Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Videobíró helyett legyen inkább csip

Nem pártolja a mérkőzések vitatott jeleneteinek videóról történő visszajátszását, viszont megfontolandónak tartja a labdába helyezett elektronikus csip bevezetését egy neves német FIFA-bíró.

Herbert Fandel, a német játékvezető-testület 46 éves elnöke a Süddeutsche Zeitung hétfői számában közölt írásában leszögezi: a labdarúgás az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül. Egyre több mérkőzésen kavarják fel a kedélyeket a bírók és a partjelzők vélt vagy tényleges tévedései. Csakhogy a büntetőterületen belül történteket televíziós felvétel alapján sem lehet egyértelműen és hibátlanul megítélni.

Ehhez ugyanis hiányzik a harmadik dimenzió, a térbeli látás. Márpedig egy összecsapást nagyon is különbözőképpen lehet értékelni, amennyiben a kamera pozíciója nem tesz lehetővé egyértelmű megítélést.

Ha viszont a tv-monitor előtt ülő szakértők eltérő módon vélekednének egy adott jelenetről (szerelés, kezezés, lökés stb.), az a halálát jelentené a labdarúgásnak, amelyben a döntések 95 százaléka a játékvezető mérlegelése alapján születik – érvel Fandel.

A dél-afrikai vb egyik legnagyobb bíróbakija: Frank Lampard labdája jócskán túljutott a gólvonalon, Jorge Larrionda játékvezető és asszisztense azonban nem látta gólnak az esetet a német–angol derbin.
A dél-afrikai vb egyik legnagyobb bíróbakija: Frank Lampard labdája jócskán túljutott a gólvonalon, Jorge Larrionda játékvezető és asszisztense azonban nem látta gólnak az esetet a német–angol derbin.


Támogatja viszont a labdába beépített elektronikus csip gondolatát. Emlékeztet a dél-afrikai világbajnokságon lejátszott német–angol mérkőzésre, amelyen Lampard lövése nyomán a felső lécről levágódó labda mintegy 30 centiméterrel a német gólvonal mögött ért földet. Ennek ellenére az uruguayi játékvezetői hármas nem ítélte meg a szabályos gólt. Csip alkalmazása esetén a segédeszköz azonnal jelezte volna Larrionda bírónak, hogy a labda teljes terjedelmében túljutott a gólvonalon, vagyis gól esett.

Fandel – miként vele együtt a Bundesliga-mérkőzéseket vezető német bírók – támogatja a csip bevezetését, mert – mint érvelt – a játék változatlanul izgalmas maradna, viszont megbízhatóan ki lehetne szűrni egy fölösleges hibaforrást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: Felkészülés foghíjas keretekkel

Hétfőn az MKB-Euroleasing és a Soproni KC együttese is megkezdte a felkészülést az új szezonra. A… Tovább olvasom