JEGYZET

2020.05.16. 06:30

Józan ész

Pajor-Gyulai László

Megtörtént az, aminek előbb-utóbb meg kellett történnie: egy csapat lebukott. Nem nálunk, hanem Linzben. Az osztrák labdarúgóliga csütörtökön közölte: videófelvételek jutottak a birtokába a linziekről, amelyeken egy szokásos edzés látható, holott a járvány miatt jelenleg csak kis csoportokban és egymástól biztonságos távolságban szabad tréningezni. Az élvonal többi többi klubja persze felháborodott, a linzi egyesület pedig közölte: „gazdasági kémkedés” áldozatává vált: két, arcát eltakaró férfi szerdára virradóra betört a stadionba, és egy kamerát rejtett el.

A LASK-ra kiróható büntetés a figyelmeztetéstől a pénzbírságon és pontlevonáson keresztül egészen a másodosztályba lefokozásig terjed.

Borítékolhatjuk, hogy a büntetés nem lesz a legszigorúbb, a listavezetőt nem penderítik ki az első osztályból, azt pedig csak gyaníthatjuk, hogy a legnagyobb bűne a lebukás ténye. Nem véletlen, hogy a klubok – sem Ausztriában, sem másutt – nem szívesen látnak idegeneket az edzéseiken, az újságírók érdeklődését is elhárítják, és nem elsősorban a fertőzésveszély miatt, az legfeljebb hivatkozási alapnak jó. Az a kifejezés, hogy kis csoport, meglehetősen lazán értelmezhető. Hanga Ádám, a Barcelona magyar klasszis kosarasa a minap azt mondta, egyénileg edzenek külön-külön palánkra, a csoportos munka odébb van, de azt sem tudják, mit jelent a csoport: esetleg csak egy-egy vagy kettő-kettő ellen játszhatnak? Azt pedig mi tehetjük hozzá, hogy ha kosarazhatnak, mondjuk, kettő a kettő ellen, akkor mi az akadálya a szokásos öt az öt elleni játéknak...

Nemrég az egyik magyar csapat mégis beengedett újságírót és fotóst az edzésére, mondván, nincs mit titkolniuk. Ám amikor a vezetőedző az eligazítást tartotta a sajtótájékoztatók helyszínéül szolgáló teremben, és a fotós már a blendét állította, az egyik vezető a fejéhez kapott: inkább mégsem! A játékosokon nincs maszk, és nem a másfél méteres távolságtartást előíró szabály szerint ülnek egymás mellett. Arra a kérdésre, hogy ezeknek mi értelmük lenne, amikor tíz perc múlva a pályán egymás nyakában lihegve és egymás arcába fújtatva futballoznak majd, azt felelte, ezt ő sem érti, de nem akar bajt.

A kép természetesen nem készült el. Nem a klubot leplezte volna le, hanem egy-két előírás életszerűtlenségét, ám félő, illetékes helyen ezt nem így látnák. Persze az óvatosság manapság rendkívül fontos, de ha átcsap fontoskodásba és vesztésre áll a józan ész, akkor senki sem fogja betartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!