Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Veszprém: a kriminológus szerint hamar meglesz Sztojka Iván

Egészen biztos, hogy meglesz Sztojka Iván, a veszprémi gyilkosság még szökésben lévő gyanúsítottja - ezt mondta Végh József kriminológus az RTL Híradó szerda reggeli kiadásában. A Blikk arról ír, hogy a magyar rendőrök hamarosan felveszik a kapcsolatot olasz kollégáikkal az üggyel kapcsolatban. Egymillió forint a nyomravezetőnek.


Feltehetően külföldön bujkál Sztojka Iván, a Marian Cozma elleni támadás egyik keresett gyanúsítottja - mondta az RTL Híradó szerda reggeli kiadásában Végh József kriminológus. A szökésben lévők ilyenkor igyekeznek ugyanis a bűncselekmény helyszínétől és az ismert címektől - mint például a barátoktól - minél messzebb elbújni.

Sokáig rejtőzködni azonban nem egyszerű, állandó belső feszültséget okoz az illetőnek, hogy folyamatosan keresik. Végh József szerint előbb-utóbb ez ahhoz vezethet, hogy a keresett személy hibát követ el. Szerinte egészen biztos, hogy meglesz Sztojka Iván. A kriminológus arról is beszélt, hogy a gyanúsítottnak biztosan vannak segítői. Ha például pénz kell neki, akkor azt valahogy eljuttatják hozzá. Végh József ugyanakkor azt is mondta: a rendőrség által felajánlott egymillió forintos nyomravezetői díj kevés ahhoz, hogy Sztojka Ivánt a környezete feladja.

Ennyiért várhatóan nem fognak kockáztatni, bár az informátor adatait a hatóság titkosan kezeli. Sztojka Ivánnak inkább az esetleges önbíráskodóktól kell félnie, mint a rendőrségtől - tette hozzá a szakember. A Blikk szerdai száma szerint a magyar rendőrök azért veszik fel hamarosan a kapcsolatot olasz kollégáikkal, mert úgy tudják: az enyingi banda állítólag lányokat futtat Olaszországban, és a veszprémi gyilkosság két, Ausztriában elfogott gyanúsítottja éppen ezért akart odamenekülni.

Február 11. 08:00

Az elkövetők pontos motivációi még nem ismertek, de valószínűleg egy szórakozóhelyi konfliktus vezetett a bűncselekményhez - mondta kedden reggel a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolásának ügyében nyomozó rendőrök vezetője, Derzsi Péter. A rendőrség egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.

Az alezredes szerint vasárnap estére pontos információkkal rendelkeztek az Ausztriában elfogott gyanúsítottakról, és arról is vannak híreik, hol lehet a harmadik gyanúsított, akinek a fejére kedden egymillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

Valószínűleg egy szórakozóhelyi konfliktus vezetett ahhoz a verekedéshez, amely Marian Cozma veszprémi kézilabdázó halálát, és két társának súlyos sérülését okozta vasárnap hajnalban Veszprémben - mondta Derzsi Péter alezredes, a nyomozás vezetője az MTV Nap-kelte című műsorában. A nyomozók az elkövetők pontos motivációit nem ismerik, ezt majd csak az elfogott gyanúsítottaktól tudják megkérdezni, ha kiadják őket Ausztriából.

A három elkövető inzultálta a pultos lányt, de a korábbi hírekkel szemben nem bántalmazták - mondta Derzsi. Az elkövetők és a sértettek közt az alezredes szerint nem volt igazi kommunikáció, előbbiek azonban már azt is sérelmezték, hogy a kézilabdázó odament hozzájuk. "Itt már vadásztak valakire, akibe bele lehet kötni" - mondta Derzsi. Cozma ezek után lement az épület alsó szintjén található tánctérre, a gyanúsítottak pedig követték. Az alezredes szerint ma már biztos, hogy csak a három gyanúsított vett részt a bűncselekményben, bár ők egy nagyobb társasággal érkeztek a diszkóba.

Korábban:

Cozmát a tánctéren, a tömegben ütötték meg először, és valószínűleg ott érte a sportolót az első szúrás is. A szórakozóhely belső kameráinak felvételén látszik is, hogy a lépcsőn fölfele menekülő Cozma pólója véres. A sérült kézilabdázót követték a gyanúsítottak és a barátai is, és a szórakozóhely előtt történt a végzetes szúrás, valamint itt sérült meg a másik két sportoló - mondta az alezredes. Mivel kint nincs kamera, erről nem készült felvétel.

Erről a megyei főkapitány beszélt kedden. Dr. Bolcsik Zoltán arról is szólt, hogy a férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A harmadik gyanúsított, Sztojka Iván körülbelül 165-170 centiméter magas, magas, izmos, sportos testalkatú, kopasz, feje borotvált

Az MKB Veszprém KC beállóját, Marian Cozmát vasárnap hajnalban gyilkolták meg Veszprémben, egy szórakozóhelyen.A harmadik gyanúsított, Sztojka Iván körülbelül 165-170 centiméter magas, magas, izmos, sportos testalkatú, kopasz, feje borotvált.
A harmadik gyanúsított, Sztojka Iván körülbelül 165-170 centiméter magas, magas, izmos, sportos testalkatú, kopasz, feje borotvált.A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított három férfi közül kettőt még vasárnap éjszaka az osztrák A2-es autópályán elfogtak. A két férfi jelenleg Ausztriában van kiadatási őrizetben, körülbelül három hét múlva hozhatják őket Veszprémbe.

A megyei főkapiátnyság nyomozói kedden személyesen vették fel a kapcsolatot osztrák kollégáikkal.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri mindazokat, akik a gyanúsított tartózkodási helyéről bármi információval rendelkeznek, azok hívják a 112-es vagy 107-es ingyenes segélykérő, vagy a 06 (88) 428-022-es telefonszámot.Elbúcsúztatták a meggyilkolt Cozmát Veszprémben

A Veszprém Aréna zárt előcsarnokában vettek búcsút Marian Cozmától, az MKB Veszprém kézilabda-csapata és a román válogatott tagjától kedden a sportklub és a város vezetői, valamint a sportoló játékostársai. A játékosok egy-egy szál virágot helyeztek vasárnap meggyilkolt csapattársuk koporsójára.

Az épület bejáratai előtti teret kordonnal zárták le, a sajtó munkatársai és a csapat szurkolói - negyvenen-ötvenen lehettek - nem mehettek be. Romániából számos tévétársaság és sok lap munkatársa érkezett Veszprémbe, mintegy száz újságíró várakozott a sportcsarnok előtti téren.

Az arénából román rendszámú, fekete autó gördült ki a benne elhelyezett koporsóval, amelyet elborítottak a virágok. Az autót a sportoló édesapja és egyik lánytestvére kísérte. A gyászoló menetben haladt Ireny Comaroschi, a Román Köztársaság budapesti nagykövete, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke, Magyarádi Péter gazdasági elnök és Mocsai Lajos, a csapat vezetőedzője.

