Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Vizes vb - 13. nap: Cseh László ezüstérmes, Kenderesi negyedik 200 méter pillangón - fotók

Átadták az óriás-toronyugrás tornyát, elkezdődtek az edzések. Az úszómester hatalmas tapsot kapott a Duna Arénában. Az ötödik helyért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott.
  • Rossz váltás miatt kizárták a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres magyar vegyesváltót 
  • Átadták az óriás-toronyugrás tornyát, elkezdődtek az edzések
  • Az úszómester hatalmas tapsot kapott a Duna Arénában
  • Az ötödik helyért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott
  • Pellegrini nyerte a női 200 gyorsot, Ledecky második, Hosszú hetedik
  • Cseh László ezüstérmes, Kenderesi negyedik 200 méter pillangón
  • Hosszú és Szilágyi is döntős 200 méter pillangón
  • Sorra dőlnek a világcsúcsok Budapesten
  • Spanyol-amerikai döntő lesz női vízilabdában
09:50

Joó Sára 28.91 másodperces egyéni csúccsal a 33. helyen végzett 50 méter háton szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság.

A 22 éves magyar versenyző négy századot faragott az idei, Debrecenben rendezett országos bajnokságon elért eddigi legjobb idejéből, ezzel futamában az ötödik lett.

"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült így reggel megúsznom a legjobbamat, ez volt a célom" - értékelt Joó Sára, majd megjegyezte, a közönség és a hangulat pluszt adott az úszásához. 

10:35

Bohus Richárd a 18., Kozma Dominik pedig a 21. helyen zárt, ezzel egyikük sem jutott be az elődöntőbe 100 méter gyorson szerdán, a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A vb egyik legnépesebb számára 119-en neveztek, igaz, néhányan végül nem álltak rajtkőre.

A magyarok közül Bohus az utolsó előtti, azaz a tizenegyedik futamban kapott helyet. A 24 éves békéscsabai versenyző a szélső, 9-es pályán kifejezetten jól kezdett, s a fordulót követően ugyan visszaesett, egy nagy hajrával, egyéni legjobbjától csupán egyetlen századdal elmaradva 48.87 másodperccel az ötödik lett.

 Jobb lett volna ez, csak a váltóban elért harmadik hellyel nem számoltam, talán túl nagy érzelmi többletet adott, ami miatt nem nagyon tudtam aludni az elmúlt napokban. Ez most ennyi volt, nagyon  meghaltam a végére

- mondta Bohus Richárd.  

Ezt követően a közönség új kedvence, Kozma Dominik állt a rajtkőre, a 26 éves úszó a vasárnapi nyitónapon a bronzérmet nyert 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként ért el országos csúcsot, majd kedden 200-on - ahol fantasztikus versenyzéssel hatodik lett - Cseh László 2009-es hazai rekordját javította meg.

Kozma a 8-as rajthelyről indulva negyedikként fordult a második 50-re, s végül Bohus idejéhez képest két századdal rosszabbat, 48.89-et úszott, ezzel hetedik lett a futamában.

Lerombolt a kétszáz gyors rendesen, de azért jöttem, hogy kiússzam magam, örülök annak az országos csúcsnak. Ha ott tartalékolok, ez most biztos jobb, de az nem én lettem volna

-  nyilatkozott Kozma, majd hozzátette: a kétszázas ritmus volt benne,  a gyorsaság hiányzott az úszásából. 

10:50

Hosszú Katinka a legjobb, Szilágyi Liliána pedig az ötödik idővel jutott a délutáni elődöntőbe 200 méter pillangón szerdán, a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A két magyar közül elsőként Szilágyi állt rajtkőre. A start után rögtön az élre tört, s végig vezetve kiváló versenyzéssel nyerte a futamot. Ideje, a 2:07.73 perc bő egy másodperccel elmaradt egyéni legjobbjától, amelyet még 2014-ben, az nankingi ifjúsági olimpián úszott.

