Jegyzet

2022.06.01. 06:30

Nyugodt szunyókálás

Elképzelhető, hogy vasárnap láttuk az utolsó Monacói Nagydíjat a Formula–1-ben. A hercegség szerződése lejárt az autóverseny jogtulajdonosával. Kijelenthetjük: az autóversenyzés érdeke azt kívánná, hogy örökre kiessen az F1 versenynaptárából. Feltéve persze, hogy a gyorsasági autósport lényegi elemének tekintjük az előzéseket. A monacói pálya sajátossága, hogy városi utakon halad, a televíziós közvetítések nézői akár útifilmként is felfoghatják. Meglehetősen keskeny a luxuséletmód egyik szimbólumának számító város pályája, ezért a széles Formula–1-autók versenyszerű közlekedésére alkalmatlan.

A vasárnapi futam egyik legfőbb izgalmát az adta, hogy esett az eső. Pontosabban adhatta volna. Más pályákon előfordulhat, hogy ilyenkor előnybe kerülnek olyan versenyzők, akik gyengébb autóik dacára ki tudják használni ügyességüket, és felborítják a papírformát. Monacóban erre sincs esély, annyira szűk a pálya. Megszokhattuk, hogy 

hosszú-hosszú ideje nincs érdemi versenyzés a monacói utcákon, 

az autók egymás nyomában haladnak, vonatoznak. Vasárnap is ezt láthattuk. Különösen az eső elállta után, a száraz aszfalton volt szembetűnő, hogy egymás mellé csak akkor kerülnek kocsik, amikor a lekörözött versenyzőknek el kell engedniük az élen haladókat. A monacói F1-es futam nagyszerűen szemlélteti, hogy milyen egy forgalmas városban 250 km/h sebességgel araszolni.

A nem megrögzött Formula–1-nézők általános értékítélete szerint nagyon jókat lehet aludni a futamok alatt. Aligha készült felmérés arról, melyik nagydíj közben szunyókálnak el a legtöbben, de az valószínűsíthető, hogy a monacói sem okoz álmatlanságot.

Az idei szezon nagy vetélkedése a Ferrari és a Red Bull csapat között zajlik. Az első négy helyet vasárnap el is osztották maguk között. A Ferrarinak jó esélye volt megszerezni a győzelmet, de a kerékcserékkel ügyetlenkedve átadta az első helyet riválisának. A pályán zajló nagy vonatozásban a Ferrari be tudta cserélni a mozdonyt a szerelvény elejéről negyedik vagonnak. Ez egy rendező pályaudvaron biztosan izgalmas, de egy autóversenytől többet vár az ember.

Helyi lakosként a versenyzők közül sokan szeretik a monacói pályát, hiszen ők nem a képernyő előtt bóbiskolnak. Sajnálkozó mosollyal az arcukon beismerik, hogy előzni nem lehet, de vezetni élmény a szűk utcákon. Valószínűleg egy keveset ez is nyomni fog a latban, amikor döntés születik a Monacói Nagydíj jövőjéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!