A gyászmenet tisztelők sorfala közt haladt a parkolóhoz, ahonnan azután elindult az autókonvoj Romániába. Marian Cozma játékostársai nem jöttek ki a sportcsarnokból.

Az aréna előtti térséget égő mécsesek és virágok borítják.

Hunyadfalvy Ákostól az MTI megtudta, hogy az autókonvoj Szegeden megáll, hogy az ottani kézilabdaklub vezetői, játékosai is kifejezhessék gyászukat és tiszteletüket a sportoló koporsójánál.

A klubelnök közlése szerint Marian Cozma temetését valószínűleg szombaton tartják Bukarestben. A szertartásra elutaznak a veszprémi sportvezetők, a csapat tagjai, és feltehetően ott lesz sok szurkoló is.

Marian Cozmát a veszprémi önkormányzat és az MKB Veszprém sportklub a saját halottjának nyilvánította. A város közgyűlése keddi, rendkívüli ülésén a Veszprém város tiszteletbeli polgára címet adományozta Marian Cozmának.

A csapat román válogatott beállósát vasárnap hajnalban szúrták szíven a veszprémi Patrióta Lokál előtt. A 26 éves sportoló a kórházba szállítást követően az életét vesztette. A klub másik két légiósa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zarko Sesum súlyos sérülést szenvedett az összetűzés során.


Megrázó felvétel a menekülő Cozmáról


A felvételek szerint Raffael Sándor szúrta halálra Marian Cozmát. Raffelt és a budapesti Németh Győzőt Ausztriában vették őrizetbe, Sztojka Iván szökésben van. Az osztrák autópályarendőrség szerint Olaszországba akartak szökni. A rendőrség szerint nincs több elkövető.

Egy, másfél héten belül Veszprémben lesz a Cozma-gyilkossággal gyanúsítható, Ausztriában őrizetbe vett két férfi, a sárbogárdi Raffael Sándor és a budapesti Németh Győző, mondta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Derzsy Péter alezredes közölte: osztrák kollégáik adták ezt a gyors választ a megkeresésükre.

Veszprémi nyomozó vagy nyomozócsoport a kiadatásig nem utazik Ausztriába kihallgatni az őrizetben lévő gyanúsítottakat. Az ausztriai kihallgatás engedélyeztetése olyan bonyolult adminisztrációval járna, hogy addigra a gyanúsítottak már bizonyosan Veszprémben lesznek.

A veszprémi kézilabdások megkéselésének ügyében kizárólag három embert gyanúsítanak, Sztojka Iván enyingi lakost még körözik. Az alezredes szerint egészen bizonyosra vezető, hogy nincs több elkövető.

Sztojka Iván kézre kerítésére külön nyomozócsoportot alakítottak.

A veszprémi bárban mintegy 25-30 tagú társaság szórakozott, de a rendelkezésre álló adatok alapján a többiek nem vettek részt a bűncselekményben. Ezt videofelvételek, tanúvallomások és az adatgyűjtésekből származó más információk erősítik meg.

Az alezredes arról nem beszélt, hogy a bárban és az utcán lévő videokamerák felvételein konkrétan mi látható. A Független Hírügynökség szerint Marian Cozmát Raffael Sándor szúrta mellkason.

Derzsy Péter elmondta, hogy "ez a három ember elkülönülve a többiektől balhézott" a bárban. Mint mondta, a rendelkezésre álló adatok alapján "nem verték meg a pincérnőt, csak inzultálták", nem verekednek, csak pofont adnak, "láthatóan várták a megfelelő időpontot és embert és sajnos ennek során találták meg a későbbi áldozatokat".

Az alezredes közölte azt is, hogy a szórakozóhelyen a kézilabdások "nagyon kulturáltan viselkedtek és semmiféle alapot nem adtak a bűncselekmény elkövetésére".

A biztonsági kamerák felvételeinek egy részét nyilvánosságra hozta a rendőrség. A román A3 tv felvétele.

Sasum és Pesic jobban van

Mindkét súlyosan sérült veszprémi kézilabdás már jobban van, erről maguk a szülők győződhettek meg ma délután a megyei kórház intenzív osztályán - írja a naplo-online.hu.

A fejen rúgott szerb játékos, Zarko Sesum szeme nem sérült meg, de törött arccsontján korrekciós műtétet kell végrehajtani. Ivan Pesic egyik veséjét el kellett távolítani. Mindkettejük állapota stabil.


Korábban: 

Olaszország felé menekültek

A hartbergi autópályarendőrség információi szerint Raffael Sándor és Németh Győző Olaszországba akart szökni. Őket az A2-es autópályán, Hartberg és Fürstenfeld tartóztatták fel és fogták el az osztrák rendőrök.

Otmar Mühl, a hartbergi autópályarendőrség nyomozócsoportjának vezetője a elmondta, vasárnap este fél 9 előtt kapták az értesítést kollégáiktól, hogy Nickelsdorfnál este átlépte a határt az az Audi, amellyel vélhetően a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjai menekülnek.

A gyanúsítottakkal egy nő is utazott, az ő szerepe az ügyben még nem tisztázott. Vélhetően az egyik gyanúsított barátnője.


A biztonsági kamerák igazolják a kéziseket

Veszprémben a rendőrség megvizsgálta a Patrióta Lokál biztonsági kameráit. A képek a kézilabdásokat igazolják: Cozma későbbi gyilkosai voltak, akik beléjük kötöttek.

A veszprémi Patrióta Lokál biztonsági kameráinak felvételei alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem az MKB Veszprém sportolói kezdeményezték azt a vitát, ami végül Marian Cozma meggyilkolásába torkollt, jelentette az Info Rádió. Derzsi Péter, a Veszprém megyei rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerint a felvételek alapján a konfliktus egyszerű nézeteltérésből indult.

A vitát nem a kézilabdások kezdeményezték. A felvételek alapján nem voltak agresszívak, még ittasak sem. A támadók azonban igen, a szóváltást követően azonnal ütöttek.

A felvételek alapján valószínűsíthető, hogy a gyilkosságot a három eddigi gyanúsított - az Ausztriában elfogott N. Győző és R. István, valamint a szökésben lévő Sztojka Iván - követte el - "saját társaságukból kiválva, önhatalmúlag".

A rendőrség értesülései szerint Sztojka Iván még Magyarországon van, nagy erőkkel keresik. A másik két gyanúsítottat Bolcsik Zoltán veszprémi rendőrfőkapitány szerint az osztrák hatóságok heteken belül kiadhatják.

Az Ausztriában elfogott gyanúsítottak ügyében az MTI jelentése szerint a grazi igazságügyi szervek járnak el. A stájerországi rendőrség egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a kiadatásra mikor kerülhet sor.