Örülök, ez egy nagyon jó idő így délelőtt. Kipróbáltam egy új technikát, ami jól sikerült, izgalmas lesz a döntő

- mondta Szilágyi.

A negyedik futamban következett Hosszú Katinka, a szám 2009-es és 2013-as vb-bronzérmese. A 200 méter vegyes budapesti világbajnoka az első fordulót követően az élre állt, s ugyan riválisai nagy csatára késztették, végül megőrizte előnyét, 2:07.25-ös idővel győzött és az első helyen jutott tovább.

Hosszú ezúttal is csak a versenynap végén értékeli majd a teljesítményét.

11:10

Sós Dániel 22. helyen zárt, így nem jutott elődöntőbe 200 méter vegyesen szerdán, a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

Sós Csaba szövetségi kapitány 18 éves, junior világbajnoki ezüstérmes fia 2:01.54 perces eredménnyel ért célba, ez bő egy másodperccel rosszabb egyéni legjobbjánál.

Egyáltalán nem vagyok elégedett, az idő nem tükrözi az elvégzett edzésmunkát, ezért csalódott vagyok. Szerettem volna menni még egy kört

- értékelt Sós, aki elmondta, hogy az érettségi mellett is nagyon keményen dolgozott, ám ez ezúttal nem jött ki.

"A gyorson ment el, általában egész jó hajrám van, de most ez se jött, a frissesség hiányzott a végén." - tette hozzá.

11:46

Ugyan nyolcadik idővel bejutott volna a döntőbe, de rossz váltás miatt kizárták a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres magyar vegyesváltót szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

Az 5-ös pályán úszó magyaroktól háton Balog az első helyen adta át a képzeletbeli stafétát Gyurtának, aki legalább három testhossznyira növelte az előnyt mellen. Szilágyinak egy férfi ellenfél jutott a brit James Guy személyében pillangón, aki le is hagyta a magyart. Jakabos már csak a harmadik helyet tudta megtartani gyorson, azonban néhány pillanattal később kiderült, Gyurta korai beugrása - 11 századdal hamarabb indult el - miatt kizárták a magyarokat.

Tegnap Gáborral sokat gyakoroltunk az edzésen, ami akkor jól ment, az most nem sikerült

- mondta Gyurta. Hozzátette, a döntőbe jutás volt a kitűzött a cél, amely sikerült volna, ha nincs ez a hiba.

A 200 méter mell londoni olimpiai bajnoka két évvel ezelőtt Kazanyban is elsiette a rajtot, akkor ez a férfi 4x100 méteres vegyesváltó döntőjébe és országos csúcsába került.

A második előfutamban a Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell, Mallory Comerford összeállítású amerikai váltó 3:40.28 perces idejével megdöntötte a britek két évvel ezelőtt Kazanyban felállított 3:42.71 perces világrekordját.

Ez már a hatodik világcsúcs volt a Duna Arénában: a nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját, kedden a brit Adam Peaty 50 méter mellen a délelőtti előfutamban, majd este az elődöntőben is rekordot ért el, a kanadai Kylie Jacqueline Masse a női 100 méter hát, az amerikai Lilly King pedig a női 100 méter mell csúcsát javította meg.

11:50

A francia válogatott szerezte meg a 11. helyet a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabda-tornáján, miután szerdán délelőtt két góllal legyőzte az új-zélandi együttest.

A magyar csapat 15 órától száll vízbe a görögök ellen, a tét az 5-8. hely.

Eredmény:
női vízilabda (Margitsziget):

a 11. helyért:
Franciaország Új-Zéland 9-7 (0-1, 2-2, 5-1, 2-3)

később:

a 9. helyért:
Hollandia-Kína 12.00

az 5-8. helyért:
Olaszország-Ausztrália 13.30
Magyarország-Görögország 15.00

elődöntő:
Oroszország-Egyesült Államok 20.30
Kanada-Spanyolország 22.00 

13:57

Az előző vb-n ezüstérmes holland válogatott végzett a kilencedik helyen a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján, miután szerdán magabiztos győzelmet aratott a kínai együttes ellen.

