jegyzet

2021.05.20. 06:30

Katinka újra esélyesként

Novák Miklós

Beégett a memóriámba egy kép, egy rövid videófelvétel, amint Michael Phelps 2014-ben megkezdi a felkészülést, hogy másodszorra is visszatérjen a medencébe. Ne szépítsük, egy paca csobbant bele a habokba. Aztán egy év múlva újra csúcsformában láthattuk viszont minden idők legeredményesebb olimpiai sportolóját. Noha ittas vezetés miatt azzal bűnhődött, hogy a 2015-ös világbajnokságon nem vehetett részt, az amerikai bajnokságon már bizonyított, majd a 2016-os riói olimpián az addigi 18-hoz további 5-öt gyűjtve 23-ra gyarapította olimpiai aranyérmeinek a számát, amit nehéz elképzelni, hogy valaha is bárki megdöntene.

Phelps példája ugrott be, amikor hétfőn a női 400 méteres vegyes úszás fináléja előtt láttam Hosszú Katinkát felállni a rajtkőre. Izmos volt, de nem „tömbben”, hanem szálkásan, sütött róla az erő és az elszántság.

Pedig többen már leírták. Nem edz rendesen, elvesztette a motivációt, túlzottan is megszerette a medencén kívüli világot, élvezi az életet, egy szóval, nem veszi már komolyan az úszást – ezeket hozták fel kritikaként vele szemben. Mindezt azzal alátámasztva, hogy Katinka a márciusi országos bajnokságon olyan idővel nyerte a „négy vegyest”, amivel az olimpián a középfutamba sem lehet bejutni.

Nos, Katinka odatette magát, s nem csupán megnyerte a számot a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon, hanem a világ idei legjobb idejét repesztette (4:34,76 perc). Ez ugyan még mindig jelentősen elmarad a riói olimpián úszott világcsúcsától (4:26,36), de ha abból indulunk ki, hogy az ob óta, tehát két hónap alatt képes volt nyolc másodpercet javulni, akkor, ha ugyanennyit nem is, miért ne faraghatna le még néhány másodpercet ebből az időből is. 2020-ban az ausztrál Kaylee McKeown érte el a legjobb időt 4:32,73 perccel. A „szakmázást” ezen a ponton lezárjuk, az idézett eredményekből azt mindenesetre leszűrhetjük, hogy 4:30 percen belüli idővel jó eséllyel győzni lehet Tokióban.

Phelps 31 éves volt a riói játékok idején, Katinka 32 lesz idén nyáron (illetve már most is annyi, hiszen május 3-án ünnepelte a születésnapját). Sem felnagyítani, sem elbagatellizálni nem akarjuk az egy év jelentőségét, a hangsúlyt inkább arra helyezzük, ha – érthetően – akadtak is a háromszoros olimpiai bajnoknőnek motivációs gondjai, ez a veszély immár nem fenyeget. Sőt, egyre jobban megjön az étvágya.

Azt legalábbis kijelenthetjük, hogy a tokiói női 400 méteres vegyes úszás döntőjének egyik esélyese a címvédő Hosszú Katinka. Most, május közepén ennyivel beérhetjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!