Az osztrák rendőrség vasárnap este fél kilenckor kapta meg a magyar rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot. Nem sokkal később, az A2-es déli autópályán, Bad Blumau közelében felfigyeltek arra az Olaszország felé haladó gépkocsira, amelynek a típusa és a rendszáma a magyar rendőrség által megadott információk között szerepelt. A járművet feltartóztatták. A volán mögött egy nő ült, mellette az a férfi, akiről később kiderült, hogy azonos az egyik körözött személlyel (a veszprémi rendőrség éjszakai tájékoztatója szerint a 31 éves Raffael Sándorról van szó). Egy harmadik személy is tartózkodott a járműben, aki ellen szintén elfogatóparancs volt érvényben.

A három gyanúsított mindegyike büntetett előéletű, erőszakos cselekmények, garázdaság és testi sértés miatt ítélték el őket korábban.

A Győri Audi ETO KC közleménye

MKB Veszprém Kézilabda Club Vezetőinek és Játékosainak
 
Csapatunk a Győri Audi ETO KC jelentős sikert ért el, hiszen a BL 4 közé jutásért játszott első mérkőzésünkön idegenben tudtunk győzni a Ljubjana ellen.

A mérkőzés után egyből hazaindultunk, nagyon örültünk teljesitményünknek és azzal a kellemes és örömteli tudattal feküdtünk le a vasárnap kora hajnali órán, hogy ugy városunknak Győrnek, mint a Magyar Kézilabdának nagy örömet szereztünk.

Aztán ébredésünk szörnyű volt. Elmondhatatlan, leirhatatlan fájdalom járja át azóta is a csapat játékosait és vezetőit. Mintha testvérünket, rokonunkat döngölték volna a földbe, alázták volna meg embernek nem nevezhető söpredékek.

Az aljas gyilkosok mielőbbi elfogásában és súlyos megbüntetésében nemcsak mi reménykedünk.

Őszinte, szivből jövő részvétet és óriási lelkierőt kivánunk az elviselhetetlen elviseléséhez.

Sportbaráti üdvözlettel: Győri Audi ETO KC vezetői és játékosai
Késelés: Grazba vitték a gyanúsítottakat-Sztojka szökésben

Grazba szállították a  veszprémi kézilabdázók elleni, gyilkossággal végződött késelés két  magyar gyanúsítottját, akit a múlt éjszaka vettek őrizetbe az  osztrák rendőrök, s ott az igazságügyi szervek járnak el a  kiadatásuk ügyében.

Az MTI bécsi irodájának nyilatkozva az illetékes nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a kiadatásra mikor kerülhet sor, de azt megjegyezte, hogy "az érintett szervek nyilván a lehető leggyorsabban bonyolítják majd le a szükséges eljárást".

Az őrizetbe vétel körülményeiről elmondta, hogy a magyar rendőrség részéről vasárnap este, fél kilenc tájban kapták meg a nemzetközi elfogatóparancsot. Nem sokkal később, az A2-es déli autópályán, Bad Blumau közelében felfigyeltek arra az Olaszország felé haladó gépkocsira, amelynek a típusa és a rendszáma a magyar rendőrség által megadott információk között szerepelt. A járművet feltartóztatták. A volán mögött egy nő ült, mellette az a férfi, akiről később kiderült, hogy azonos az egyik körözött személlyel (a veszprémi rendőrség éjszakai tájékoztatója szerint a 31 éves Raffael Sándorról van szó). Egy harmadik személy is tartózkodott a járműben, aki ellen szintén elfogatóparancs volt érvényben.

Az őrizetbe vetteket először a hartbergi autópálya-rendőrségre szállították be, ahol megkezdődött a kihallgatásuk. Az ügyeletes megjegyezte, hogy mindkét férfi büntetett előéletű.

Veszprémben, a Patrióta Bárban szórakozott az MKB Veszprém kézilabda csapatának több játékosa vasárnap hajnalban, amikor szóváltásba keveredtek egy másik, a lokálban tartózkodó társasággal. A két társaság között dulakodás kezdődött, de a verekedők időközben a szórakozóhelyen kívülre kerültek. Így már az utcán szúrták szíven Marian Cozmát, a veszprémi kézilabdacsapat 26 éves román beállósát.

Az összetűzésben két másik csapattársa is megsérült. A szerb Zarko Sesumot fejbe rúgták, akit emiatt arccsonttöréssel kellett megműteni, a horvát Ivan Pesic-et pedig vesén szúrták, állapota azonban már nem életveszélyes.


Őrizetben két gyanúsított

A veszprémi késeléses bűncselekmény két gyanúsítottját az osztrák rendőrök a múlt éjszaka őrizetbe vették, egy férfi még szökésben van, de a tanúvallomások alapján jóval több gyanúsítottal számol a rendőrség.

Csányi Zoltán őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője elmondta: a nemzetközi körözés alapján Ausztriában, az A2-es autópályán a sárbogárdi Raffael Sándort és az enyingi N. Győzőt fogták el. Kiadatásukhoz megtették a szükséges intézkedéseket, de bizonyosan több nap múlva kerülhetnek csak a veszprémi rendőrség fogdájába - mondta a hivatalvezető.

Az ugyancsak enyingi és körözött Sztojka Iván még szökésben van - tette hozzá. Az, hogy a három gyanúsítottnak a rendőrség gyanúja szerint mi volt a szerepe a bűncselekmény elkövetésében, a nyomozás érdekében egyelőre nem közölhető - mondta az őrnagy.

Nem tudják egyelőre azt sem, hogy mivel szúrták szíven Marin Cozma veszprémi kézilabdást, román válogatottat, illetve sebesítették meg súlyosan két sporttársát, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicset. A bűntény különösen fontos tárgyi bizonyítéka az elkövetés eszköze - lehet kés, tőr, bajonett -, erre vonatkozóan valószínűleg a gyanúsítotti kihallgatások adhatnak majd választ. Remélhetően arra is, hogy hol lelhető fel a gyilkos eszköz - jegyezte meg.

Csányi Zoltán emlékeztetett arra, hogy a halálos kimenetelű bűntett vasárnap hajnali 3 órakor történt a veszprémi Skorpió bár előtt (nevezik Patrióta bárnak is), ahol egy népes társaság több tagja szóváltásba keveredett az ugyancsak ott tartózkodó és egyik csapattársuk gyermekének születését ünneplő veszprémi kézilabdásokkal.

A vitázó, lökdösődő férfiak a bárból az utcára kerültek, a rendőrtiszt közlése szerint egyelőre nem tudni még pontosan, hogy miért és miként jutottak ki az utcára a veszekedők, ezt is a gyanúsítottak és a tanúk kihallgatása során lehet majd tisztázni. Az tény, hogy valaki a dulakodók közül Marian Cozmát mellkason szúrta, a segítségére siető Ivan Pesicsnek a veséjét szúrták meg hátulról, Zarko Sesum pedig súlyos szem- és fejsérüléseket szenvedett.

