Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Vége a ''vizes EB-nek''

Cseh László 200 háton második, 400 vegyesen első lett. Kovács Ági 50 mellen megszerezte harmadik bronzérmét.

Örök igazság: hétfőn már történelem mindaz, ami szombaton történt. Ettől persze még jó kis „történelem", hogy Cseh László 200 háton második lett – feledtetve a 100 háton elmaradt érmet –, Barta Nóra pedig harmadik a 3 méteres műugrásban.

Most aztán versenghetnek azért, melyik a nagyobb meglepetés, a szívünkhöz azonban (most kivételesen ajánlom) hadd álljon közelebb Barta Nóra, aki nemegyszer készült már az aktuális világversenyére a Győrhöz közeli Mec s é re n . 

Nem kisebb a dilemma az EB legnépszerűbb magyar úszóját megnevezni. Evidens lenne persze Cseh Lászlót a maga két aranyával és egy ezüstjével, de hát ott van Kovács Ági is, aki vasárnap megszerezte a harmadik bronzérmét. „Az utolsó versenyszámot Széchy Tamásért úsztam" – mondta a finálé után, amelyben az EB előtt nem volt egyetlen (szak)ember sem, aki érmes helyen hozta volna Kovács Ágit. A magyar klasszist előző nap még egy biztonsági őr karmai közül kellett kimenekíteni – aki nem ismerte fel a válogatott melegítőjét és arcát, a nézőtérre siető sportolót erélyesen letessékelte –, vasárnap azonban még már éppoly boldog volt, mint a száz méter bronzérme után.

Nem tudni, milyen lesz a folytatás, pontosabban, hogy lesz-e folytatás, de az biztos, Ági volt... és Ági van. Csak remélni tudjuk, hogy lesz is. S akkor Cseh László, aki „csak" a második idővel jutott a 400 vegyes döntőjébe, de aki látta a reggeli előfutamot, az nagyon nem aggódott. Cseh ugyanis – úszónyelven – fürödve úszott be a döntőbe. Ez az esti finálé 22. méterénél már egyértelműen látszott, s túlzás nélkül állítható, rajt-cél győzelmet aratott Cseh. S bár edzője, Turi György délelőtt újságírók előtt még azt mondta, aggódni azért mindig kell, most nem volt miért.

Legfeljebb azért, hogy Mi c h a e l Ph e l p s világcsúcsa megmarad-e az örökkévalóságnak. Nos, megmaradt. Cseh mégis simán, három testhosszal győzött, új Európa-bajnoki rekorddal: 4.09,86 perccel. A döntőbe jutott másik magyar, Verrasztó Dávid a nyolcadik lett. A tegnapi nyolc döntőből hatban voltunk érdekeltek: így a 200 pillangó fináléjában. Nem is akárhogy, Boulsevicz Bea ugyanis az első helyen jutott a döntőbe. Ezzel együtt sem ő volt az igazi favorit, hanem a lengyel Jedr zejczak, aki alig több mint egy éve egy autóbalesetben elvesztette öccsét, ő maga pedig súlyosan megsérült, s az EB-t egyfajta emlékállításnak szánta – testvérének.

Boulseviczet nyilván fiatalkora miatt is a szíve vitte az első százon: a második azonban „meghalt", csak a negyedik lett. Míg a csalódott Boulsevicz sírt, Jedrzejczak felmutathatott az égre, az öccsének üzenni: fogadalmát megtartotta. Lipcsei Krisztina itt nyolcadik lett. Döntősök voltunk 400 gyorson is, ahol Hosszú Katinka a nyolcadik lett: az ő esetében az volt a nagy szó, hogy finalista lett. Győzött, ráadásul világcsúccsal (4.02,13 perccel) a francia Ma n a o d o u .

Egy nemzet úszósportját a váltói jellemzik leginkább, ebből a szempontból pedig egyáltalán nem volt mellékes, hogy mind a női, mint a férfi 4x100-as vegyes váltónk ott volt a legjobb nyolc között. Kezdjük a lányokkal, már csak azért is, mert ők már délelőtt is országos csúccsal jutottak a döntőbe. Csak hogy mindenki értékelni tudja: azt a rekordot döntötték meg majd 3 másodperccel, amelyet még Egerszegivel és a csúcson lévő Kovács Ágival úsztak anno... Szóval a lányok a hatodikak lettek este egy újabb csúccsal: 4.06,66 perccel. A férfiváltónknál két érdekesség is adódott: egyrészt az, hogy Cseh beszállt, de nem háton, hanem pillangón; másrészt pedig az, hogy Zubor Attilának – aki már ki tudja, mióta az egyetlen igazi magyar sprinter – ez volt az utolsó 100 métere, amit világversenyen úszott.

Merthogy ő is abbahagyja a versenyzést. A férfiak legalább akkora bravúrt értek el, mint a nők, ők ötödikek lettek. A Barta Nóra, Kormos Villő páros 279,15 ponttal a negyedik helyen végzett vasárnap a 3 méteres szinkronműugrás döntőjében. Hajnal András t o ro n y b a n indult, s bár tőle (nem is titkon) majd mindenki érmet várt, csak a 10. lett. Az EB zárásán Sólyom László köztársasági elnök azt mondta, mindannyian többek lettük, akik ezen az Európa-bajnokságon kint voltunk és szurkoltunk. Igaza van. Mert nekünk valóban nem nyolc, hogy kilenc érmünk lett.

A MAGYAROK ÉRMEI

Arany: Cseh László 200 és 400 vegyes.
Ezüst: Kovács Rita 10 kilométer sík vízi úszás, Cseh László 200 hát.
Bronz: Kovács Ágnes 50, 100, 200 mell, Kerékjártó Tamás 400 vegyes, Barta Nóra 3 méteres műugrás.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kesereg a Real Madrid volt trénere

Vanderlei Luxemburgo szerint nincs szégyenkezni valója amiért elhagyta a Real Madridot. Tovább olvasom