A magyar csapat 15 órától száll vízbe a görögök ellen, a tét az 5-8. hely.

Eredmény:
női vízilabda (Margitsziget):

a 9. helyért:
Hollandia-Kína 14-7 (2-2, 5-2, 2-1, 5-2)

korábban:

a 11. helyért:
Franciaország Új-Zéland 9-7 (0-1, 2-2, 5-1, 2-3)

később:

az 5-8. helyért:
Olaszország-Ausztrália 13.30
Magyarország-Görögország 15.00

elődöntő:
Oroszország-Egyesült Államok 20.30 Kanada-Spanyolország 22.00

14:30

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint nagyon jó csapat, de legyőzhető a görög, amellyel a 17. vizes világbajnokság elődöntőjében találkozik a hazai együttes.

Märcz Tamás a Margitszigeten az oroszok felett aratott 14-5-ös kiütéses diadalt követően tartott szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ha csapata hasonlóképpen jól teljesít majd a csütörtöki összecsapáson is, mint tette az oroszok ellen kedden, ott lesz a vb-döntőben.

A szakvezető visszatekintve úgy vélekedett, hogy a kilencgólos siker csalóka, mert egy jó orosz csapatot sikerült legyőzni, amelyet nyomaszthatott a magyar szurkolóhad fergeteges buzdítása, amellett, hogy a hazai válogatott kitűnően játszott. Együttesét méltatva kiemelte, hogy nagyon rendben volt a csapatjáték, amellett kiemelkedő egyéni teljesítményeket is látott.

Varga Dénes csapatkapitány már előre tekintett, hangsúlyozva, hogy a görögök csapatként erősek igazán. "Ők a játékot lassítják, ehhez értenek, tehát nekünk kell a tempót diktálni az elődöntős összecsapáson. Nem alhatunk bele a meccsbe!" - mondta. Hozzáfűzte, sokszor találkoztak már a vízben a görögökkel, idén nyáron is, és mindezek alapján gondolja úgy, hogy "képesek vagyunk megverni őket".

Derűlátó Erdélyi Balázs is, aki szerint az ellenfélnek akad pár jó játékosa, ők külön figyelmet érdemelnek, de mindenképpen magyar győzelemre számít. "Az elmúlt években sokszor meccseltünk velük, s ebből rendre mi jöttünk ki jobban" - jelentette ki.

Török Béla arról beszélt, örömmel tölti el, hogy a legjobb négy közé jutottak, s úgy nyilatkozott, hogy számára az "uszodai hangulat kifogástalan, nagyon nagy élmény". Szerinte is verhető csapat a görög, de arra is felhívta a figyelmet, hogy "szemben az oroszokkal, őket nem fogja lenyomni a szigeti közönség, tele vannak önbizalommal".

Mezei Tamás leszögezte: ő maga feltétlenül döntőt szeretne játszani a hazai világbajnokságon.

" A görögöknek meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk a jobbak, nem számítok tőlük meglepetésre." - fogalmazott.

A Magyarország-Görögország elődöntőt csütörtökön 20.30 órától rendezik.

15:00

Az olasz válogatott játszhat az ötödik helyért a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján, miután szerdán ötméteresekkel legyőzte Ausztrália csapatát a Margitszigeten.

Az ausztrálok négy másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlítettek (11-11), majd az ötméteres-párharc több elhibázott dobás után úgy dőlt el az olimpiai ezüstérmes olaszok javára, hogy Halligan Bronte a lövés előtt kiejtette a labdát a kezéből.

A magyar csapat 15 órától száll vízbe a görögök ellen, és győzelem esetén Olaszországgal találkozik.