Marian Cozmát mentővel a veszprémi kórházba szállították, ám az életét már nem lehetett megmenteni. Ivan Pesicsnek az operáció során eltávolították az egyik veséjét, Zarko Sesum pedig koponya- és arcműtéten esett át.


Azonosították az elkövetőket

Sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak a vasárnapra virradó éjjel, Veszprém egyik szórakozóhelyén történt halálos késelés elkövetőit - értesült a HavariaPress.

A nyomozók már azonosították az elkövetői körét a veszprémi Patrióta Lokál előtt történt késelésnek, melynek során a MKB Veszprém kézilabdását, Marian Cozmát szíven szúrták, két csapattársát pedig súlyosan megsebesítették. A közel 30 fős társaság, mely a szórakozóhelyen rátámadt az egyikük gyermekének születését ünneplő kézilabdásokra, egy Fejér megyei településről érkezett oda.

A Virág Benedek utcai szórakozóhely előtt történtek során Cozma olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítását követően meghalt. Ivan Pesicen, akit vesén szúrtak, életmentő műtétet hajtottak végre; Zsarko Sesum súlyos fejsérüléseket szenvedett. A rendőrség a továbbra is nagy erőkkel folytatott nyomozás érdekeire hivatkozva, az elkövetők elfogásának sikere miatt nem adhat egyelőre tájékoztatást. - írja a Hvg.hu.


"Marian Cozmának esélye sem volt a túlélésre"

A hamarosan a helyszínre érkező igazságügyi és rendészeti miniszter tájékoztatása után a rendőrség a sajtót is informálja a bűnügy eddig felderített részleteiről - értesült rendőrségi forrásból az MTI.

A délután ötkor kezdődő sajtótájékoztatón Samu István vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója és Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megye rendőrfőkapitánya beszélnek az eddig ismertté vált tényekről.

Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatott, a veszprémi Patrióta Lokálban szórakozott az MKB Veszprém több játékosa vasárnap hajnalban, amikor szóváltásba keveredtek egy másik, a szórakozóhelyen tartózkodó társasággal. Közlése szerint vita, dulakodás kezdődött a két társaság között, de a verekedők időközben a szórakozóhelyen kívülre kerültek. Így már az utcán történt az is, hogy valaki szíven szúrta Marian Cozmát.

Veszprém belvárosában a bűncselekmény helyszíne előtt mintegy kétszázan gyűltek össze vasárnap délig. A tömeg békés, bár mindenki hangosan és felháborodva tárgyalja a történteket. Egy veszprémi vendéglős - aki a neve elhallgatását kérte - az MTI-nek elmondta: szombaton délután az egyik szórakozóhelyen egy nemrég szabadult bűnöző leütött egy férfit, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A Veszprémben ismert bűnöző gyakran előfordult a Patrióta bárban, s nagy valószínűséggel a leütött férfi mozgósíthatta a baráti körét - vélekedett a vendéglős. Mint elmondta: azt is biztosan tudja, hogy amikor szombaton este a kézilabdások megérkeztek a bárba, egy férfi már előre figyelmeztette őket: vigyázzanak, mert itt ma "balhé várható".

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva Valentin Ghionea, a Pick Szeged kézilabdacsapat ugyancsak román játékosa azt mondta: öt-hat roma származású személy volt a támadó az incidensben. Mint elmondta: Marian Cozmának esélye sem volt a túlélésre, miután szíven szúrták, hiába érkezett azonnal a helyszínre a mentő, és hiába próbálták két órán keresztül újraéleszteni. Ghionea szerint a rendőrségnek rövid időn belül sikerül majd azonosítania az elkövetőket, mivel az éjszakai szórakozóhely közelében felvevőkamera van felszerelve. A spontán megemlékezés helyszínén egyesek azt is tudni vélik, hogy egy enyingi illetőségű társaság volt az, amelyiket a leütött férfi mozgósított, s hogy valójában tévedésből támadtak rá Marian Cozmára, mert pusztán azt az utasítást kapták, hogy a helyiségben tartózkodó "legtermetesebb alakot" keressék -írja a Népszava.


Szíven szúrták a kézilabdázót

Vasárnap hajnalban eddig ismeretlen tettesek megölték az MKB Veszprém kézilabdacsapatának román válogatott beállósát, Marian Cosma-t, két másik társát pedig súlyosan megsebesítették.

A rendőrség eddigi információi szerint a csapat több tagja egy veszprémi szórakozóhelyen tartózkodott, amikor szóváltásba keveredtek egy másik társasággal. A dulakodás közben szúrták mellkason Cosma-t, aki a kórházba szállítást követően meghalt. A másik két sérült játékost a veszprémi kórházban áplják.

Marian Cosma
Marian Cosma


 Gyászszünet Marian Cosma emlékére

A Magyar Kézilabda Szövetség mély megrendüléssel értesült a veszprémi tragédiáról. Sinka László főtitkár és Katona Sándor versenyigazgató a szövetség honlapján azt kérte az érintettektől, hogy a vasárnap hajnalban meggyilkolt játékos, Marian Cosma emlékére a vasárnapi összes kézilabda-mérkőzés egy perces gyászszünettel kezdődjön.Marian Cosmát egy veszprémi szórakozóhelyen ölték meg vasárnap hajnalban, Ivan Pesic és Zarko Sesum pedig életveszélyes sérüléseket szerzett. A veszprémi kórház intenzív osztályán ápolják őket. Ivan Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, mert teljesen szétroncsolódott. Sesum pedig koponyaalapi törést szenvedett.

A tragédia háttere: "A játékosok normálisan viselkedtek!" Nyilatkoznak a mentősök!


A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicet pedig vesén. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, minden bizonnyal nem helybéliekről van szó - mondta Hunyadfalvy Ákos, a csapat elnöke - írja a Naplo Online.  

– Három sérültről kaptunk bejelentést, akik szúrt sebet kaptak. A helyszínen (Virág Benedek utca) két sérültet láttunk el.

Egy román állampolgárságú férfit a helyszínen újra kellett éleszteni, egy szerb állampolgárságú férfi pedig könnyű sérülést szenvedett, mindkettőjüket a megyei kórházba szállítottuk – nyilatkozta a Naplo Online-nak az országos mentőszolgálat sajtóügyeletese.

Valics Dezső hozzátette, a helyszínre négy mentőautóval érkeztek ki. Információink szerint az arccsonttörést szenvedett Sesum nem várta meg a mentőket, saját lábán ment be a kórházba.

