jegyzet

2021.03.23. 06:30

Szám-tan

Fábik Tibor

Ne tagadjuk, szombat este lehetett bennünk némi rossz érzés női kézilabda-válogatottunk szerbek elleni mérkőzése előtt, hiszen nemzeti csapatunk a Ferencvárosra épül, amely a BL nyolcaddöntőjében elvérzett a montenegrói Buducsnoszt Podgorica ellen. S persze az is megzavarhatta a felkészülést, hogy a zöld-fehéreket is irányító szövetségi kapitányt, Elek Gábort ledöntötte a koronavírus, de a szakvezető végül csatlakozhatott a válogatotthoz a győri olimpiai kvalifikációs tornán. Együttesünk pedig megoldotta a feladatot, a sorsdöntő meccsen 31-23-ra verte a szerbeket, így ott lesz Tokióban. A kvóta megszerzése mondhatni életbe vágó volt, hiszen női válogatottunk legutóbb 2008-ban járt olimpián, Rio de Janeiróba a férfiak sem jutottak ki, és ők Tokióban sem lesznek ott. Egy fiaskót még meg lehet magyarázni, de ha két egymást követő olimpián nem lenne ott egyik csapatunk sem, az bizony „beárazná” a magyar kézilabdát – ettől a nyomasztó gondolattól szerencsére megszabadultunk.

Tokióban a férfi és a női vízilabdázókkal így három csapatunk szerepelhet, és ez is nagyon fontos. Olimpiai aranyat egészen kis országok is nyerhetnek még frekventált versenyszámokban is. Lásd Londonban a férfi 400 méteres síkfutásban győztes Kirani Jamest vagy Rióban a férfi 100 méteres pillangóúszásban diadalmaskodó Joseph Schoolingot, amikor Grenada és Szingapúr került a címlapokra. Megeshet, hogy valamelyik ország tizenhárom érmet, közte hat aranyat nyer egyetlen sportágban, az összes többiben pedig semmit, mint Rióban Kenya, de a futóik miatt mindenki kalapot emel előttük.

Ám amikor az olimpia megnyitó ünnepségén felvonulnak a résztvevő országok, mégiscsak azok előtt tisztelgünk leginkább, akik a legnagyobb létszámú delegációkkal masíroznak.

Amióta a részvételt is ki kell harcolni, és ez sokszor nehezebb, mint az olimpián a szűkebb mezőnyben odaérni egy pontszerző helyezésre, az adott ország erejét a világ sportjában a kiállított olimpiai csapatának létszáma (is) minősíti. Ehhez pedig értelemszerűen jelen kell kell lennie a csapatsportokban, miként férfi pólósaink ott lesznek a 12, női pólósaink a 10, női kézilabdázóink a 12 csapatos tokiói mezőnyben. Kosárlabdában, röplabdában, labdarúgásban sajnos jó ideje már nincs esélyünk a kijutásra, rögbiről, gyeplabdáról, baseballról, softballról szót se ejtsünk. Férfi kézilabdázóinknak nem jött össze a kvóta, de a reális lehetőségeink 75 százalékával élni tudtunk, ami nem rossz, főleg a riói 50 százalék után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!