Eredmények, női vízilabda (Margitsziget):

az 5-8. helyért:
Olaszország-Ausztrália 18-17 (5-3, 2-3, 1-3, 3-2, 7-6) - ötméteresekkel

később:
Magyarország-Görögország 15.00

elődöntő:
Oroszország-Egyesült Államok 20.30
Kanada-Spanyolország 22.00

korábban:

a 9. helyért:
Hollandia-Kína 14-7 (2-2, 5-2, 2-1, 5-2)

a 11. helyért:
Franciaország Új-Zéland 9-7 (0-1, 2-2, 5-1, 2-3) 

15:40

Délelőtt az úszómesterre is szükség volt a Duna Arénában

Egy úszósapka valahogy ottmaradt a medencében a délelőtti elődöntők alatt, így pedig nem indíthatták a következő számot a szervezők. Szerencsére akadt egy hős - az Index cikke alapján az úszómester -, aki megmentette a helyzetet.

16:20

Nagy fordítás után ötödik helyért játszhatnak a női pólósok
 

A magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re legyőzte a görög csapatot a világbajnokság szerdai játéknapján, így pénteken az ötödik helyért játszhat az olaszokkal a Margitszigeten.

A találkozó elején pontatlanul és bizonytalanul játszott Bíró Attila szövetségi kapitány együttese, amely a nagyszünetre háromgólos hátrányba került. A pihenő után azonban gyökeresen megváltozott a játék képe, a harmadik nyolc percet 5-0-ra nyerték a magyarok, innen pedig nem engedték ki kezükből a győzelmet.

A magyar válogatott legeredményesebbje a háromgólos Keszthelyi Rita volt.

Eredmény, az 5-8. helyért:
Magyarország-Görögország 10-9 (2-4, 1-2, 5-0, 2-3)
gólszerzők: Keszthelyi 3, Bujka, Szilágyi 2-2, Gurisatti, Takács, Szücs 1-1, illetve Cukala 3, Avramidu, Xenaki 2-2, Aszimaki, Plevritu 1-1

Bíró Attila szövetségi kapitány Európa-bajnok együttese az esőben kezdődő mérkőzés első percében hátrányba került, ám villámgyorsan válaszolt, miután Bujka Barbara értékesítette az általa kiharcolt ötméterest. A görögök előbb fórból, majd centerből vették be Kasó Orsolya kapuját, de Bujka akcióból egyre csökkentette a hátrányt (2-3). A kék sapkában játszó görögök emberelőnyből állították vissza kétgólos vezetésüket. A kapusteljesítmény egyik oldalon sem tett hozzá a védekezéshez az elején, sokáig egyik hálóőr sem találkozott a labdával, végül két másodperccel a nyitó játékrész vége előtt Kasó hárított 2-4-nél.

A második nyolc perc gólcsenddel indult, amit a negyed feléhez közeledve a harmadik találatát szerző Hrisztina Cukala tört meg. A különbségből Keszthelyi Rita faragott egyet immár napsütésben, de centerből a kapuba becserélt Gangl Edinát is felavatták a görögök, így a nagyszünetben 6-3 volt "oda".

A fordulást követően előbb Takács Orsolya használt ki egy létszámfölényes lehetőséget, majd a vb-újonc Szilágyi Dorottya talált be akcióból. Keszthelyi értékesített büntetője pedig azt jelentette, hogy a negyed közepén egyenlített a hazai csapat (6-6). Sőt, egy megúszás után a másik vb-újonc Gurisatti Gréta góljával először vezetett a magyar válogatott, amit nagy lelkesedéssel vett tudomásul a Hajós Alfréd uszoda mintegy ötezres közönsége. Szücs Gabriella találata után pedig újra "robbant" a tribün. A lövéshatékonyság mellett a kapuscsere is segített a nagy talpra állásban, Gangl 80 százalékos védési hatékonyságnál tartott a negyed végén.