Az ETO egykori válogatott játékosát Iváncsik Mihályt a kisalfold.hu Veszprémben érte el telefonon:

"Éppen a fiáméknál vagyok, szombaton este megnéztem a Balatonfüred elleni meccsüket, ezt követően mentek el a szórakozóhelyre a srácok. A győzelem mellett az unokám születését is ünnepelték a fiúk, és ekkor történt a tragédia. A fiaim, Gergő és Tamás is ott voltak a helyszínen, de egy másik helyiségben, amikor Cosmára és több társára rátámadt egy 20-30 fős roma banda."- mondta a kisalfold.hu-nak Iváncsik Mihály. "A gyerekek többször jártak más ezen a helyen, de ezzel a társasággal még soha nem találkoztak. Úgy vélik kerestek valakit, és belekötöttek Cosmáékba. A veszprémi kézilabdások rendszeresen buliznak együtt, de soha semmilyen balhéban nem voltak benne. Egyszerűen rosszkor voltak rossz helyen. Szörnyű tragédia ez, amelynek sehol a világon nem szabadna megtörténni. Cosmát személyesen ismertem, gyakran járt Gergőékhez, jó barátok voltak."Vanyus Attila a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke:

"Cosma rossz viszonyban volt a román válogatott szövetségi kapitányával, ezért le akarta mondani a válogatottságot. Az valószínűleg csak szóbeszéd volt, hogy felvenné a magyar állampolgárságot, és a mi csapatunkban szerepelne. Erre leghamarabb 3 év múlva lett volna lehetősége. Képességei alapján befért volna a keretbe. Reggel hallottam arról, hogy mi történt vele. Ilyen nincs. Semmi sem lehet ok arra, hogy valakit egyszerűen szíven szúrjanak. Személyesen nem ismertem Cosmát, csak a Veszprém magyar játékosait. Sok jót hallottam róla, a többiek szerették, nem csak a játéka miatt, hanem azért is mert jó barát, jó ember volt."


Deáki István, aki az ETO FKC edzőjeként többször ült a kispadon a Veszprémi csapat elleni meccsen.

"Játszottunk a veszprémiek ellen többször, amikor Cosma is pályára lépett. Egy rendkívül ügyes,termetéhez, magasságához képest fürge srác volt. Helye lett volna a magyar válogatottban, bár erre -ha valóban ez volt az elképzelése a jövőjéről- három évet vánia kellett volna a szabályok szerint. Sokat tanult Mocsai Lajostól, vagy éppen Zdravko Zovkótól. Nagy játékos lett belőle Veszprémben, és sokkal többre vihette volna, ha nem történik meg a tragédia. Iszonyatos dolog ez, és remélem minél előbb az elkövetők nyomára akadnak. Sajnos megvan az esélye annak is, hogy soha sem derül ki az igazság, mert úgy hallottam, hogy legalább húszan voltak a támadók."

Sinka László az MKSZ főtitkára aljas öldöklésnek nevezte Cozma tragédiáját:

"A legnagyobb tragédia az, hogy elvesztettünk egy fantasztikus játékost, aki román nemzeti válogatott volt, s még két kitűnő – hazájukban szintén válogatott – kézilabdázó is életveszélyesen megsebesült. A 20 éves Ivan Pesic nemrég vehette át az egyik legnagyobb horvát állami kitüntetést, mert hazájában a jövő nagy játékosaként ismerik, Zsarko Sesum pedig a szerb válogatott büszkesége. Ez olyan aljas öldöklés volt, hogy szinte hihetetlen, hogy 2009-ben Magyarországon előfordulhatott. Egyáltalán hogyan létezhet az, hogy kardokkal és bajonettekkel mehetnek be emberek szórakozóhelyekre?"

Ma este 6 órakor Kapuváron a Deák Ferenc utca 18-as szám előtt gyertyagyújtással emlékeznek a román játékosra. Szintén Cosmára emlékeznek ma délután 4 órakor Győrben, a Magvassy Sportcsarnoknál. Minden sportbarátot szeretettel várnak a szervezők.

Mocsai Lajost sokkolta a veszprémi tragédia

Megdöbbentő, ami a játékosaival történt. Ezt monda a Független Hírügynökségnek a bajnok MKB Veszprém vezetőedzője. Mocsai Lajos még Budapesten van, de hamarosan indul Veszprémbe, ahol vasárnap hajnalban egy szórakozóhelyen meggyilkolták Marian Cosmát, két másik veszprémi kézilabda-játékost pedig súlyosan megsebesítettek.A tréner elmondta, hogy alig talál szavakat, annyira sokkolta a tragédia híre. Egyelőre annyit tud, hogy egy szórakozóhelyen megölték Marian Cosmát, Ivan Pesic és Zarko Sesum pedig életveszélyes állapotban van. A veszprémi kórház intenzív osztályán ápolják őket. Ivan Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, mert teljesen szétroncsolódott. Sesum pedig koponyaalapi törést szenvedett, az edző úgy tudja, hogy rá arcműtét vár. Mocsai Lajos úgy értesült, hogy az egyik veszprémi játékosnak, Iváncsik Gergőnek gyermeke született, és ezt ünnepelték meg a játékosok. Úgy tudja, kulturáltan - tette hozzá. Az edző jelenleg még Budapesten van, de hamarosan indul Veszprémbe. Elmondta, hogy szakmai kérdésekkel egyáltalán nem tud még foglalkozni.


_%Dr. Rácz Jenő _ a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház igazgatója érdeklődésünkre elmondta két sérültet kezelnek a kórházban, mindkettőjük állapota súlyos, de stabil.
Marian Cozma (1982–2009)


1982. szeptember 8-án született Marian Cozma, aki a Dinamo Bukarestben kezdte karrierjét, majd 2002-ben, Fehéroroszország ellen debütált a román válogatottban is. A kivételes adottságú, hatalmas termetű beállós szülei révén szívta magába a sportág szeretetét, akik szintén válogatott játékosok voltak. Román bajnokságot és kupát nyert a Dinamóval, ahol 2006-ban a Veszprém elleni találkozón keltette fel a veszprémiek figyelmét, miután kilenc gólt dobott a mieinknek. A királynék városában hamar megkedvelték a csupa szív játékost, aki bajnoki címhez és KEK-győzelemhez vezette a csapatot. Utolsó gólját a Balatonfüred ellen szerezte szombat este.


A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nagy erőkkel keresi elkövetőt

„A veszprémi kézilabdacsapat válogatott játékosának, Iváncsik Gergőnek gyermeke született, ezt ünnepelte meg a gárda szombatról vasárnapra virradóra egy veszprémi szórakozóhelyen" – ismételte meg az MTI-nek Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke azt, amiről már a rendőrségi kihallgatásán is beszámolt.

A dulakodás közben szúrták mellkason Cosma-t, aki a kórházba szállítást követően meghalt.
A dulakodás közben szúrták mellkason Cosma-t, aki a kórházba szállítást követően meghalt.


