Jegyzet

2022.06.14. 06:30

Köszönés, elköszönés

Fábik Tibor

„A minap a fiamat vittem edzésre, naná, hogy a Vidibe, hiszen ebbe a világba nőtt bele, imádja a csapatot, kis túlzással otthon is csak mezben hajlandó lenni. Közben jött a hívás a vezetőségtől, hogy menjek fel az irodába. Szóval amíg Marko – akinek az a vágya, hogy egyszer bemutatkozzon a Vidiben – lent focizott Vidi-szerelésben, engem tájékoztattak, hogy számomra a nyártól véget ér a fehérvári történet…”

Nikolics Nemanja keserű szavai ezek, amit a Face­book-oldalán osztott meg a csatár, nem leplezve csalódottságát, amiből leszűrhetjük, ő bizony arra számított, hogy a következő szezonban is számítanak rá. Szögezzük le gyorsan: nem kirúgták, hanem nem hosszabbították meg a június 30-án lejáró szerződését.

A tények: a támadó a Mol Fehérvárban a mögöttünk hagyott szezonban 30 mérkőzésen lépett pályára, ezeken tíz gólt szerzett, amivel a csapat második legeredményesebb játékosa lett, csak a bosnyák Kenan Kodro előzte meg (27 meccs/15 gól). Azt sem mondhatjuk, hogy Nikolics perememberként talált be az ellenfelek kapujába, hiszen 21-szer ott volt a kezdőcsapatban, kilencszer becserélték, s ugyan 16-szor lehozták a pályáról, átlagosan 59 percet játszott.

Márciusban a Gyirmót ellen idegenben 2–0-ra megnyert találkozón mindkét találatot ő jegyezte, az első pedig a 112. gólja volt a fehérváriak mezében, amivel klubtörténelmet írt: ő lett minden idők legeredményesebb Vidi-játékosa, megelőzve a 111 bajnoki találatig jutó Szabó Józsefet.

Nikolics a bajnokság végén 117 gólnál állt meg, összességében pedig 2010 és 2015, majd 2020 és 2022 között 314 tétmérkőzésen 164-szer volt eredményes Vidi-mezben.

Az NB I-ben háromszor lett gólkirály (2010, 2014, 2015), kétszeres magyar bajnok (2011, 2015).

A Fehérvár azonban a mögöttünk hagyott szezonban csak negyedikként zárt az NB I-ben az FTC, a Kisvárda és a Puskás Akadémia mögött, a bronzéremtől is hat pont választotta el, pedig a kerete alapján minimum az ezüst lett volna az elvárható. Logikus, hogy vérfrissítés jön, és valójában azon sem kell fennakadnunk, hogy nem a csúcson nyilvánvalón már túl levő, 34 éves Nikoliccsal képzelik el a jövőt. A játékosnak nagyon naivnak kell lennie, ha nem számolt ezzel a lehetőséggel.

A Mol Fehérvár a honlapján arról is tájékoztatott, hogy a 17-es mezszámát visszavonultatja, s mindent köszönnek neki. Ám az elköszönés valahogy kurtára-furcsára sikeredett, ezt azért máshogy is lehetett volna intézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!