Sragner László blogja

2008.09.12. 12:29

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének állásfoglalása

a Megegyezés Magyarország megújításának lehetséges irányairól című tanulmányról

Az MGYOSZ mint a magyar gazdaság valamennyi ágazatában érdekelt vállalkozásokat tömörítő, meghatározó súlyú érdekképviselet, kialakította a Miniszterelnök Úr „Megegyezés" című tanulmányával kapcsolatos állásfoglalását.

Örömmel üdvözöljük, hogy számos, a vállalkozások versenyképességét szolgáló korábbi MGYOSZ- javaslat is szerepel a bejelentett intézkedések között. Fontosnak tartjuk, hogy a program több, Szövetségünk által is szorgalmazott lépést ígér, melyek a gazdaság aktív szereplőinek terheit mérsékelhetik.

Megítélésünk szerint azonban szükséges továbbgondolni a Miniszterelnök Úr javaslatait, és megvizsgálni a jövedelmek adóztatásának érzékelhető csökkentését, továbbá az egész program megvalósíthatóságának feltételéül szolgáló, a központi költségvetés és az önkormányzatok kiadásainak csökkentésére irányuló elképzeléseket.

Hosszútávon előremutató, de rövidtávon kockázatos megoldásnak tartjuk, hogy a javaslat az adócsökkentések alapját a gazdaság fehérítéséből kívánja megteremteni. Támogatjuk a munkaadók járulék- és adóterheinek csökkentését, valamint az adózás, és az állami bürokrácia egyszerűsítésével kapcsolatos változtatásokat. Ugyanakkor ezekben a kérdésekben is úgy gondoljuk, hogy a Miniszterelnök Úr javaslatai a jó irányba tett első lépéseknek tekinthetők, amelyeket továbbiaknak kell követnie. A foglalkoztatottság növelése és a feketegazdaság visszaszorítása, kifehérítése érdekében hozott döntések a legálisan és valós versenykörülmények között működő vállalkozások helyzetét erősíthetik. Ezek az intézkedések növelhetik az MGYOSZ által régóta szorgalmazott, és tagjaink körében üzleti-etikai minimumként elfogadott tisztességes piaci magatartást, amely egyaránt figyelemmel van a vállalkozás, az állam és az egyén érdekeire. Az MGYOSZ szerint a munkaerőpiaci igényekhez jobban igazodó képzési rendszerre, a munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére vonatkozó javaslatok előnyösek az ország fejlődése szempontjából.

Meggyőződésünk, hogy a vállalkozások versenyképességének további erősítése nemcsak a cégek helyzetének javulását eredményezi, de új munkahelyeket teremt és a növekvő adóbevételek révén hozzásegíti a költségvetést a tartós szociális biztonság hatékonyabb megteremtéséhez is.

Fontosnak tartjuk, hogy a tervezetben szereplő gazdasági és társadalmi intézkedések mielőbb valósuljanak meg, hogy a programban szereplő lépések gazdaságélénkítő hatása is mielőbb érezhető legyen. Javasoljuk, hogy a szükséges intézkedéseket 2009 január 1-i hatállyal vezessék be. Ugyancsak szorgalmazzuk a tervezett tehercsökkentések évenkénti ütemezését.

Szövetségünk alapvető, és semmiképp sem módosítható kritériumnak tartja a konvergencia programban elhatározott célkitűzések megvalósítását. Ehhez azonban rendkívül körültekintően, és folyamatos társadalmi kontroll mellett szükséges megvizsgálni, rendelkezésre állnak-e, illetve honnan teremthetők elő a tervezett tehercsökkentések forrásai. Ugyanakkor valamennyi, az intézkedések hatására keletkező többletbevételt kizárólag a programban foglaltak megvalósítására, elsősorban a gazdaság versenyképességének javítására kell fordítani.

A most bejelentett javaslatok, illetve a további, a versenyképességet javító szükséges intézkedések megvalósításához nemcsak a gazdaság, de a politika szereplőinek egyetértése is szükséges. Bizakodásra ad okot, hogy lényeges kérdésekben - az állami újraelosztás csökkentése, a vállalkozások terheinek érzékelhető mérséklése, az állami és önkormányzati bürokrácia visszaszorítása, az oktatás-képzés racionalizálása, a segélyezés helyett munkahelyteremtés, és a hazai vállalkozások erősítése ügyében - a gazdaság szereplőivel többé-kevésbé megegyező álláspontot képviselnek a meghatározó parlamenti pártok. Az MGYOSZ üdvözli, hogy a Kormány, illetve az ellenzéki pártok versenyképesség-növelési javaslatai számos ponton hasonlóságot mutatnak. Mindezek alapján kívánatosnak tartjuk, hogy a gazdaság számára legfontosabb kérdésekben politikai konszenzus alakuljon ki.

Budapest, 2008. szeptember 2.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!