Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Végső búcsú Puskás Ferenctől

Szombaton Budapesten a Szent István-bazilikában örök nyugalomra helyezték Puskás Ferencet.

Szombaton Budapesten a Szent István-bazilikában örök nyugalomra helyezték Puskás Ferencet, az aranycsapat 79 éves korában elhunyt legendás labdarúgóját.

A Puskás-stadionban a Nemzet búcsúja nevet viselő műsorban többen méltatták az egykori klasszist. Ezt követte a gyászmenet a Hősök terére, ahol a dandártábornokká előléptetett Puskástól katonai tiszteletadással vettek búcsút. A Szent István-bazilikában a római katolikus gyászmise után a koporsót folyamatos harangzúgás közepette az altemplomba szállították, ahol a családtagok és a meghívott barátok jelenlétében örök nyugalomra helyezték Puskás Ferencet.

„Felejthetetlen marad ez a felemelő búcsú, megtiszteltetés volt számomra is, hogy itt lehettem" – mondta szombaton telefonon Jo - seph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a még kórházban lévő Schmitt Pál MOB-elnöknek, a Puskás Ferenc Kegyeleti Bizottság vezetőjének az aranycsapat legendás csatárának gyászszertartása után. Franz Beckenbauer, a németek világhírű „Császára" is hasonló véleményen volt: „Azt hiszem, labdarúgót még nem búcsúztattak ilyen méltóságteljesen, ilyen emlékezetesen, mint Puskás Ferencet, de megérd emelte..." – fogalmazott.

A temetésre különgéppel érkezett német küldöttség tagjai az elutazás időpontját megváltoztatva még a Szent István-bazilikában celebrált szentmisén is jelen voltak, s Beckenbauer megtiszteltetésnek vette, hogy az egyik könyörgést ő mondhatta el az elhunytért. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Labdarúgó Szövetség a szertartás után a nemrég megnyílt New York Palace szállóban fogadást adott a külföldi vendégek tiszteletére. S ó l yo m László köztársasági elnök gyászbeszédében hangoztatott kijelentése, amely szerint Puskás Ferenc meghatározó, kiemelkedő szerepet töltött be összetartó erejével, egyesítő szellemével, már a díszvacsorán is igazolódott: Lamperth Mónika spor tot is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Orbán Viktor volt kormányfő egy asztalnál foglalt helyet. Kisteleki István, az MLSZ elnöke, az egyik házigazda köszönetet mondott a vendégeknek a részvételért és Puskás Ferenc arcképével díszített ezüst emlékérmet nyújtott át valamenynyiüknek. Kamuti Jenő, a MOB főtitkára pedig Schmitt Pál nevében köszöntötte a megjelenteket.


Ránk figyelt a világ

A Puskás Ferenc Kegyeleti Bizottság nevében Schmitt Pál, a bizottság vezetője közleményt adott ki, melyben többek között ez áll: „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a családnak, elsősorban Erzsébet aszszonynak azért a bizalomért, hogy elhunyt férje, Puskás Ferenc, a nemzet halottja temetésének szervezésével, a kegyeleti bizottság vezetésével megbízott. A kegyeleti bizottság minden igyekezete – a Magyar Labdarúgó Szövetség segítségével – arra irányult, hogy a nemzet búcsúja méltó legyen a világ leghíresebb és legrokonszenvesebb magyarjának, a világfutball kiemelkedő játékosának utolsó útjához." Majd így folytatódik: „Köszönettel tartozunk azért, hogy a kormány ezt a szándékot erkölcsi és anyagi támogatásban részesítette; köszönetünket szeretném kifejezni a parlamenti pártok, Budapest főváros önkormányzata, a megyei közgyűlések és megyei jogú városok támogatásáért." A bizottság köszönet mond az esemény szervezőinek, részeseinek, a tudósító médiumoknak és megállapítja: „...az egész nemzet és a világ jó része tanúja lehetett a méltóságteljes búcsúnak, amely úgy érezzük, méltó volt a nemzet halottjának egyedülálló életútjához."


ÍGY LÁTTÁK ŐK

VINCZE OTTÓ, a Győri ETO FC válogatott labdarúgója: – Úgy gondolom, hogy a szervezők – a megjelent játékosokkal és csapatokkal együtt – nagyon kitettek magukért, gyönyörű volt a szertartás. Válogatott futballisták között álltam díszsorfalat. Lesújtó dolog volt viszont számomra, hogy nagyon kevesen jöttek el Puskás Öcsi bácsi búcsúztatására. Ötven-hatvanezer embert mindenképpen vártam volna.

HERCZEG MIKLÓS, az Integrál-DAC volt válogatott labdarúgója: – Csodálatosan szép volt a szertartás, méltó volt a legismertebb magyar emberhez, Puskás Ferenchez. Hiányérzetem csak amiatt van, hogy nagyon kevesen voltak. Előzetesen arra számítottam, hogy legalább a róla elnevezett stadion fele megtelik. Szerintem ilyen búcsúztatása még nem volt és valószínűleg nem is lesz egy játékosnak sem.

BOTOS ANTAL, a Bodajk-Siófok vezetőedzője: – Nagyon megható, felemelő érzést jelentett számomra, hogy ott lehettem a nemzet legnagyobb futballistájának és nagyszerű emberének a búcsúztatásán. Szép volt a szertartás, a könnyeimmel küszködtem. Ilyenben még nem volt részem és valószínűleg nem is lesz. Egyszeri és megismételhetetlen volt az esemény.

OROSS MÁRTON, az NB II-es Gyirmót labdarúgója: – Furcsa érzés volt, hogy melegítőben mentünk temetésre, de amikor ott voltunk, ez már nem tűnt különösnek. Sőt, méltónak találtam, hogy különböző klubok játékosai így búcsúztak Puskás Ferenctől. Ami még számomra is tanulságos volt, hogy sajnos mi, magyarok csak akkor becsüljük meg hírességeinket, amikor azok eltávoznak közülünk. A spanyoloktól e tekintetben is példát lehetne venni.

KUN ATTILA, szintén a Gyirmót labdarúgója: – Vegyes érzések kavarogtam bennem, ahogy ott álltunk Puskás Ferenc koporsójánál. Az egész ceremónia, a zene nagyon megható, megindító volt, többször beleborzongtam. Sajnáltam s szerintem nem illett a képbe, amikor a stadionban ülők elkezdték skandálni Puskás nevét. A csenddel talán jobban ki lehetett volna fejezni a gyászt...

Spanyol könnyek a magya bálványért


A stadionbeli szertartáson a Real Madrid és a spanyol szövetség vezetői is elbúcsúztak Panchótól, ahogy második hazájában nevezték. A Real nevében Ramon Calderón elnök búcsúzott a klub legendás csatárától. „Nemcsak a Real Madrid, hanem egész Spanyolország emlékezik, siratja legendás csatárát, aki a labdarúgás egy egész évtizedét meghatáro z t a" – mondta Calderón, hangsúlyozva, hogy Puskás bálvány volt, minden gyermek példaképe, négyszeres gólkirály. „Hős volt Spanyolországban és Magyarországon is, ahová mindig haza akart térni családja körébe – jelentette ki, majd hozzátette: – Büszkék vagyunk rá, hogy a játékosunk volt, mellszobra által örökké velünk lesz."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurta Dániel aranya

Gyurta Dániel vasárnap aranyérmet szerzett 200 méter mellen, 2:06.58 perces országos csúcsot… Tovább olvasom