Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Újraszabják az amatőr foci irányítását

Januártól megszűnnek a megyei szövetségek, igazgatóságok irányítják a területi szervezetek munkáját. Csányi Sándor MLSZ-elnökkel az élen az egységesítés jegyében Győrben tett látogatást a honi labdarúgás vezérkara.
Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját nyáron választották a Magyar Labdarúgó Szövetség első emberének. Az új elnök megválasztása után megköszönte az amatőrök támogatását, akiknek jelentős áldozatokat kellett vállalniuk azzal, hogy függetlenségüket feladva támogatták a jelöltségét. Korábban leszögezte: egyik célja, hogy a profi- és az amatőrkluboknak is jelentősen javuljon a helyzetük.

Nos, a többlépcsős átalakítási folyamat egyik elemeként az új vezetés újraszabja az amatőr futball irányítását.

A megyei szövetségek megszűnnek, a területi szervezeteket januártól már az újonnan felálló igazgatóságok irányítják. Az integráció első szakaszában az átvilágításnál tartanak. Az illetékesek felmérik: a helyi szövetségek milyen pénzügyi és technikai kondíciókkal, humán erőforrással végezték tevékenységüket. Az elnökség döntése nyomán pályázatot írnak ki a megyei igazgatói posztokra. A direktorok feladata lesz a területi egység sportszakmai és operatív irányítása, a helyi stáb véglegesítése, valamint az, hogy mihamarabb megvalósítsák az MLSZ elvárásait, azaz átláthatóvá, egységessé tegyék a rendszer működését.

A szervezeti változással kapcsolatban az alapvető elvárás, hogy az integrált szisztéma 2011 végére fennakadások nélkül, zavartalanul üzemeljen. A területi szervezeteknek ekkor már azonos elvek, normák és szabályok mentén, központi koordináció mellett kell funkcionálniuk.

A változással kapcsolatban tett látogatást hétvégén a megyei szövetségben az MLSZ teljes vezérkara, eljött Csányi Sándor elnök, Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár is.

A tervek szerint a jövőben egységes lenne a megyei bajnoki rendszer is.
A tervek szerint a jövőben egységes lenne a megyei bajnoki rendszer is.


Miután Horváth Cs. Attila, a megyei szövetség elnöke bemutatta a testület vezetőit, elnökségét, bizottsági tagjait és apparátusát, valamint ismertette a szervezet működését, Csányi Sándor az általuk összegyűjtött kérdésekre válaszolt.

Elsőként az új adótörvény került szóba, s elhangzott az is, hogy az elnök vajon be tudja-e tartani, amit ígért.

Csányi Sándor szerint az átszervezések miatt késve került az Európai Bizottság elé a tervezet, de legalább alaposan elő lehetett készíteni a módosítást. Úgy gondolja, jövő év elején elfogadhatják a törvényt, addig akár hitelekből is lehet finanszírozni a magyar futballt. Dolgoznak, hogy drasztikusan olcsóbb legyen a versenyeztetés az amatőr futballban. Arra törekednek, hogy a serdülő korosztályig – de akár feljebb is – ne, vagy kevesebb játékvezetői díjat fizessenek a klubok. Csányi jelentős bevételekkel számol azoktól a cégektől, akiket bevonnának, s nem támogatták eddig futballt.

A megyei szövetségnél tudni akarták, mit hoz számukra az integráció.

„Pénzt nem viszünk el a megyéktől – szögezte le Csányi, aki szerint november végén, december elején kiírják a pályázatot az igazgatói posztra. – Eddig tizenkilenc megye tizenkilenc-féleképpen dolgozott. A bajnokságokat még a korábbi rendszerben kell befejezni, de elkerülhetetlen az egységesítés. Ez persze nem azt jelenti, hogy, aki jól dolgozott, annak a munkájára ne számítanánk. Ez a mi érdekünk is."

Szóba került az önkormányzatok szerepvállalása. Ezzel kapcsolatban már összeállítottak egy olyan tételt, amelynek része a célzott támogatás. A sportorvoslással kapcsolatban cél, hogy egyszerűbb, mégis alaposabb legyen. Családbarát mérkőzések rendezése is cél, a rendbontások megakadályozására új törvény készül, amely az angliai példát veszi alapul. A létesítményhiányt nem lehet egyik napról a másikra megoldani, azonban az eddigi program ötszöröse valósulna meg a tervek szerint. A legnehezebb feladat az utánpótlás-nevelés, bár Csányi szerint nem kell feltalálni új dolgokat, több pénz kell és külföldi példákat kell követni. Edzőképzésünk pedig az MLSZ első embere szerint hamarosan európai szinten is megfelelő lesz.

Olvasóink írták

 • 2. ACSA 2010. november 17. 15:04
  „Egyetértek az előttem szólóval!
  Nagyon jó lenne már,ha valaki meglátná,hogy a piramist alulról kell építeni!!”
 • 1. alacska 2010. november 16. 17:48
  „Reméljük a támogatásból az amatőr focinak is jut. A falusi kis csapatok nagyon nehéz körülmények között működnek. Nagyon üdvözölni tudnánk ha nem kellene - játékengedély díjat
  - játékvezetői díjat
  - sportorvosi díjat fizetni - a falusi kis csapatoknak.
  Ezek a tételek éves szinten 6-700 ezer forintba kerülnek, s ha ez megoldódna előnyére várna a falusi csapatok eredményesebb, s széleskörűbb szereplésének / ld. nem jut pénz serdülő utaztatására, nem tudunk szakképzett edzőt foglalkoztatni... / Ahol nincs gazdasági szervezet háttér ott mindenhol ez van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr Maraton tizenharmadszor

Szabadidősport - A közelmúltban rendezték meg a 13. Sri Chinmoy Győr Maraton Futófesztivált, melyen… Tovább olvasom