. Alajos 2009.01.05. 19:52:34

Tisztelt Sragner Úr! Megköszönném, ha a holnapi jegyzetében egy kicsit jobban körülírná, hogy az Ön megfogalmazásában kiket is kellene nekünk (olvasóknak) SZLOVÁKOK alatt érteni? Üdv.

 

 

Tisztelt Alajos!

 

Ha rám hallgat, akkor azokat érti szlovákok alatt, akiket akar.

Sőt, ugyanezt javaslom arra az esetre is, ha átfogalmazom az Ön kérdését, miszerint:

Kiket is tekintsünk szlovákoknak?

Az olvasók nem jelentkeztek hasonló dilemmával, ezért számukra nem sütnék el hasonló jó-tanácsot. Tudtommal az Ön hozzászólása sem mozgatta meg az olvasók kíváncsiságát a tárgyban, ezért az Ön által használt többes szám első személyt ( nekünk olvasóknak ) okafogyottnak tartottam, és amint látja, a válaszomban nem 'mozdultam rá'.

Egyébként úgy tudom, hogy Szlovákia lakósságának nagy többsége szlováknak vallja magát, sőt azt hallottam, hogy a világban is számos ember szlováknak, vagy legalábbis szlovák származásúnak tekinti magát.

Nem tudom, hogy ezt milyen meggondolásból teszik, de ez eddig engem nem is izgatott. Most, hogy Ön beletette a bogarat a fülembe, úgy gondolom, hogy a szlovákoknál is valahogy úgy lehet, mint más népeknél: anyanyelv, szülőföld, neveltetés stb teremti meg az egyénben a nemzeti hovatartozás érzését.

Amennyire én belelátok a szlovák társadalom mindennapjaiba, ki merem jelenteni, hogy prímán tudnak aludni a nemzeti identitásuk miatt. Arról sem hallottam egyetlen ismerősömtől sem, hogy Szlovákiában bárkinek is megzavarná a nyugalmát, hogy vajon a magyarok kit is tekintenek szlováknak.

Sőt azt a kijelentést is meg merem kockáztatni, hogy a szlovákokat egyáltalán nem izgatja, hogy a magyarok mit gondolnak róluk.

Ahogy a két társadalom hatékonyságát és a gazdasági eredményeket összevetem, úgy látom, hogy erre egyre inkább meg is van az okuk.

 

Üdvözlettel Sragner

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!