A meccs a záró felvonásban ott folytatódott, ahol a harmadik negyedben abbamaradt: Szilágyi is feliratkozott a duplázók közé. A görögök hosszú idő után betaláltak, ráadásul gyors egymásutánban kétszer is, Keszthelyi azonban harmadik góljával válaszolt (10-8). Emberelőnyből zárkózott az ellenfél, de egyenlíteni már nem tudott.

A magyarok pénteken 13.30-kor szállnak vízbe az ötödik helyért.

Korábban:
az 5-8. helyért:
Olaszország-Ausztrália 18-17 (5-3, 2-3, 1-3, 3-2, 7-6) - ötméteresekkel
a 9. helyért:
Hollandia-Kína 14-7 (2-2, 5-2, 2-1, 5-2) 
a 11. helyért:
Franciaország Új-Zéland 9-7 (0-1, 2-2, 5-1, 2-3)

Női vízilabda: Magyarország - Görögország összecsapás az 5-8. helyért


 

17:15

A bányászbéka feneke alól jöttünk fel

"A bányászbéka feneke alól jöttünk fel egy kapuscsere és egy védekezésváltás segítségével, amivel mi el tudtuk bizonytalanítani a görögöket. Viszont amíg addig eljutottunk, volt pár súlyos egyéni hiba" - értékelt Bíró Attila, aki kitért rá, az első másfél-két negyedben benne volt a negyeddöntős vereség a kanadaiak ellen, ezért fel kellett emelnie a hangját a szünetben, és meghozni néhány taktikai döntést. "Remélem, hogy ez a győzelem lökést ad a lányoknak és elég lesz holnaputánra is."

"Tudtuk, hogy ez az első lépés az új cél felé, amit kitűztünk magunknak. Nagyon megindító volt, hogy délután háromkor ennyi ember itt volt és szurkolt nekünk. Érezni lehetett a medencében, hogy velünk vannak, ezt külön köszönjük nekik" - fogalmazott Tóth Ildikó, aki kiemelte a kapuscsere fontosságát. Mint mondta, átfutott a fejükön, hogy ha nem rendezik a sorokat, akkor esélyük sem lesz. "Az olaszoknál is nagy tradíciója van a vízilabdának, ezért nagyon oda fogják tenni magukat. De mi vagyunk itthon, a mi szurkolóink szíve dobban értünk, és ezt a szeretetet mi érezzük. Mindent meg fogunk tenni, hogy a végső cél meglegyen".

"Nem ébredtünk fel 6-3-ig, utána elhittük azt, hogy mégiscsak tudunk vízilabdázni" - nyilatkozott Bujka Barbara az MTI-nek. A center leszögezte, csapatként jobbnak bizonyultak ellenfelüknél. A pénteki találkozóra előretekintve elmondta, reménye szerint akkor még a mostani második félidőnél is jobb játékot mutat majd a válogatott, amely olykor még a végjátékban is elsietett támadásokat.

"Mindkét csapat fájó, nehezen feldolgozható vereséget szenvedett a nyolc között. Ezt a gátat, rossz emléket meg kellett törni. Az a lélektana, hogy el kell engedni a múltat, és nekünk ez a felénél sikerült" - fejtette ki Takács Orsolya, aki azt mondta, nagyon akarták a sikert maguknak és a szép számú szurkolónak. "Csak azért is küzdelem volt."

Illés Anna szerint nagy akarat kellett a fordításhoz:

"Rengeteg ember kijött még úgy is, hogy azért játszottunk, hogy megszerezhessük az ötödik helyet. Ez nagyon sokat jelentett számunkra, nem számítottunk ennyi emberre, több társam szeme is könnybe lábadt, amikor meglátták a tömeget."

17:40

Pellegrini nyerte a női 200 gyorsot

Hosszú Katinka a hetedik helyen végzett 200 méter gyorson szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

Hosszú a 2-es pályáról indult, nagyon bekezdett, hiszen az első hossz után második volt, de még a táv felénél is harmadiknak fordult. Ekkor azonban a szám esélyesebb versenyzői elléptek tőle, és egyértelművé vált, hogy nem lehet harcban az éremért. Hosszú 1:56.35 perces eredménnyel ért célba.

