Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Véget ért a hat szűk esztendő

Kosárlabda - A napokban véget ért a női Európa-bajnoki selejtezősorozat. A magyar női válogatott 2003 után kvalifikálta magát a kontinenstornára. A sikerből soproni és győri kosarasok is kivették a részüket.

A múlt hétvégén Zágrábban, a házigazda Horvátország felett aratott győzelemmel a magyar női válogatott legjobb csoportharmadikként jogot szerzett arra, hogy – hat év után – jövő júniusban ott legyen a lettországi EB-n.

Megyei szempontból örömteli, hogy a siker részese volt az MKB-Euroleasing Sopron csapatából Horti Dóra és Krivacsevics Tijana – továbbá súlyos sérüléséig Semsei Barbara, betegségéig pedig Honti Kata –, míg a SEAT Foton Győr két kosarast, Fűrész Diánát és Vida Annát adta a válogatottnak.

Egy hullámhosszra kerültek

Horti Dóra érdeklődésünkre elmondta, a nyitófordulóban Szlovákiában kapott nagy pofon után mérkőzésről mérkőzésre jobban játszott az együttes. Kiemelte: a válogatott azon is túl tudta tenni magát, hogy Semsei és Honti kidőlt a sorból. Kettejük kiesése Hortinak azért is fájt különösen, mert két csapattársa esett ki a válogatottból. Szerencsére – tette hozzá a center – Englert Orsolya kiválóan irányított, később pedig Fűrész Diána is felnőtt a feladathoz.

„Nagyon fontosnak tartottam, hogy a hosszabbítás után Franciaországban elszenvedett vereséget is pozitívan dolgozta fel a társaság, s nem a letargia lett úrrá a csapaton, hanem abból, hogy a kiváló francia együttest saját pályáján nagy csatára tudtuk késztetni, erőt, önbizalmat merített a társaság, s egy hullámhosszra kerültünk a mérkőzések során" – mondta Horti Dóra.

Horti Dóra örül annak, hogy részese lehetett a magyar válogatott régóta várt sikerének.
Horti Dóra örül annak, hogy részese lehetett a magyar válogatott régóta várt sikerének.

 

A nemzeti együttes legifjabb játékosa, Krivacsevics Tijana először szerepelt a felnőttválogatottban, s rögtön a mély vízbe dobták.

„Óriási élmény volt ebben a csapatban szerepelni. Nem sokan gondolták, hogy sikerülhet a bravúr, az Európa-bajnokságra való egyenes ági kijutás. Éppen ezért nagyon boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek a szép sikernek. A szlovákiai súlyos vereség nagyon megedzette a csapatot. Attól kezdve végig arra törekedtünk, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat" – nyilatkozta Krivacsevics, aki úgy gondolja, az, hogy két hónapot készült a magyar válogatottal, valamint tétmérkőzéseken játszott, biztos, hogy elősegítette fejlődését, s rengeteg tapasztalattal lett gazdagabb.

Fűrész félt, de bedobta

A SEAT-Foton Győr két válogatottja, Fűrész Diána és Vida Anna egyetértett soproni társaival abban, hogy a szlovákiai pofont követő franciák elleni mérkőzés visszaadta a válogatott hitét. A döntő összecsapást Vida Anna elevenítette fel:

„Tudtuk, hogy csak agresszív védekezéssel lehet esélyünk és ez kitűnően is működött az első félidőben. Sejtettük, hogy jönni fog egy hullámvölgy, ami egy fiatal csapat esetében törvényszerű, de arra nem számítottunk, hogy ez az egész második félidőben tartani fog. A rengeteg magyar szurkoló támogatásából aztán erőt tudtunk meríteni a folytatáshoz és a győzelemhez."

Fűrész Diána volt az, aki az utolsó percben a mindent eldöntő pontokat szerezte a büntetővonalról:
„Életem legnehezebb pillanatai voltak ezek. Nagyon féltem, de a helyemben aligha akadt volna, aki félelem nélkül oda tudott volna állni a büntetővonalra. Pályafutásom során már végeztem el büntetődobásokat kiélezett helyzetben, de ez minden eddiginél nehezebb volt. A társaim próbáltak nyugtatni, de az idegesség csak akkor szállt el, amikor az első kísérletem sikerült. A másodikat már jóval könnyebb volt bedobni."

A győzelem után sokáig ünnepelt a csapat és a közönség a csarnokban, majd a fiesta a felkészülés alatt a válogatott otthonának számító Pécsen folytatódott. A két győri kosaras azonban már előretekint, ezt a gyönyörű fejezetet lezárták és a bajnokságra koncentrálnak. A válogatottról pedig elmondták, céljuk, hogy a lettországi Európa-bajnokságon is a keret tagjai legyenek.

Olvasóink írták

 • 3. Seat 2008. október 25. 14:01
  „Szép volt Dia!Szép volt lányok!”
 • 2. fogpiszkáló 2008. szeptember 18. 16:42
  „GRATULÁLOK A CSAPATNAK, A SZAKVEZETÉSNEK ÉS AZOKNAK, AKIK SEGÍTETTÉK ŐKET.”
 • 1. lánctalpas 2008. szeptember 18. 10:25
  „Zágráb????
  Eszéken volt az a meccs, emberek!
  De hát gondolom nem voltak ott az újságíró urak, különben tudnák :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilinccsel előre: Matics Misi, a WRC-k és a horvát bajnok

Rally - A 7. Horváth Boci Emlékverseny szombati prológján az Árkádnál, vasárnap az écsi Rába-Ringen… Tovább olvasom