A Vehir.hu tudósítói beszámolójából tudjuk, hogy a gyászolók virágcsokrokat és mécseseket helyeztek el a Veszprém Aréna bejáratánál. A szórakozóhely közelében (a Szabadság tér és a Horgas utca sarkánál) pedig több száz fős tömeg gyűlt össze, akik csendben, méltósággal fejezik ki gyászukat az elhunyt sportoló iránt.

SCC  2009.02.08. 13:24 Idézek:

"Szeretném részletesen összefoglalni az egész helyzetet. Több éve járok szórakozni erre a szórakozóhelyre és kijelenthetem, hogy egy teljesen normális, kulturáltan szórakozni tudó réteg kedvel szórakozó helye volt ez klub. Az elmúlt 5 évbe mióta idejárok soha egy verekedést nem láttam, max 1szer egy pofon elcsattant, de ennyi. Tegnap este is egy szokásos bulinak indult, ugyan azok az arcok, ismerősök, barátok. Fél 1 fele megjelentek a veszprémi kézilabdázik is, de ez egy természetes jelenség volt, mivel ez egy általuk is gyakran látogatott hely volt. Mindig jól el tudtak vegyülni discoban, tehát soha nem voltak nagyra magukra, hogy ismert sportolok, soha nem nagyképűsködtük. Sőt nagyon közvetlenek voltak (ha ez ember leállt velük beszélgetni akkor gyakran meghívták 1-1 italra), szóval egy szimpatikus társaság benyomását keltették mindig.

Fél2-2 tájékán mikor kiment az illemhelyre, akkor a beléptetőnél ott ált kb 15 db nagydarab, kigyúrt, kockafejő, barátságtalan kinézetű cigány. Ekkor meg is jegyeztem magamnak, hogy ha ezen az estén nem lesz verekedés, akkor soha (de eszembe sem jutott az, hogy itt majd a kés kerül elő). Lementek a zsúfolt szórakozóhelyre, aminek az lett a vége, hogy többen inkább elhagyták a helyet. Ismerőseim megrökönyödve kérdezték tőlem, hogy honnan került elő ez a társaság, mert soha senki sem látott még ilyet Veszprémben (ezt nem mellé beszélés, mivel évek óta a szombat estéim nagy részét Veszprém vmelyik szórakozóhelyén töltöm, és én sem láttam őket sohasem).

A cigány társaság látva a szűkös helyet felmentek az emeletre, ahol egy koktél bár van, majd 3 óra magasságában ismét lejötték a picében található disco részre, ahol szinte egyből belekötöttek a pult környékén állókban és így a MKB Veszprém kézilabdázóiba is. A filmekbe illő verekedés egyből kialakult: ordibálás, székdobálás. Ütöttek mindenkit aki épp ott volt. Ekkor a villanyt felkapcsolták, zene leállt majd megpróbálták szétszedni őket. Ezek után kimentek az utcára és kint folytatódott a verekedés. Majd jött a barátom és mondta hogy a Kozmát kint az utcán a bejárat előtt a CIGÁNYOK SZÍVENSZÚRTÁK és ott fekszik az útesten. Mikor kimentünk már ott voltak a mentők, akik több perce élesztették újból, és a rendőrök kérdezgették ki az embereket.

A konkrét esetet nem láttam, amikor leszúrták, de az előzmények alapján egyértelműen kijelenthető hogy a 15 fős CIGÁNY társaság a tettes. Szerencse a szerencsétlenségben hogy a szórakozó hely meg az utca ahol leszúrták Kozmát az is be van kamerázva.

Most már csak remélni tudom, hogy tetteseket elkapják és elég nagy lesz a társadalmi felháborodás és a nyomás ahhoz, hogy a rendőrség, politikusok és mindenki őszintén és határozattan kimondja, hogy itt igen is cigányok voltak, és itt az országban komoly baj van a cigánysággal és ez így nem mehet tovább. Nagyon csalódott lennék akkor, ha minden ***os kisebbségi szervezet nyomására ezt az ügyet elbagatelizálnák és egy átlagos szórakozóhelyi késelésként állítanák be, mert ez nem az volt. Itt konkrétan lejött egy cigány társaság, oda ahol korábban soha nem volt balhé, és egyből verekedést provokáltak, és MEGÖLTEK egy és súlyosan megsebesítettek két köztiszteletnek örvendő élsportolót."


Olvasóink írták

814 hozzászólás
 • 814. Imcsi 2009. február 13. 22:10
  „Asszem mindegyikkel egyetértek! De az EU a halálbüntetést biztos nem engedné!
  7.-hez az erőszakos bűncselekményt elkövetőknek max.2X2 m.életterület, napi 1 tál étel + 1 szelet kenyér”
 • 813. larong 2009. február 13. 11:30
  „Korrket, te korrekt hülye vagy. Pont.”
 • 812. nocomment41 2009. február 12. 20:57
  „Tüntetés a sajtó- és véleményszabadságért. Jöjjünk el minél többen, vállaljunk szolidaritást a Magyar Hírlappal. Találkozunk pénteken, február 13-án 14 órakor a Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal előtt.”
 • 811. Korrekt5 2009. február 12. 19:27
  „Na és még néhány sort a politikai részhez.

  Itt sokan a Gyurcsány kormányt keverték bele a cigányügybe és föleg öket hibáztatták.

  Erre nekem az a privát véleményem, hogy ez már valóban nagy sötétség.
  MONDJÁTOK MELYIK OVODÁBA JÁTOK?

  Mert a FIDESZ az Orbán vezetésével kötött nyilvánosan kölcsönös segitségnyújtási testvéri szerzödést a CIGÁNYOKKAL!!!!!!!! debrecenben történt és a TV közvetitette.
  Egy darabig mig a választás folyt ott is üllt a cigány az Orbán mellett. Igaz akkor már 2 cigány ült szorosan
  Értitek???????

  Na várjatok csak, a cigányok nem sokára elöveszik a szerzödést.”
 • 810. Korrekt5 2009. február 12. 19:08
  „Sok elfogúlt dühöngö ember.....mérlegelj aztán itélkezz.

  Az elején valaki megjegyezte, hogy sokat ittak és ez lett belöle, na azonnal lehortátok.

  Pedig arról az oldalról is meglehet közeliteni az esetet.
  A nagyképüség az élsportolók közt elsösorban kelet-európában közismert.
  Ezek a fiuk beszivtak és lekezelték esetleg gunyólták a környezetet, és már talán nem is elösször.
  Akár megrendelt verésröl is lehet szó, de lehet, hogy azonnali felindulásból.
  Nem véletlen, hogy mindhárom nem magyar volt.