Női 200 méteres gyorsúszás döntője

Mindeközben az élen óriási harcot vívott egymással az olimpia bajnoki címvédő, 12-szeres világbajnok Katie Ledecky és a 2008-ban Pekingben győztes Federica Pellegrini. A 28 éves olasz végül óriási hajrával diadalmaskodott, s ezzel történelmet írt, mivel az amerikai csodaúszót pályafutása során első alkalommal győzte le valaki világbajnoki döntőben. Pellegrini az első úszó, aki egy számban hét világbajnoki érmet szerzett, arany került a nyakába idén, valamint 2009-ben és 2011-ben, ezüst 2005-ben, 2013-ban és 2015-ben, míg bronz 2007-ben.

Eredmények
női 200 m gyors, világbajnok:
Federica Pellegrini (Olaszország) 1:54.73 perc
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) és Emma McKeon (Ausztrália) 1:55.18
...7. HOSSZÚ KATINKA 1:56.35

18:10

Cseh László ezüstérmes, Kenderesi negyedik 200 méter pillangón
 

Cseh László ezüstérmet szerzett, Kenderesi Tamás pedig a negyedik helyen végzett 200 méter pillangón szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

Férfi 200 méteres pillangóúszás döntője

A címvédő Cseh 1:53.72 perccel csapott célba a 2012-es olimpiai bajnok dél-afrikai Chad Le Clos (1:53.33 p) mögött, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi 1:54.73 percet úszott.

Cseh László a magyar csapat harmadik érmét szerezte a 17. vizes vb-n, vasárnap a férfi 4x100-as gyorsváltó harmadik lett, hétfőn pedig Hosszú Katinka nyert 200 m vegyesen.

18:30

Cseh: Nem tudom, lehetett-e volna ez gyorsabb

"Nem tudom, lehetett-e volna ez gyorsabb, bár az idő teljesen jó. Az, hogy idén eljutottam idáig, hatalmas csapatmunka volt" - mondta a sorozatban nyolcadik világbajnokságán is érmes Cseh.

Férfi 200 méteres pillangóúszás döntője

"Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, nem így álmodtam meg ezt a döntőt. Közel sem úsztam olyat, mint amilyet terveztem. Negyedik lettem, annyira nem rossz ez az eredmény, de többre számítottam" - nyilatkozott Kenderesi.

18:50

Az óriás-toronyugrók birtokba vették a Batthyány téri helyszínt
 

Sajtónyilvános edzés keretében bemutatták a Magyarországon zajló vizes világbajnokság egyik leglátványosabb versenyhelyszínét, az óriás-toronyugrás 34 méter magas, tíztonnás ugrótornyát a budapesti a Batthyány térnél.

"A világbajnokságok történetében először nem természetes vízbe érkeznek az ugrók, hanem egy épített, ideiglenes medencébe" - idézte a szervezők közleménye Szántó Évát, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki megemlítette, hogy a medence kialakítása külön kihívás volt. A versenyzők egy 15 méter átmérőjű, 6 méter mély medencébe érkeznek, amelyben folyamatosan könnyűbúvárok várják őket, hogy egy esetleges rontott ugrás után azonnal segítséget nyújtsanak a sportolónak.

