Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Voss lenyűgöző bemutatója

Bowling - Elkápráztatta bemutatójával a sportág kedvelőit Brian Voss, az amerikai profi bowlingozás (PBA) egyik legnagyobb formátumú egyénisége a Soproni Bowling Clubban.
A Soproni BC vezetőjének, Skobrics Zoltánnak a meghívására a városba érkező klasszis szinte beleszületett a sportágba. Édesapja bowlingpályát üzemeltetett, s Brian gyakorlatilag attól fogva, hogy elbírta a golyót, dobott. Húszéves kora óta versenyez. A rengeteg profiversenyen diadalmaskodó Voss, amellett, hogy versenyez – az idei az utolsó aktív éve, a jövőben szeniortornákon indul –, golyókat, mezeket, táskákat forgalmaz.

Az igazán nagy „durranás" azonban nem ez volt, hanem a szabadalma, amelyet bemutatott, s amelyet szinte tátott szájjal lestek idősebbek s fiatalabbak egyaránt. Ez a szabadalom egy számítógépes dobáselemző program, kamerával rögzítik a dobó minden mozdulatát, s ebből kielemezhető, mit csinált jól, illetve rosszul a dobó, ezáltal javítható a technika.

Ezek után olyan különlegességeket mutatott be, mint leszedni a tíz bábut egy golyóval, majd egyszerre eldobott kettővel, s hárommal. A felvetésre, kettővel vagy hárommal nem egyszerűbb-e, mint eggyel, a kézenfekvő válasz az volt: sokan még eggyel sem tudják...

A bemutató után természetesen játék is volt. Skobrics Zoltán, aki közel 14 éve szinte nap mint nap dob ezen a pályán, 195 körüli átlagot tud. Voss életében először gurítva Sopronban, 216-os sorozatot „vezetett elő", s természetesen a legjobbnak bizonyult.

Brian Voss Sopronban is megmutatta, miért tartják őt az egyik legjobbnak. Fotó: Németh Péter

A játék után vacsora, s kötetlen beszélgetés következett. Kiderült, Voss szereti a sört, de az általa életében először kóstolt pörkölt galuskával is ízlett neki, a gyümölcspálinka pedig megfogalmazása szerint égetett, mint a tűz. A kötetlen beszélgetés közben az amerikai bowlingos kifejtette: úgy érzi, jelen pillanatban a világ tíz legjobb versenyzője között van. Szerinte a csúcsot honfitársa, Chris Barnes foglalje el.

Az edzésmódszerekről is szó esett. Voss elmondta, általában hétfőn két, kedden négy, szerdán hat órát gyakorol, csütörtökön újra két, pénteken pedig négy óra a penzum, aztán hét végén jöhet a verseny. Fontos része a felkészülésnek, hogy egy gyengébb dobás után ne bosszankodásra fecsérelje az energiáját, hanem a következő dobásra koncentráljon.

Brian Voss Skobrics Zoltán részére aláírta a soproni sportember azon bowlinggolyóját, amellyel elkezdte versenyzői pályafutását. Az ereklye biztosan előkelő helyre kerül.

Búcsúzóul abban maradtak, Voss a közeljövőben gyakrabban jön Európába bemutatókat tartani, sőt, esetleg még versenyezni is. Reményét fejezte ki, hamarosan találkozik valahol a soproni dobókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Opera és tűzijáték az olimpia megnyitóján

Olimpia - Eddig 14 sportágban 41 magyar sportoló, valamint a férfi vízilabda-válogatott szerzett… Tovább olvasom