jegyzet

2021.07.03. 06:30

Új utakon

Szilágyi László

Alaposan megérlelt döntés született. Kellett hozzá három elveszített Bajnokok Ligája-döntő, egy-két rosszul sikerült edzőcsere és néhány elhibázott játékosigazolás. Veszprémben észhez tértek, és ez még akkor is üdvözlendő, ha semmi garancia sincs arra, hogy a „belengetett” fiatal magyarok egy csapásra a férfikézilabda-csapat húzóemberei lesznek.

A közelmúltban háromszor is közel járt a legeredményesebb magyar férfikézilabda-klub, hogy zárójelbe tegye, elodázza az identitás problémájának a megoldását. 2015-ben a Barcelona, egy év múlva nyolcgólos előnyről a szerényebb költségvetésű Kielce, tavalyelőtt pedig az anyagi ellehetetlenülés előtt álló Vardar Szkopje győzte le a magyar sztárcsapatot a Bajnokok Ligája döntőjében.

A honi utánpótlásképzés minősége és a Veszprémben pályára lépő magyar játékosok száma között bizonyosan létezik összefüggés, de még így is nehéz megérteni, hogy a nemrég véget ért szezonban miért csak Lékai Máté játszogatott kisebb-nagyobb rendszerességgel, Ligetvári Patriknak csak felvillanásai voltak, ha egyáltalán bekerült a csapatba.

A vezetők most azt ígérik, mostantól új alapokra építenek.

A reményteljes megoldás Momir Ilics edzői kinevezésében csúcsosodott ki. A klubvezetők megváltak David Davistól, aki képtelen volt idén bevezetni a csapatot a Final Fourba, ráadásul elbukta a bajnoki döntőt a Szegeddel szemben. Ilics és segítője, a hozzá hasonlóan felnőttedzőként tapasztalatlan Gulyás Péter feladata lesz rendet vágni az öltözőben és beépíteni a csapatba a fiatal magyarokat. A nyáron távozó Danyiil Siskarjov, Vuko Borozan és Nikolaj Markussen helyén rögtön hárman kapnak lehetőséget: Dörnyei Borisz, Bodor Márk és Zoran Ilics, az új edző fia.

A koncepciót akkor tekintik sikeresnek a klub elöljárói, ha a minőségi magyar játékosok aránya idővel növekszik. Fontos különbség az eddigiekhez képest, hogy a klub nem hajszolja görcsösen a Bajnokok Ligája-győzelmet. Ugyan (nem is annyira) titokban a legjobbra vágynak, de nyomást nem helyeznek az újdonsült edzőpárosra.

Egyet visszaléptek, hogy majd kettőt ugorhassanak előre. Számoltak az eshetőséggel, hogy az átalakítással esetleg előnyt adnak a Szegednek a hazai versenyben, és talán Európában sem lesz alapvetés, hogy nélkülük nem rendeznek Final Fourt.

Ki tudja, hogy alakul a jövő Veszprémben, de az biztos, hogy előrébb tartana az ország legnépszerűbb klubja, ha a vezetői korábban hozzák meg ezt a döntést.

Jobb későn, mint soha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!