  Az egész mindenféleképpen elitélendö és keményen meg kell büntetni a bünösöket, de szerintem minden körülmény meg kell vizsgálni.
  Olyant is hallottam, hogy azt a tanuvallomást mely nem volt hizelgö rájuk nézve, nem tették közzé. Nem tudom:(”
 • 809. igazmondójuhász 2009. február 11. 21:45
  „azért ismerjük el nincs még egy ilyen ország aki ilyen könnyen leszámolt a cigánybűnözéssel! egyszerűen rögzítve lett az alkotmányban, hogy nincs! s ami nincs az ellen nem is kell küzdeni! ))))

  alwinka! milyen mail címet fogad el ez a maffiózo.hu oldal? egyszerűen nem küld mailt a reginél, és igy megerősíteni sem lehet a regit!”
 • 808. hunnia81 2009. február 11. 20:49
  „Gratulálok Bayer Zsolt cikkéhez a Magyar hírlapban!Az a szomorú hogy a magyar vezetésnek fáj az igazság.Védelmet adnak ezeknek az állatoknak.Én inkább GYurcsit bojkottálom!A cigány az cigány és kész!nehogy már mi magyarok alkalmazkodjunk hozzájuk.ÉBREDJ MAGYAR!!!”
 • 807. blaze 2009. február 11. 19:25
  „A brutálisan meggyilkolt huszonhat éves veszprémi kézilabdázó Marian Cozma szerelme Claudia, aki sokkot kapott a történtek miatt, a tragédia óta most szólalt meg először egy román sportlapban:

  "Az asztalnál ültünk, ahol a cigányok folyamatosan belénk kötöttek, de Marian azt mondta, hogy ne foglalkozzunk velük. Először a mosdó környékén ütötték meg, majd vissza zaladtak a bárrészbe. Megpróbáltuk elsimítani a konfliktust, de a szóban forgó személyek váratlanul fejen ütötték egy székkel, majd erőszakkal a kijárat felé húzták, hiába próbálták megakadályozni a csapattársai. Mindeközben rugdosták, majd szíven szúrták. A háta mögött voltam"...mondta a megtört barátnő.
  Magyar Hírlap Online”
 • 806. 1.László 2009. február 11. 19:16
  „AUW
  Te kis szerencsecsomag ha tudnál olvasni akkor megértenéd hogy ha azt írom hogy román akkor azalatt nem a romániai magyart, nem a székelyt, nem a csángót, hanem a románt értem. Nekem ugyan nem erdélyi hanem felvidéki gyökereim vannak talán ezért is tudom azt hogy a szlovák nem azonos a szlovákiai magyarral, a szerb nem szerbiai magyar. Én is tudnék mocskolódni mint te de inkább bizakodom benne hogy 1szer majd te is felemelkedsz az intelektuális evolúciónak arra a lépcsőfokára hogy ezt megérted.”
 • 805. pop55 2009. február 11. 19:10
  „Féltek aDunántúlon?
  De hát az egy ártatlan ovoda,Borsodhoz-Miskolchoz képest!
  Borsod-ban a falvak 3/4 része már teljesen "bebarnult"!!!!!!!!
  Nyirség hasonló helyzetben!!!
  Még 15 év-és nem is lesz "fehér lakos" e két megyében!
  Rengeteg olyan falu van itt-ahol már nem is lakik magyar!!És ez TÉNY!
  utána lehet nézni.”
 • 804. blaze 2009. február 11. 18:44
  „"Valószínűleg egy szórakozóhelyi konfliktus vezetett ahhoz a verekedéshez, amely Marian Cozma veszprémi kézilabdázó halálát, és két társának súlyos sérülését okozta"
  Az szórakozóhelyi konfliktus, ha ilyen férgek késekkel, kardokkal mennek be szórakozóhelyre és legyilkolják az az embereket? Na menjen a faszba a rendőrség!”
 • 803. alwinka 2009. február 11. 17:32
  „A többi elkövetőt tanúként fogják kihallgatni, semmi bűnrészesség.. sztijka i. németh gy. és raffael s. az akiket fontosnak tartottak, a rendőrség a cigányok kezében van. ennyi!

