JEGYZET

2020.07.04. 06:30

Trükközők

Ch. Gáll András

Tajti Mátyással szerződést bontott a Zaglebie Lubin. Nem a Real Madrid, nem a Barcelona, hanem a lengyel labdarúgó-bajnokság, az Ekstraklasa tizenegyedik helyén végzett kis csapat.

A hír önmagában valószínűleg el sem érte a magyar szurkolók ingerküszöbét, pedig tünetértékű játékossors rajzolódik ki a szemünk előtt.

Tajtit bő hat évvel ezelőtt tizenöt éves korában korosztálya legnagyobb tehetségének tartották idehaza.

A Puskás Akadémián édesapja szakmai főnöksége alatt sajátította el a labdarúgás finomságait, s egyszerre keltette fel a Barcelona és a Real Madrid érdeklődését. Nem nagyon titkolta, hogy a Barça a szíve csücske, Matyi ki is ment próbajátékra a La Masiába.

Csakhogy a Puskás Akadémia köztudottan sokéves, gyümölcsöző kapcsolatot ápol a Real Madriddal, a királyi klub minden évben küld korosztályos csapatot a Puskás–Suzuki-kupára, tanfolyamokat is tart az akadémia oktatóinak, márkás felszerelésekkel halmozza el őket. Szóval, az akadémia vezetői jó néven vették volna, ha Matyi a Real Madrid serdülőben folytatja ígéretesen bontakozó pályafutását.

Meg is érkezett a meghívó Valdebebasba, és Tajtiék – apa és fia – úgy gondolták, miért ne ugranának ki, baj nem lehet belőle. Így hát kimentek, majd amikor visszajöttek, karakán módon bejelentették, ők bizony a katalánok mellett teszik le a garast.

Azt a kínos beszélgetést senkinek sem kívánom, amelyen jómagam voltam a tolmács a Real Madrid és a Puskás Akadémia képviselője, Tajtiék és az akadémia alapítója között. Utóbbi nem más, mint Orbán Viktor.

A miniszterelnök mindenesetre úriemberként áldását adta a Tajti–Barça-frigyre. Matyi kiutazott Barcelonába, de nem volt hajlandó megtanulni katalánul, az pedig az álmoskönyvek szerint nem sok jót ígér a La Masián. (Lábjegyzet: Miralem Pjanic, aki pedig valamivel komolyabb futballista Matyinál, mihelyt megtudta, hogy a Barcelonában folytatja, katalán nyelvű üzenetben fejezte ki örömét.)

A következő állomás a Málaga volt, majd onnan hazakullogott, és jött a Diósgyőr, ahol édesapja volt a szakmai igazgató. Matyin látszott, nem ügyetlen futballista, így hát tavaly sikerült eladni a Zaglebie Lubinnak.

Onnan tanácsolták el. Mindössze három mérkőzésen jutott szóhoz a klub első gárdájában. Most nincs csapata, úgy tudjuk, Végh Gábor, a ZTE tulajdonosa morfondírozik azon, hogy alkalmazza-e a 22 éves játékost.

Meggyőződésem, az égiek büntetik Tajtit, amiért hat évvel ezelőtt átverte a Real Madridot. A futball istenei nem kedvelik a trükközőket, legfeljebb csak akkor, ha a cseleiket a pályán mutatják be...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!