Óriás-toronyugrás tornyának átadója, edzések

"A helyszín kiválasztása azt a célt szolgálta, hogy a látványos, Budapest legszebb arcát mutató esemény a világ számos pontján keltse fel a figyelmet hazánk és a főváros szépsége iránt" - tette hozzá Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

A rendezők tájékoztatása szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg tervezett 1500 néző befogadására alkalmas lelátó mellett a döntők napjára a Dunán egy 80 méter hosszú és 20 méter széles uszályon további 600 férőhelyes ideiglenes nézőteret alakítanak ki. A verseny a folyó két partján és a hidakról is követhető lesz kivetítőkön keresztül. A Hunyadi hajó büféként és a mentőhajóként működik majd, az uszályokra pedig 250 fős Moszkva hajókat indítanak az Olimpia park kikötőjéből.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a versenyhelyszín egy része a vb után is megmarad, ahonnan különleges képeket lehet majd készíteni a Parlamentről, a Lánchídról és a Margitszigetről.

Az óriás-toronyugrás 2013 óta része a vizes világbajnokság programjának, a férfiak 27, a nők 20 méterről ugranak. A sportágban előzőleg sziklaugró világkupa-sorozatokat rendeztek. Az óriás-toronyugrás versenyeit a vb utolsó három versenynapján, péntektől vasárnapig bonyolítják le.

18:55

Hosszú és Szilágyi is döntős 200 méter pillangón
 

Hosszú Katinka a hatodik, Szilágyi Liliána pedig a hetedik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A két magyar egymás mellől, a 3-as és a 4-es pályáról indulhatott. Nagy kérdés volt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszúból, aki ebben a számban 2009-ben és 2013-ben is vb-bronzérmet szerzett, mennyit vett ki kevesebb mint egy órával korábban a 200 méter gyors döntője, ahol a hetedik lett.

Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána a női 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében

Az ebben a számban Eb-ezüstérmes Szilágyi, akárcsak a délelőtti előfutamban, erősen kezdett, féltávnál második volt, míg Hosszú egy rossz fordulót követően visszaesett. Emiatt csak negyedikként fordulhatott rá az utolsó 50 méterre, s nagy hajrával, éppen Szilágyit megelőzve a harmadik helyen ért célba. 

Szilágyi tovább javította délelőtti idejét, 2:07.67 perccel csapott be, míg Hosszú 12 századot rontott a 2:07.25-höz képest, ami elenyészőnek számít, tekintve a 200 méter gyors döntőjét.

A 200 méter pillangó fináléját csütörtökön rendezik.

19:05

Szilágyi: "görcsösebb voltam, mint délelőtt"

"Az volt a célom, hogy bekerüljek a döntőbe, görcsösebb voltam, mint délelőtt, hiszen a középdöntő a tavalyi olimpia miatt mentálisan nehezebb volt. Azonban bent vagyok, ennyi a lényeg" - mondta Szilágyi.

Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána a női 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében


    

"Tudtam a kétszáz gyorson, hogy dobogós helyezéstől a nyolcadikig bármi lehet. Ez most hetedik lett és bár szerettem volna jobbat, örülök, hogy ott voltam egy ilyen döntőben" - nyilatkozott Hosszú. Hozzátette, a fináléban kiadta magából a maximumot, nem tartalékolt a 200 méter pillangóra. Utóbbi számról szólva azt mondta, maradt még benne tartalék.

20:05

Újra világcsúcsot úszott az amerikai 4x100-as vegyes vegyesváltó
 

Akárcsak délelőtt az előfutamban, délután a döntőben is világcsúcsot ért el a 4x100 méteres amerikai vegyes vegyesváltó szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell, Mallory Comerford összeállítású négyes délelőtt 3:40.28 perces idejével megdöntötte a britek két évvel ezelőtt Kazanyban felállított 3:42.71 perces világrekordját.

A fináléban a Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Remel Dressel és Simone Manuel összeállítású váltó 3:38.56 perces idővel nyert az ausztrálok, illetve a holtversenyben harmadik kínaiak és kanadaiak előtt. 

Ez volt a hetedik világcsúcs volt a Duna Arénában: a nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját, kedden a brit Adam Peaty 50 méter mellen a délelőtti előfutamban, majd este az elődöntőben is rekordot ért el, a kanadai Kylie Jacqueline Masse a női 100 méter hát, az amerikai Lilly King pedig a női 100 méter mell csúcsát javította meg.