  http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=alwinka”
 • 802. Imcsi 2009. február 11. 14:54
  „Ha ettől a kriminológustól kértek volna segítséget a rendőrök, akkor talán már régen hűvösön lennének az elkövetők!”
 • 801. Hunicum 2009. február 11. 11:55
  „NA ÉS A TÖBBI ELKÖVETŐ, BŰNPÁRTOLÓ MIKOR LESZ MEG?
  ERRŐL MIÉRT NEM NYILATKOZNAK?”
 • 800. arrabonai 2009. február 11. 11:28
  „Tovább folytatódik a maszatolás, úgyhogy összefoglalnám sokunk véleményét röviden:
  1. Fel sem merült senkiben, hogy nem a cigányok kötözködtek.
  2. Tehát pofon lehet vágni a pincérnőt, ha fizetésre szólít fel, ez nem számít verésnek...
  3. Mind a 27-nek kényszermunkatáborban a helye.
  4. "A három gyanúsított mindegyike büntetett előéletű, erőszakos cselekmények, garázdaság és testi sértés miatt ítélték el őket korábban." -nyilván gyakorlatias képzést kaptak a börtönben.
  5. A győri csapattól idézek, egyetértve: "...embernek nem nevezhető söpredékek"
  Ennyi értéktelen sajtómegnyilvánulás után annak örülnénk talán leginkább, ha nem a rendőrség kapná el a többit..., és nem ártana figyelni a tanúkra.”
 • 799. Szilágyi_Zsolt 2009. február 11. 11:25
  „"Feltehetően külföldön bujkál Sztojka Iván, a Marian Cozma elleni támadás egyik keresett gyanúsítottja" Na ne! Két napig mást sem hallottunk, hogy a rendőrség azért nem foglalkozik a határ lezárásával, mert Sztojka esetében egészen biztosan nem merül fel a külföldre szökés lehetősége. A hócipőm tele van!”
 • 798. comet 2009. február 11. 11:22
  „Félünk. Az országra rátelepedett a félelem. Ismerőseim plusz zárakat szereltetnek az ajtaikra, este nem mernek az utcára menni, a gyerek figyelt útvonalon jöhet csak haza az iskolából, és ha 5percet késik már mindenkit a frász tör ki. A közepes városban ahol lakom mindennaposak a betörések tegnap egy postást raboltak ki késsel.
  Már az általános iskolákban elkezdődik a bandásodás. Félnek a gyerekek, félnek a tanárok, félnek a szülők.
  Létbizonytalanság és bűnözés. Ezt hozta nekünk Gyurcsány Ferenc a galerijével. A kisstílű bűnözők az utcákat fosztogatják, a nagykutyák meg az államkasszát.
  A kialakult állapotékéért Draskovits Tibor és az országos rendőrfőkapitány mellett Gyurcsány Ferencet, a köztársasági elnököt és a legfőbb ügyészt is felelősség terheli.
  A jelenlegi politikai garnitúra szétmorzsolta a nemzetet.”
 • 797. Jeromos 2009. február 11. 11:13
  „A Betelt a pohár c. cikk sajnos kiváló és összefoglalja a lényeget, sőt, ha a cikkíró még meg is erőlteti magát még több tényt tudott volna összeszedni a témában. Jellemző ez az álszenteskedés ami a politikai elitben uralkodik, a polgár meg érezze magát rasszistának, mert normálisan szeretne élni a saját hazájában.
  Egyébként szegény Cosma gyilkosság ügyében is javában megy süketelés. A nyomozó megpróbálja úgy előadni a történetet, hogy a sportolók rosszkor voltak rossz helyen, pedig :
  1. 25-30 főből álló felfegyverzett horda érkezett a szórakozóhelyre
  2. Tudatosan, felkészülve (felfegyverkezve) kötöttek bele Valakibe ( az lehet véletlen, hogy Cosmába)
  3. Ha valóban csak 3-an vannak, tuti nem mernek senkibe belekötni, azaz érezték a mögöttük lévő min. 20 társuk támogatását.
  4. Ausztriából mire kiadják őket már kész mesével jönnek haza, vsz. őket támadták meg és önvédelemből öltek, a sérüléseik addigra "sajnos" már nem látszódnak”
 • 796. frissdiplomás 2009. február 11. 11:03
  „Amikor a rendőrség tud az ilyen cigány bandákról és nem tessz semmit mert kiküld egy vagy két szerencsétlen járőrt azoknak meg pisztolyt nyomnak a szájukba és nem csinálnak semmit akkor mit is váruznk? Ilyenkor bezzeg kiküldik az erősítést, nevetséges!
  1. Ne büntessük őket úgyis törvényen felül állnak DE AKKOR VEGYÜK EL A SEGÉLYÜKET ha egyszer is felmerül a nevük bármilyen bűncselekménnyel kapcsolatban onnantól legyenek fekete listán ide kéne a ZÉRÓ TOLERANCIA!
  Ismerek Győrben cigányokat és nyugodtan le is cigányozom őket igen vannak köztük rendesek is, őszintén azok a szerencsétlenek, mert a bűnözők a Győzikék azok akiknek mindíg van Merci, Audi, BMW persze az önök pénzéből önöknek.....
  A magyar gárda jó ötletnek tűnt amíg komoly emberek csinálták de amikor a 14éves suhanc árpád sávozik meg cigányt kiabál ha többen vannak meg kussol akkor ugyanoda süllyed le.
  Kedvenc politikiusom nekik miért nem mondja "El lehet menni külföldre!" ?
  Megoldás kicsit drasztikusan:
  1. Segély csak közmunka ledolgozásával adható
  2. Ingyen fogamzás gátló, gyerek vállaláshoz családi, szociális vizsgálat. Ha mégis gyereket vállal figyelmeztetés az elsőnél a másodiknál azonnali támogatás megvonás a 3.nál állami nevelésbe adni a gyerekeket és börötnbe a szülőt!
  3. Aki volt börtönben vagy megszegte a törvényt automatikusan fekete listás lessz nem lehet szavaznia magántulajdona meg jogosultsága a segélyre.
  4. A tisztességes munkát jutalmazni és azokat részesíreni előnyben akik fel tudnak mutatni eredményeket!
  Lehetne még finomítani, mi?
  5. Ne bántsd a magyart! Házi feladatként az összes cigány írja le 100 és 20 percig vissza esik a cigánybűnözés az 1/10re.....”
 • 795. Balibá 2009. február 11. 10:39
  „Kicsit hosszabb hangvételű lesz a kommentem!
  Hol is kezdjem!Nagyon sok cigány származású barátom és ismerősöm van, aki tisztességesn élik a mindennapjaikat.De még ők is elitélik a saját fajtájukat, szégyenlik magukat az ilyen hallattán!Valamelyik portálon,talán origo.hu-n megszólaltattak 20 közéleti személyiséget a cigáynsággal kapcsolatban.Mindenki azt mondta,hogy ki kell találnunk,hogyan is élehtünk együtt a cigánysággal!MI VAN?!Még 9 millió magyar gondolkodjon el,hogy 500.000 cigánnyal hogyan tudunk együttélni?!MI,magyarok gondolkodjunk el,hogy a saját országunkban hogyan fogadjuk be,taníttassuk,foglakoztassuk a romákat?!HOL ÉLÜNK?!Először is a cigányok döntsék el,hogy akarnak -e velünk itt élni és ha igen,akkor ők tartsák be a mi szabályainkat!!!!
  Hogy gondolhatják el,hogy mi a többség alkalmazkodjunk a kisebbséghez?!
  Igen is van CIGÁNYBÚNÖZÉS!!!Ki kell mondani!Ha Miskolc rendőrfőkapitánya ki merte és tudta mondani,ha a borsodi cigányvajda ki tudta mondani,ha mi,magyarok,akik szenvedő alanyai vagyunk a cigánybűnözésnek,ki tudjuk mondani,akkor a kib.szott kormány és a vezetők miért nem teszik?!Miért van az,hogy a román hírügynökség kész tényként közli,hogy cigányok ölték meg Marian Cosát,amíg a magyar hírügynökségek és a rendőrség még csak ismeretlen elkövetőknek nevezi?!!!!!
  Mit várunk a rendőrségtől?!Ahol egy Pintér Sándor utasíthat 1 kommandóst Fenyő János megölésére?!Ahol egy Pintér Sándor üzleti vitából kifolyólag börtönbe zárathat embereket!Ahol rendőrök árulhatnak kábítószert!
  Aholegy ilyen tragédia után a rendőrök védelmet adnaka cigányságnak ellenünk?!Engem mikor véd meg a rendőrség a cigáyn-bűnözőktől?!MIKOR:?!
  Azt hiszem,hogy betelt a pohár,elég volt!!!
  valamit tenni kell!!!!
  Ha a kormány és a magyar rendőrség nem tesz semmit,akkor tegyük meg mi!!!
  Ja még valami!A Napló című műsorban nyilatkozott egy SZDSZ-s politikus,hogy magyar ember nem mondhat nyilvánosan olyat,hogy "van cigánybűnözés"!MI VAN?!Egy zsidó nekem ne merje mondani Magyarországon magyaroknak,hogy mit szabad és mit nem!!!!!Takarodjon haza(bár nekik sincs hazájuk,mint a szlovákoknak!)!!!
  Hajrá magyarok!”
814 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoppá! Elmarad idén a Magyar Nagydíj?

Motorsport - Egyelőre meg nem erősített hírek szerint elmaradhat a szeptemberre tervezett Magyar… Tovább olvasom