Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Visszatér Tóth az FC Sopronhoz?

Egyre többször lehet hallani Sopronban, hogy Tóth Mihály futballista visszatérhet az FC Sopronhoz.

Tóth Mihály középen.
Befejeződött a norvég labdarúgó bajnokság! Az információ önmagában nem túl nagy horderejű, joggal kérdezhetnék olvasóink, hogy kerül a csizma az asztalra, azaz miért is érdekes ez.

Nos, a napokban egyre több olyan hangot lehetett hallani  Sopronban, miszerint Tóth Mihály, a 2003–2004-es évad nyáron a norvég első osztályú Fridrikstadt csapatához szerződött gólkirálya visszatérhet. Arról  is szólt a pletyka, miszerint a gólzsák már Selymes Tibor csapatával edzett.

Sikerült utolérni a soproni közönség korábbi kedvencét és természetesen rákérdeztünk, van-e alapja a pletykának. Emellett arról is beszélt „Sopron Misije", milyen is a futball, s a futballista élete Skandináviában.

Edzés – november közepéig

– Üdvözölöm, nagyon tisztán, közelről, jól hallom. Tényleg Sopronban van? – szegeztük a kérdést Tóth Mihálynak.

– Úgy látszik, jók a légköri viszonyok – felelte a csatár. – Norvégiában vagyok, s bár a bajnokságnak vége, még november közepéig edzünk, de természetesen már csak amolyan levezető jelleggel.

– Azt tudja, hogy Sopronban hallani olyan hangokat, miszerint hamarosan visszatér. Van ennek valami alapja?

– Az tény, hogy néhány szurkoló barátommal tartom a kapcsolatot, miként a vezetőség néhány tagjával is. Amikor gödörben volt a soproni csapat, nem tagadom, érintőlegesen ez is felvetődött, de mivel három és fél évre szerződtem a Fredrikstadthoz, s ebből csak fél év telt el. A csapatnak, ha nem is könnyen, de sikerült megkapaszkodni az élvonalban. A norvég másodosztályban nem szívesen futballoztam volna, de mivel maradtunk első osztályúak, s még sok van hátra a szerződésemből, most nem aktuális az esetleges visszatérésem. Az más kérdés, hogy elképzelhető, hogy miután befejeződtek az edzések, s hazatérek, nézőként ellátogatok a soproni csapat valamelyik mérkőzésére. Szívesen megnézném, hogy futballoznak együtt azon társaim, akik Sopronban maradtak a kupagyőztes csapatból, Signorival!

Sérülés miatt inkább a fakóban szerepelt

– Említette, hogy sikerült bent maradniuk. Nehéz volt, nagyon rezgett a léc?

– Volt egy rossz periódusa a csapatnak, amikor hat vagy hét fordulón át nem tudott nyerni. Ekkor bizony igen nehéz helyzetbe kerültünk, megérintett a kiesés szele bennünket. Szerencsére a végét jól bírta a társaság, az utolsó négy fordulóban két meccset megnyertünk, kettőn pedig döntetlent játszottunk. A záró fordulóban elért 3–1-es győzelemmel sikerült végül bentmaradni.

– Mennyi szerepe volt önnek mindebben?

– Sajnos nem igazán tudtam az első csapatnál megmutatni, mire is vagyok képes valójában. Eleinte inkább csereként kaptam lehetőséget az első csapatban, vagy még úgy sem.  Aztán megsérültem.Szeptember közepe táján edzésen a kapusunk ráesett a térdemre, amelyen izomszakadást szenvedtem, s vagy öt hétig nem is tudtam edzeni.

– Sikerült azért a korábbi magyar gólkirálynak Norvégiában azért góllal letennie a névjegyét?

– Egyszer azért szerencsére betaláltam. Érdekes, hogy éppen a Bajnokok Ligájában szereplő Rosenborgnak tudtam gólt lőni, azt a meccset egyébként 5–1-re nyertük, én állítottam be a végeredményt.

A magyar futbalista élete északon

– Mennyire volt nehéz beilleszkednie az új közösségbe?

– Rendesek a srácok, a társasággal nincs gond. A norvég nyelv ismeretének hiánya nem könnyíti a helyzetet, de azért van pár  külföldi játékosunk, angolul azért úgy ahogy megértetem magam. Néhány futball-szakkifejezést pedig azért már norvégul is tudok.

– Említette, hogy volt több külföldi csapattársa is. Honnan érkezett a Fredrikstad többi légiósa?

– Van finn, Costa Rica-i észt és amerikai futballistája a csapatnak, ráadásul e két utóbbi tagja is hazája válogatottjának. A legnagyobb név talán a norvég válogatott kapus Thomas Myhre, aki korábban több angol csapatban és a skót Rangersben is játszott. Sajnos ő csak az első három-négy fordulóban védett nálunk, többek között a Rosenborg elleni mérkőzésen is, amelyen a gólt rúgtam. Aztán elment Angliába, ha jól tudom, az élvonalbeli Charltonhoz. Amíg ő állt a kapunkban addig nem veszítettünk meccset!

– Említette, hogy jó a társaság. Ez abban is megnyilvánul, hogy dezések, meccsek után is összejárnak?

– Nem, ez ott nem nagyon jellemző, általában mindenki megy haza dolga végeztével, inkább az utazások alatt vagyunk többet együtt. Mivel megsérültem, túl sok ilyenben nem volt részem. 

– Milyen stílusú a játék a norvég bajnokságban, miben különbözik az itthonitól?

– Itt sokkal inkább dominál a fizikai erő, mint otthon, s a játék taktikailag jóval egyszerűbbnek tűnik. A támadásépítésből a középpálya gyakorlatilag kimarad, a védők előreívelik a labdát. Majdnem minden csapatban van egy-egy magas, erőteljes felépítésű, robusztus középcsatár, aki az előreíevl labdákat próbálja lefejelni a mélységből érkező, kiugró vagy a második hullámban érkező társaknak, erre épül a támadójáték.

Szabadidő: főleg otthon

– Most, hogy sérült volt, nyilván sok, talán túl sok szabad ideje lett. Mit csinált mivel tudja kint eltölteni a szabad idejét, gondolom azért a norvég moziknak nem lett törzsvendége?

– Nem, valóban nem! Mivel itt  jó idő után pillanatok alatt „le tud szakadni" az ég, s kegyetlen zivatarok lehetnek szinte a semmiből, jórészt otthon voltam, és emellett rehabilitációra jártam, erősítettem  interneten figyeltem többek közözz az odahaza a futballban történteket. Meg aztán az is nagy figyelmet s sok időt igényel, hogy fiam itt kezdett el iskolába járni, neki sem egyszerű, de ő is próbál beilleszkedni.

– Mikor kezdődik a következő évad?

– Jó hosszú szünet lesz, közel fél éves. A bajnokság majd áprilisban kezdődik, a felkészülés pedig januárban.

– Érdekes lehet majd a norvég télben edzeni...

– Itt azért egészen mások a körülmények, lehetőségek, mint otthon. Van fedett csarnoka, műfüves pályával és egyébként is minden a rendelkezésre áll a felkészüléshez. Az otthoni tréningek mellett még ha jól tudom, majd kétszer is megyünk külföldre edzőtáborba. 

– Mit vár saját magától a következő évadban?

– Szeretném stabilizálni a helyemet a csapatban, és remélem, kint is többször leszek majd eredményes!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Batistuta nem jön

Sopronban egy másik világsztár, az Ázsiában futballozó argentin Batistuta érkezéséről pletykálnak. Tovább olvasom