Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Új helyet keresnek a fertődi futballpályának

Sportpolitika Biztossá vált, hogy a jelenlegi helyén hosszú távon nem működhet tovább a fertődi sporttelep. Az ok: a kastélyprogram keretében egy fogadóépületet építtet ide a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Nagy bajban van a Fertődi Sportegyesület. A kisvárosban a sportolókat és a szurkolókat is megdöbbentette a hír, hogy május végétől bezárják a sporttelepet. Igaz, a klubvezetésnek annyit sikerült elérnie, hogy addig használhatják a pályát, amíg a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) szüksége nem lesz erre a területre.

Ahhoz, hogy megértsük a helyzetet, fel kell idézni az előzményeket. A sporttelepet még az 1950-es években társadalmi munkában építették meg a helyiek. A telep azonban sosem volt a település tulajdonában. Legutóbb a helyi állami gazdasághoz tartozott, ám a privatizáció során átkerült az államhoz. Kezelője jelenleg az MNG, míg a használati jog a helyi sportegyesületé.

– Ez a terület felkerült az el nem adható létesítmények közé, azt azonban nem értjük, hogy a kezelői jogokat miért nem az önkormányzatunk kapta meg – fogalmazott Fülöp Géza, Fertőd polgármestere. – A jelenlegi tervek szerint a sportkomplexum helyén, az úgynevezett kastélyprogram keretében, a jelenleg érvényes ütemterv szerint három éven belül egy fogadóépület készül. Most azt szeretnénk elérni, egy másik pályát kapjunk cserébe. A törvényeket nem mi hoztuk, s most a kisvárosunk kerül hátrányos helyzetbe. Ezért véleményünk szerint jár a kárpótlás.

A településen kevés hely lenne alkalmas egy hasonló szintű sportpálya kialakítására. Mivel a kisváros jelentős része műemléki védettség alá esik, az engedélyeztetés sem lesz egyszerű. Pedig a pályát nem csupán a labdarúgók, hanem az általános és középiskolás diákok is használják, valamint sport- és egyéb rendezvényeket is tartanak itt.

– Az MNG vezetőségével sikerült megállapodnunk, így határozatlan ideig még használhatjuk a pályát – mondta el Köő Tibor, a sportegyesület elnöke.
– Korábban havi tízezer forintos bérleti díjat kellett fizetnünk, július elsejétől ingyenesen kapjuk meg a sporttelepet. Igaz, a büfé bérleti díjának fele a gondnokságot illeti majd meg.
A fertődihez nagyban hasonló helyzet alakult ki Zsirán, ahol megtörténhet, hogy végső esetben megszűnik a labdarúgócsapat (Kisalföld, 2009. április 2., Hazai mérkőzések idegenben). Mint megírtuk, a helyi egyesület azért került nehéz helyzetbe, mert a tervezett kerékpárút kettészeli a labdarúgópályát. Ahhoz, hogy továbbra is játszhassanak, új játékteret kell építeni. Ám ehhez meg kell egyezni az érintett telektulajdonosokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrség: tart a vizsgálat

Labdarúgás - Egy nappal a Győri ETO FC–Budapest Honvéd Magyar Kupa-döntő után sem nyugodtak le… Tovább olvasom