Jegyzet

2022.02.03. 06:30

Curacao

Bódi Csaba

Myrto Uzuni granadai szerződése, Bognár István ciprusi kölcsönadása és Vancsa Zalán manchesteri elköteleződése is érthetően került az érdeklődés homlokterébe nem sokkal a nemzetközi átigazolási piac hétfő éjféli zárása előtt. 

Utóbbi futballista, azaz az MTK Budapest tehetsége azonban egyelőre marad Magyarországon, és nem kizárólag azért, mert még nem töltötte be a 18. életévét. Míg Uzuni és Bognár esetében kész futballistát igazoltak a klubok, addig Vancsát illetően érőben lévő, fejlődő fiatalról beszélünk. Neki kiemelten fontos a folyamatos játéklehetőség, az idősebbek közötti megméretés a maga sorozatterhelésével egyetemben. Az más kérdés, hogy a jelenleg a kiesés elkerüléséért küzdő kék-fehéreknél Márton Gábor mennyire számol majd Vancsával. Igaz, hogy az MTK hagyományai a nevelőszerepet részesítik előnyben, ám ez az irányzat az utóbbi időkben több sebből vérzett, ahogyan a trénerválasztás is mindennek volt nevezhető, csak szerencsésnek nem. 

Ám legyen bárki az edző az MTK-nál (vagy az NB I további 11 klubjánál), egyre biztosan nincs idő, ez pedig az építkezés. Azonnal eredményt kell produkálni, ehhez pedig elsősorban nem csiszolatlan gyémántokra van szüksége, hanem olyan drágakövekre, amelyek nyomban készpénzhez (értsd: bajnoki pontokhoz) juttatják a tulajdonost. Ebben a vásárban a mindenkori magyar fiatalok csak másodhegedűs szerepre kárhoztatottak. Ahogy ugyanis 

a rövid távon gondolkodó klub­elnökök, úgy a teljes szezonokat csak ritkán megélő vezetőedzők sem kockáztatnak egy ifjú csapatba állításával.

Itt jön azonban az a pont, amikor a koronavírus közbeszól, sajnálatos módon lezárva életutakat, ezzel együtt megnyitva a teret mások előtt. Az NB I tavaszi nyitányának meglepetését szolgáltató gyirmótiaknál éppen erre akadt példa. Az újonc a Budapest Honvéd vendégeként lejátszott összecsapáson 1–0-ra győzött, ami Horváth Ferenc állásába került, Csörgő Viktornak viszont meghozta a várt bemutatkozást az élvonalban. A kispestiektől tavaly nyáron igazolt 20 éves hátvéd előtt a Covid miatti kiesők nyitottak kaput a kezdőcsapatba. A belső védőt mély vízbe dobta Csertői Aurél, és a Bozsik Arénába hazatérő fiatal nem süllyedt el: Nenad Lukicot „levette” a pályáról. 

Hogy ez nem nagy ügy a jelenleg 155 légióst felvonultató NB I-ben? Éppen ellenkezőleg: igenis számít ott, ahol már curacaói légiósra is pénz adnak ki, mintsem újabb hazai titánt szerződtetnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!