22:05

Döntőben az amerikaiak női vízilabdában
 

Elsőként az amerikaiak jutottak be a döntőbe a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján.

A címvédő és olimpiai bajnok tengerentúliak a szerdai elődöntőben öt góllal verték az oroszokat a Margitszigeten. 

Eredmények, női vízilabda (Margitsziget):
elődöntő:
Egyesült Államok-Oroszország 14-9 (5-4, 6-1, 2-2, 1-2
később:
Kanada-Spanyolország 22.00

22:05

Döntőben az amerikaiak női vízilabdában
 

Elsőként az amerikaiak jutottak be a döntőbe a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján.

A címvédő és olimpiai bajnok tengerentúliak a szerdai elődöntőben öt góllal verték az oroszokat a Margitszigeten. 

Eredmények, női vízilabda (Margitsziget):
elődöntő:
Egyesült Államok-Oroszország 14-9 (5-4, 6-1, 2-2, 1-2
később:
Kanada-Spanyolország 22.00

23:15

A spanyolok a másik döntőbe jutott csapat

A spanyolok játszanak majd a címvédő amerikaiakkal a pénteki döntőben a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján.

A spanyol válogatott a szerdai második elődöntős mérkőzésen két góllal verte a - negyeddöntőben a magyarokat legyőző - kanadaiakat.

Eredmények, női vízilabda (Margitsziget):
elődöntő:
Spanyolország-Kanada 12-10 (4-2, 3-2, 2-2, 3-4)

23:15

A spanyolok a másik döntőbe jutott csapat

A spanyolok játszanak majd a címvédő amerikaiakkal a pénteki döntőben a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján.

A spanyol válogatott a szerdai második elődöntős mérkőzésen két góllal verte a - negyeddöntőben a magyarokat legyőző - kanadaiakat.

Eredmények, női vízilabda (Margitsziget):
elődöntő:
Spanyolország-Kanada 12-10 (4-2, 3-2, 2-2, 3-4)

20:05

Újra világcsúcsot úszott az amerikai 4x100-as vegyes vegyesváltó
 

Akárcsak délelőtt az előfutamban, délután a döntőben is világcsúcsot ért el a 4x100 méteres amerikai vegyes vegyesváltó szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell, Mallory Comerford összeállítású négyes délelőtt 3:40.28 perces idejével megdöntötte a britek két évvel ezelőtt Kazanyban felállított 3:42.71 perces világrekordját.

A fináléban a Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Remel Dressel és Simone Manuel összeállítású váltó 3:38.56 perces idővel nyert az ausztrálok, illetve a holtversenyben harmadik kínaiak és kanadaiak előtt. 

Ez volt a hetedik világcsúcs volt a Duna Arénában: a nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját, kedden a brit Adam Peaty 50 méter mellen a délelőtti előfutamban, majd este az elődöntőben is rekordot ért el, a kanadai Kylie Jacqueline Masse a női 100 méter hát, az amerikai Lilly King pedig a női 100 méter mell csúcsát javította meg.

M4 Sport

9.30: Vizes vb, úszás, selejtezők

13.30: Vizes vb, női vízilabda, az 5-8. helyért, Olaszország-Ausztrália

15.00: Vizes vb, női vízilabda, az 5-8. helyért, Magyarország-Görögország

17.30: Vizes vb, úszás, középdöntők, döntők

20.30: Vizes vb, női vízilabda, elődöntő, Oroszország-Egyesült Államok

22.00: Vizes vb, női vízilabda, elődöntő, Kanada-Spanyolország

Eurosport 1

9.30: Vizes vb, úszás, selejtezők

17.30: Vizes vb, úszás, középdöntők, döntők

Online itt követheti az eseményeket, de az eredményekről mi is folyamatosan beszámolunk.
Kövesse cikkünket!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái