Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Vezéregyéniségek kerestetnek

Kosárlabda - A SEAT Foton Győr női csapata és a Soproni sÖrdögök férfiegyüttese is nagy reményekkel készült a hétvégi bajnoki mérkőzésre, ám mindkét alakulat fájó vereséget szenvedett. Az okoknak igyekeztünk utánajárni.
Irányító és center kell

Talán a puszta ténynél, a huszonkilenc pontos vereségnél is fájóbb, hogy a hétvégi, Szeviép-Szeged elleni találkozó második félidejében motivációs problémák is jelentkeztek a SEAT Foton Győr női csapatának néhány játékosánál. Ki lehet ugyanis kapni, lehet rosszul is játszani, ám ha valaki nem is akar, az elfogadhatatlan nemcsak a profi, de még az amatőr sportban is.

„Hazai közönség előtt nem szabad úgy viselkedni, ahogy azt néhányan tették – mondta a találkozó másnapján Gálos László, az együttes vezetőedzője. – Mindez engem is váratlanul ért. A lányok rengeteg dolgot megkapnak, hárman közülük például a meccs előtt vehettek át új autókat, mégsem nyújtanak olyan teljesítményt, amely elvárható lenne. Csupán Rima Margeviciuté és Orsó Viktória teljesítményével voltam elégedett. Utóbbi kiegészítő ember ugyan, mégis mindent megtett a sikerért, a fejlődését tekintve jó úton jár. Jól hangzik ugyan, hogy van négy válogatott játékosunk, ám egyikőjük sem tölt be meghatározó szerepet saját nemzeti csapatában."

A szakember hozzátette: visszatérő probléma az is, hogy jó kezdés után megtörik a lendület és ilyenkor nincs egy olyan kaliberű játékos, aki összeszedné a társaságot.

Boldizsár és a többi magyar teljesítményével elégedett a sÖrdögök edzője. Fotó: Németh Péter

„A vasárnapi mérkőzésen a Szeged annyival volt jobb, hogy nekik van egy Fürész Emőkéjük, aki karizmatikus egyéniségként összefogta a csapatot. Emellett beszédes adat, hogy tizenkilenc triplakísérletünkből csupán egy talált a gyűrűbe. Nem csoda, hogy a lányok a második félidőben már szinte nem is mertek dobni. Nekünk nagyon hiányzott az utóbbi időben remekül játszó Tóth Zsuzsa és a sérült Koncz Judit is."
Az együttes a százalékos mutatót tekintve jelenleg ötödik helyen áll a táblázaton. A kötelező győzelmeket „hozta" a csapat, hazai környezetben legyőzte a riválisnak számító Zala-Volán ZTE-t és a Szolnokot is, ám a BSE-ESMA együttesétől otthon és idegenben is kikapott, akárcsak Szolnokon.

„Számomra egyértelműen a vasárnapi vereség fáj a legjobban. Szolnokon mindent megtettünk a sikerért, nem volt probléma a hozzáállással sem, nyerhettünk is volna, ám a játékvezetők `belenyúltak` a meccsbe."

Saját további sorsát illetően így fogalmazott a szakember: „Természetesen lehet edzőt váltani, ám meggyőződésem, hogy tartós változást ez nem eredményez majd. Szükségünk lenne egy jó irányítóra és centerre, nélkülük nincs esélyünk a komolyabb előrelépésre."
További információ a csapattal kapcsolatban, hogy a zöld-fehérek csütörtökön a BSE-ESMA otthonában, pénteken pedig a Magvassy-csarnokban az osztrák Post Wien együttesével játszanak barátságos mérkőzést.


Öt vereség zsinórban

Január elején még minden szépnek és jónak tűnt a Soproni sÖrdögök háza táján. Aznap Meszlényi Róbert együttese biztosan verte a tabella második helyén álló Pécs csapatát, stabilan ott volt a legjobb nyolc között, ráadásul csupa papíron nyerhető mérkőzés várt a sörgyári együttesre. Nos, ezeket a nyerhető meccseket sorra elbukta a soproni csapat, s zsinórban elszenvedett öt vereségével távol került a korábban oly biztosnak tűnő felsőháztól. A visszaesés okait a szakvezetővel boncolgattuk.

„Egyértelműen lélektani okokra vezetném vissza a történteket – kezdte a szakvezető. – A Pécs legyőzésével megteremtettünk egy kedvező pozíciót magunknak, ám a folytatásban az esélyesség terhét nem tudták elviselni a srácok. Kaposvárott, a MAFC vendégeként és itthon az Univer ellen görcsösen, erőlködve, mit szépítsük, rosszul játszottunk. A Szolnok ellen itthon jó meccsünk volt, balszerencsénkre a tavalyi bajnok éppen ellenünk játszott a szezon során messze a legjobban. Nyíregyházán a kipontozódásokig jól tartottuk magunkat, de ez is kevés volt."
A csapat négy külföldi játékosának elvileg vezéregyéniségnek kellene lenni, de ennek csak hellyel-közzel tudnak megfelelni a kosarasok.
„Korábban a szlovák Lesko volt a vezéregyéniség, ám hullámvölgybe került, s sajnos nem volt, aki átvegye tőle a vezérszerepet. Bradley, Viggiano és Frana sem nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt. Utóbbi nagyon jó csapatember, a két amerikai pedig még rutintalan, a nehéz, kiélezett helyzetekben nem nyerő típusú kosaras. A magyarokkal a legmesszebbmenőkig elégedett vagyok, stabilan, jól játszanak, hozzák meccsenként a harminc-negyven pontot" – folytatta Meszlényi Róbert.

Rima Margeviciuté azon kevés játékosok egyike, aki jól teljesített a Szeged elleni rangadón. Fotó: H. Baranyai Edina

A folytatásról így nyilatkozott a szakvezető: „Ugyanúgy dolgozunk tovább, mint eddig. A játékosok hozzáállására nem lehet panasz. Megfigyelhető, ahol nem esélyes a csapat, jól teljesít. Most, hogy papíron erősebb ellenfelek ellen játszunk, képes lehet bravúrokra. Reménykedjünk benne, hogy ezzel vissza tud hozni egy-két váratlan vereséget. Bár most távolinak tűnik a nyolc közé jutás, még nyolc forduló hátravan."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonyhádon betlizett a rangadóra készülő SMAFC

Kosárlabda - Az első negyed gyenge soproni védekezése alapvetően meghatározta a mérkőzés menetét,… Tovább olvasom