Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Tündöklés és bukás

Jó fél éven át irányította a szakmai munkát a GySEV-Orsi női kosárlabdacsapatánál a fiatal ausztrál edző, Dirk Bevilaqua. A kezdés parádés volt, később hullámzóvá vált az irányítása alatt szereplő együttes teljesítménye, amely a közelmúltban sorra szenvedte el a vereségeket.
Dirk Bevilaqua
A vezetőség pedig kinevezte helyére a korábbi rózsa-hegyi sikeredzőt, Natalia Hejkovát. Az elmúlt közel fél évvel kapcsolatban sikerekről és kudarcokról faggattuk a leváltott szakvezetőt, Dirk Bevilaquát.

Hullámvasúton

– Úgy indult az együttessel, hogy mindenki azt hitte, üstökös tűnt fel az edzői szakma egén! Három pazar diadallal nyitott, aztán vereségek jöttek, és lényegében ez a hullámzás végigkísérte. Mit gondol, miért?
– Annak biztosan nagy szerepe volt, hogy elég gyakran változott a játékoskeret és ezzel együtt időnként más és más szerkezetben, és ezzel mást és mást játszva kellett pályára küldenem a csapatot. Amikor kineveztek, volt két magas center, Zakaluzsnaja és Mujanovic. Parmában aztán kirobbant az emlékezetes Mujanovic-ügy, amely után alacsonyabb szerkezettel egy gyorsabb játékra kellett átállni. Ez nyilván nem ment egyik pillanatról a másikra, részben ennek az átmenetnek tudhatók be az elmúlt év végén a vereségek. Hozzá kell tennem, hogy amikor átvettem a csapatot, nyilván érződött az új edző megjelenésének megszokott jótékony hatása, a játékosok nagy-nagy bizonyítási vágya.
– Újra jött egy remek sorozat, sikeres itthoni Euroliga-mérkőzések.
– Érezhető volt, hogy az elvégzett munkának megvolt az eredménye, a csapat átállt az új stílusra, gyorsan, helyenként jól játszottunk, Zakaluzsnaja pedig helyenként remekelt.

Kicsik és nagyok

Alessandra visszatértével mindenki azt várta, hogy a GySEV a kétméteres centerrel megállíthatatlan lesz. Lett is változás, de éppen ellenkező előjelű.
– Alessandra visszatérésével egyidejűleg igen látványosan esett vissza Zakaluzsnaja játéka. Mi lehetett ennek az oka?
– Amíg Zakaluzsnaja volt gyakorlatilag igazán magas ember a csapatban, mind védekezésben, mind támadásban több segítséget kapott a külső mezőnykosarasoktól. Azután pedig úgy gondolhatták külső játékosaink, hogy a két magas center majd csak elrendezi a dolgokat a palánkok alatt.

Hibák

– Amióta leváltották, nyilván megpróbálta végiggondolni a gyengébb szereplés fő okait...
– Az biztos, hogy vétettem hibákat. Például keveset foglalkoztam azzal, hogy mi történjék, ha támadásban nem tudja a csapat végigjátszani a figurákat. Emiatt gyakran volt tanácstalan akció közben a társaság. Ami a kondicio-

nális gondokat illeti, nekem az az elvem és célom, hogy minél frissebben lépjenek pályára a játékosok. A januári kemény munkát követően nyertük meg az említett Euroliga-mérkőzéseket, és főleg a befejező szakaszban fordítottuk a magunk javára az eredményt. Ekkor biztos nem volt erőnléti gondja a csapatnak.
– A döntésről mikor értesült?
– Már a Postás elleni vereséget követően benne volt a levegőben. Úgy érzem, a vezetőség nagyon jó döntést hozott, egy tekintélyes, neves edzőt választva, aki talán össze tudja kapni a csapatot. Sok sikert kívánok ehhez neki!
– Saját edzői karrierje szempontjából milyennek ítéli meg a GySEV-Orsinál eltöltött időt?
– Rengeteget tanultam és sok tapasztalattal lettem gazdagabb. A csapat jelentős mértékben az én irányításom alatt produkálta fennállása legjobb Euroliga-szereplését. Azt nagyon sajnálom, hogy a vége nem úgy sikerült, ahogy szerettem, szerettük volna.
– Most mihez kezd?
– Az évad végéig biztosan Sopronban maradok a feleségemmel, Tullyval és szorítok neki, no meg a többieknek, azaz a csapatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GySEV: centerben kenterbe verve

Ha a szezon legelején, a bajnokság nyitó fordulójában még Farkas Sándor irányításával nem nyer… Tovább olvasom