Jegyzet

2022.07.15. 06:30

Átváltozás

Szilágyi László

Talán egyszer kiderül, mi történt Spanyolországban 2021 decemberében… A magyar női kézilabda-válogatott az előzetes várakozásoktól elmaradva a tizedik helyen végzett a tavaly télen rendezett világbajnokságon. Ugyan a játékosok sokáig nem tettek erről említést a mérkőzések után, de a generációs különbségek és egyéb okok miatt is volt némi egyet nem értés közöttük.

Végül Szikora Melinda törte meg a csendet: a 33 éves kapus jegyezte meg a válogatott főhadiszállásán rendezett sajtófélórán, hogy a magyar sportfinanszírozás előnyeibe belekényelmesedett, önbizalmukat vesztett játékosoknak azt javasolja: bátran szakadjanak ki a saját közegükből, méressék meg magukat külföldön, hogy felfedezzék a bennük szunnyadó értékeket. Manapság divatos szóhasználatot is bevetett a sajtón keresztül üzenő kapus:

azt tanácsolta a fiatal csapattársainak, lépjenek ki a komfortzónájukból, bátran változtassanak, próbáljanak szerencsét külföldön.

Az évek óta súlyos önbizalomhiánnyal küzdő junior világbajnok balátlövő, Háfra Noémi megfogadta Szikora Melinda tanácsát. A fiatal játékos a poklok poklát élte meg itthon, miközben kihasználta a rendszer adta anyagi előnyöket. Saját bevallása szerint a Ferencvárosban eltöltött időszakában eluralkodott rajta a kudarcoktól való rettegés, és ez pánikbetegségben csúcsosodott ki.

Amíg a 2018-as hazai rendezésű junior vb norvég sztárja, Henny Reistad könnyedén megbirkózott a vele szemben támasztott elvárásokkal, és szűk öt év alatt a világ egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, Háfra vele ellentétes utat tett meg. A Ferencvárosban nem tudott bizonyítani, majd a másik magyar élcsapatban, a Győrben a világklasszis posztriválisok, Veronica Kristiansen és a csapatkapitány, Anne Mette Hansen mellett képtelen volt kibontakozni.

Háfra belátta, a rutinos kapusnak igaza lehet. Hajlandó volt megtenni az első lépést. A még mindig csak 23 éves játékos a dán BL-csapatban, az Odensében építheti újra magát a következő szezonban.

– Nagyon közel áll hozzám a skandináv mentalitás, szeretnék még többet megtudni arról a felszabadult és pozitív életszemléletről és persze a kézilabdáról, amit az ottani játékosok képviselnek – mondta a győri klub honlapjának.

Továbbra is rejtély, mi történt tavaly a válogatott spanyolországi főhadiszállásán. Ettől függetlenül Szikora Melindának utólag is jár a köszönet, amiért hajlandó volt beszélni a problémákról.

És ezt talán Háfra Noémi is így gondolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!