jegyzet

2019.10.02. 06:30

Tiszteletkör

Titokban a sportolók borzalmas dolgokra képesek.

Novák Miklós

A tiszteletkör a sport szép – még az ókori időkben gyökerező – hagyománya. A győztes tesz még egy kört a sta­dionban a nézők tapsától, ovációjától kísérve. Az elmúlt évtizedekben ezalatt a bajnok – sőt már a másik két dobogós is – elhagyhatatlan díszletként hazája nemzeti lobogójába burkolózik vagy két kézzel a magasba emeli a zászlót. Nemcsak a futók és nemcsak az atléták ünnepelnek így, de az ő körükben jellemző igazán a módi. Ahogy azt a Dohában zajló atlétikai világbajnokságon is láthatjuk nap mint nap.

Kivéve, ha a győztes orosz, mint a női rúdugrásban, illetve magasugrásban aranyérmes Anzselika Szidorova, valamint Marija Laszickene (utóbbi nyilvánvaló litván eredetű neve ellenére orosz állampolgár). Előbbiről az a kép is bejárta a világsajtót, amint együtt pózol a második és a harmadik helyezettel: az amerikai és a görög atlétanő is lepedőnyi lobogót tart a magasban, Szidorova viszont csak bájosan mosolyog.

Szidorova és Laszickene természetesen boldogan ünnepelne társaikhoz hasonlóan, csak éppen nem tehetik. Igazság szerint azt sem tudhatnánk, hogy ők oroszok, mert hivatalosan független színekben versenyeznek. Ennek hátterében az áll, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) néhány nappal a vb előtt úgy döntött, fenntartja az oroszok immár három éve érvényben lévő kizárását, amely alól csak egyes orosz sportolók élveznek mentességet.

Az ok nem más, mint az orosz állami doppingolás. S noha az IAAF már-már hajlott a tiltás feloldására, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség arra jutott, hogy az orosz doppingellenes szervezet (RUSADA) ismét manipulálja az adatokat.

Ha még mélyebbre ásunk, Danyiil Liszenko miatt tavaly újult ki az oroszok elleni hadjárat.

A két évvel ezelőtti vb-n ezüstérmes magasugrót az úgynevezett holléti információk hiánya miatt tiltották el. Tehát, mert nem adta meg, hol tartózkodik. Ami bizony csúnya dolog.

Titokban a sportolók borzalmas dolgokra képesek.

Érdekes, ugyanezt vetik a Dohában száz méteren győztes amerikai Chris Coleman fejére, őt mégis ünnepli a világ.

A közelmúlt egyik kiválóságát, a négyszeres olimpiai bajnok brit Mo Farahot sem bántják.

Pedig az edzőjét, Alberto Salazart négy évre eltiltották, és Dohában megfosztották az akkreditációjától, mert az a vád ellene, hogy doppingolta a tanítványait. Kész szerencse, hogy Farah már lefutotta a maga tiszteletkörét. Vagy lefutotta helyette valaki más.

Az oroszok is futnának. De rájuk azt a szerepet osztották, hogy kullogjanak a sor végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!